Gondolatjel

Játékautó autistáknak

2024.06.09.

Autisták nehezen illeszkednek be a társadalomba, rosszul viselik a váratlan helyzeteket, és akár „lefagyhatnak”. A probléma nagyon széles spektrumot fed le, az alig észrevehetőtől az egészen súlyosig. Kérdés, hogy egy autista vezethet gépjárművet? Most megjelent egy kimondottan autista gyerekeknek készült játékautó, amelyet sokféleképpen lehet használni.

 

Előre bocsánatot kérek, hogy simán autistának nevezem az ilyen mentális zavartól szenvedőket, nem szeretem a bonyolult „autizmussal élő személy” kifejezést. Egy autista gyerek szülője írta, hogy az autizmussal élő személy, nem maga az autista, hanem a családtagja. 

Autós szaklap olvasóitól nem várható el, hogy tisztában legyenek az autizmussal. Magam is a Wikipédiából merítek. Íme: Az autizmus  szellemi zavar, állapotok széles spektrumát felölelő gyűjtőfogalom, egy idegi fejlődési rendellenesség, amely csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Kissé furcsán viselkedő különcöktől az egész nap az ágy szélén üldögélő, ringatózó, nem kommunikáló emberekig terjed. Az autizmus jelen tudás szerint nem gyógyítható.

Habár könyvek, cikkek sora íródott róla, nem sikerült pontos, minden autistára jellemző leírást adni. Előfordul, hogy szülők, vagy akár az autista saját maga sem ismer magára a leírások alapján, ugyanakkor felismerik idegenek, akikkel az illető először találkozik. Különösnek, másnak látják, külföldinek nézik, esetleg siketnek. Többségi környezetben gyakran ki is közösítik, bántják őket, főleg gyerekkorban. Igazán csak befogadó környezetben érzik jól magukat.

A gépjárművek felé kanyarodva, miben mások az autisták, mint a többség? Ragaszkodhatnak az állandósághoz, nehezen viselhetik el a nehezen megjósolható változásokat. Akár be is pánikolhatnak, ha valami nem a megszokott vagy a tervezett módon zajlik le. Ezt a rohamot angolul meltdownnak (leolvadás) nevezik. Irányíthatatlan! Van, aki csak ül és nyáladzik. Van, aki sír, csapkod, kiabál. Van, aki ilyenkor karmol, rúg, harap és kárt tesz a berendezésben. Többnyire ennél sokkal enyhébbek a tünetek. Mi is a közúti közlekedés? Társasjáték, ami nem éppen az autisták erőssége. Állandóan változó, sokszor kiszámíthatatlan, meglepő szituációk sorozata, gyakori a szabálysértés, másoktól, az ilyesmi kiboríthat egy kizárólag rendezett világhoz alkalmazkodni képes személyt. Az autistákra jellemző, hogy nem értik, mit várnak tőlük más emberek. Az utcán nagyon rugalmasan kell viselkedni, elviselni mások lassú tötyögését, vagy gyorshajtását, ügyetlen manővereit, erőszakos nyomulását. Akinek ilyenkor leesik a főkapcsolója, az nem való volán mögé.

Az autisták tünetei szélsőségesen eltérhetnek, a legenyhébb változatok szinte észre sem vehetők. Nincs leszögezve, hogy milyen orvosi, pszichológusi szakvéleményre lenne szükség, autó, motorkerékpár vezetéséhez. Van viszont egy abszolúte, automatikusan teljesítendő teszt: a jogosítvány megszerzése. Az még stresszesebb a későbbi önálló vezetésnél, a tanuló ki van szolgáltatva az oktató személyiségének, hangulatának, esetleges megalázó viselkedésének. A vezetés tanulása nagyon izgalmas, szellemileg fárasztó, hosszasan kell koncentrálni és egy rémisztő környezetben párhuzamosan sok olyan tevékenységet kell végezni, amiben az embernek nincs gyakorlata. Aki nehezen tűri az ilyesmit, az utcán előforduló szcenáriókkal együtt, talán magától rájön, hogy nem ilyen lovat akart. Ha mégis ragaszkodna reménybeli jogsijához, könnyen előfordulhat, hogy a vizsgabiztos észrevesz valamit, és nem engedi át. Az Ohiói Állami Egyetem tanulmánya szerint az autizmus leront több képességet, amelyekre járművezetés közben szükség van.

Mégis segíthet autista gyerekeknek egy játékautó! A Mattel alkotta meg, együttműködésben az amerikai Autista Önérvényesítő Hálózattal (ASAN) a Hot Wheels® Flippin Fast kisautót, amely nyitott szórakozást és megnyugtató játékélményt nyújt az autista gyerekeknek. A modell különlegessége, hogy nincsenek szigorú játszószabályok, lehet forgatni, pörgetni, előre, hátra gurítani illetve görgetni fejjel lefelé is. A Flippin Fasttel egyáltalán nincs rossz módja a játéknak. „Bármilyen konfigurációban lehet használni, ahogy a gyerek kedve tartja, fantáziája diktálja, és nem utolsósorban ez a játék a maga keretein belül hozzájárul az önkifejezése erősítéséthez is” – mondta Zoe Gross, az ASAN érdekvédelmi igazgatója.

Az ASAN pecsétje a csomagoláson jelzi, hogy a játék megfelel az autisták egyedi játékigényeinek, de természetesen a Flippin Fast kisautót hároméves kortól minden más gyermek is használhatja. Ez a játékszer felkészíthet egy enyhe fokú autistát a későbbi gépjármű-vezetésre. Nagyon fontos segítséget adni nekik, a minél teljesebb beilleszkedéshez az élet ezerféle szituációiba. Bizonyos élethelyzetekben nagy csapás, ha valaki nem használhat, vezethet autót – és az ilyenféle szituációkban duplán hátrányban érezheti magát egy gyengén látó, motorikus ügyességeket nélkülöző személy, és egy autista is. Nekik igyekezzünk minden lehetséges támogatást rendelkezésükre bocsátani!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.16
Ötven vadonatúj csuklós dízelautóbuszból álló flotta érkezik jövőre a fővárosba. A modern,....
2024.06.16
A Monacói Nagydíjon leleplezett Purespeed Speedster a limitált szériás, exkluzív Mythos sorozat....
2024.06.16
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Gyógymód. ..
2024.06.16
A Legfelsőbb Bíróság új ítélete: a részegség „ránézésre” is megállapítható. ..
2024.06.16
Egy évvel a centenáriumi győzelem után a Ferrari megismételte a bravúrt a Le Mans-i 24 órás....
2024.06.16
Ambivalens érzéseket támaszt bennem használttesztünk mai főszereplője, hiszen még annyira fiatal,....
2024.06.16
Egy európai központú, globális piaci elemző szervezet összeállította a legjobb fiatal használt....
2024.06.16
Már csak egy hét és újra eljön a Múzeumok Éjszakája, június 22-én az ország számos pontján várják....
2024.06.16
Súlyos közlekedési baleset történt vasárnap kora délután az Országos Katasztrófavédelmi....
2024.06.16
A dél-karolinai Charleston melletti gyárban megkezdődött a Volvo új elektromos zászlóshajó SUV-ja....