Kamera rendszerek

Kamerarendszerek (optikai szenzorok)

2023.06.12.

A kamerarendszerek a jármű környezetének még pontosabb rögzítésére szolgálnak - akár mono-, akár sztereó kameraként. A kamerákat gyakran a visszapillantó tükör konzoljában, a szélvédő mögött helyezik el a lidarral, valamint a fény- és esőérzékelőkkel együtt.

A kamerarendszerek előnyei a tárgyak észlelésében és azonosításában rejlenek. Ezt intelligens, képfeldolgozó szoftverek biztosítják. A hőkamerák még az embereket vagy az állatokat is felismerik.

A mono kamerák olcsóbbak, mint a sztereó kamerák, és olyan videóalapú vezetőtámogató funkciókat tesznek lehetővé, mint a gyalogosfigyelés, a sávelhagyásra figyelmeztetés, az ütközésre figyelmeztetés vagy a közlekedési táblák felismerése.

Eső-fény-szenzor az eső, a napfény és a hőmérséklet érzékelésére, hogy automatikusan vezérelje például az ablaktörlőket, a fényszórókat vagy a légkondicionálót.

A sztereokamerák egy nagy felbontású kameraegységet infravörös kamerával párosítanak. Ezek a rendszerek képesek például a gyalogosok, sávok és járművek észlelésére. A HD színes kamera a jelzőtáblákat vagy közlekedési táblákat is érzékeli. Az infravörös kamera viszont ezen felül a járműveket és az embereket is azonosítja, és az állatokat is észleli. A modern sztereokamerarendszerek nehéz körülmények között, például éjszaka és ködben is képesek felismerni a különböző akadályokat.

A kameraegységet CAN, FlexRay vagy Ethernet kommunikáción keresztül képes a járművel kommunikálni. A két autóipari beszállító, a friedrichshafeni ZF és a lippstadti székhelyű Hella például együttműködik az elülső kamerarendszerek fejlesztésében.

Eső-fény-érzékelők

Az esőérzékelők infravörös alapon működő optikai érzékelők. A kibocsátott infravörös fényt a szélvédő külső oldalán visszaverik. Ha nem esik az eső, a visszavert infravörös sugár közel azonos intenzitással tér vissza. Ha esőcseppet ér, ez nem így van - a szélvédőtörlő működésbe lép.

A fényérzékelők két független, fényérzékeny félvezető ellenállással rendelkeznek. Ezek érzékelik a környezeti fényt (nagy beesési szög) és a jármű előtti világítást (kis beesési szög). Az általános fényerősséget mérik. A gyakorlatban az eső- és fényérzékelőket egy egységbe szerelik. Ezek vezérlik az automatikus sötétítő rendszert, az ablaktörlőt és a megfelelő belső tér- és klímafunkciókat.

Érzékelőrendszerek és segédrendszerek. Ezek releváns példák.

Az autóipari beszállító Valeo kifejlesztett egy szenzortisztító rendszert, az "EverView"-t. Megfelelő tisztítófolyadékot permetezve állítólag minden időjárási és útviszonyok között biztosítja az érzékelők optimális és zavartalan működését.

Az ehhez szükséges folyadéktartály a Valeo szerint nagyon kicsi lehet, hiszen tisztítási folyamatonként mindössze 25 ml szükséges. A tisztítófolyadék egyenletesen permeteződik, amikor egy szórókar van kihajtva.

Egy jégmentesítő funkció is rendelkezésre fog állni. Ez egy prémium márka autóinál már elérhető lesz.

A hűtőrács mögötti EverView szenzortisztító rendszerrel a Valeo még a kedvezőtlen környezeti körülmények között is biztosítani tudja a teljes működőképességet. A hátsó ablak mögötti szenzorokhoz is kifejlesztettek megfelelő rendszereket.

Cs.A.-Ő.P.

Cikkünk megírását az InterCars támogatta.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.15
Az első fél évben 0,3 százalékkal kevesebb motorbenzin és 1,2 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott....
2024.07.15
Egyikük André Citroën, a merészen új utakat járó márkaalapító, a másikuk egy új korszakot megnyitó....
2024.07.15
A Hosszútávú-világbajnokság idei ötödik futamán, Interlagosban akár a kettős győzelem is....
2024.07.15
Továbbra is piaci átlag felett dübörög az AutoWallis Kiskereskedelmi Üzletágának teljesítménye,....
2024.07.15
Vádat emelt az ügyészség egy férfi és három társa ellen, akik a vádhatóság szerint valótlan....
2024.07.15
Már takarékos, de még nem szénnéfolytott motorok, hot hatchek, és megfizethető, változatos....
2024.07.15
Tavalyi eredményéhez képest 12 helyet javítva, ismét a top 400-ban szerepel a győri Széchenyi....
2024.07.15
Magyarország Kormánya hivatalosan is kinyilvánította szándékát az elektronikus fuvarlevélre....
2024.07.15
A Bécsi Állami Bűnügyi Rendőrkapitányság tisztázta a kisteherautók sorozatos feltörését. Ennek....
2024.07.15
A mentőegységek egy autóra bukkantak a Suchá nad Parnouban (Nagyszombati járás) lévő víztározóban.....