Ford haszonjárművek

A kategórianyitó Ford Transit EcoBlue Hybrid

2019.10.18.

Rohamléptekkel halad a könnyű haszonjárműves szektor villamosítása, és a stockholmi nemzetközi sajtóbemutatón felsorakoztatott Transit-flotta jelzi, hogy a Ford nem követi, hanem alakítja a trendeket. 

Egyik járműve, a 2.0 EcoBlue Hybrid az első a szegmensben, „mild hybrid”, azaz lágy hibrid hajtásrendszerrel, amelyben az extra lítiumion-akkut töltő, és szükség szerint a belsőégésű motorra rásegítő, széles bordás szíjjal hajtott, illetve hajtó 48 voltos generátor az újdonság. Három százalékkal csökkenti a fogyasztást, és ezáltal a széndioxid-kibocsátást, az eleve nagyon környezetkímélő „sima” EcoBlue dízelhez képest – ám előnye nyolc százalékig is felmehet, ha a fuvar körülményei kedveznek az energia-visszanyerésnek. A hajtómű mind a front-, mind a hátsókerék-hajtású modellekhez kapható.

A sajtóanyagból, mint mindegyik más márka is, gondosan kihagyta a Ford az elektromos berendezés plusz súlyát – mintha közmegegyezés lenne abban, hogy nem beszélünk a favorizált villamos hajtás hátrányairól –, holott jelen esetben akár büszkélkedhettek is volna vele: az elektromos „cucc” mindössze 27 kilogrammal növeli a jármű menetkész tömegét.

A kipróbált példány egy szimplafülkés, platós modell volt. 130 lóereje hatfokozatú manuális sebességváltón át hajtja a hátsó kerekeket, a 3500 kilogrammnyi össztömegből 1273-at tett ki a műterhelés. A felszerelésre nem lehetett panasz, a szokásos asszisztensek mellett volt a járműben oldalszél-kiegyenlítés, kanyarkontrol, nagyképernyős multimédia-rendszer, nagyon szép grafikájú navigátorral – és persze menetmód választási lehetőség. A négy mód a következő: Eco (gazdaságos), Slippery (síkos útra, a hátsókerék-hajtású és 4x4-es modellekhez), Mud/Rut (sár és mély keréknyom), valamint Tow/Haul (utánfutó vagy másik jármű vontatása). Persze az Ecót használtam. Csak egy valami nem tetszett az autón: már anno, a korábbi Transit generáció megjelenésekor kifogásoltam, hogy a bal oldali lábtámaszon kellemetlenül bicsaklik a bokám, talán („nálam mindenki a választott színben kapja meg kocsiját, feltéve, hogy fekete az a szín”) Henry Ford hagyta meg testamentumában, hogy ilyennek kell lennie. Amúgy kifogástalan az ergonómia.

Változatos, dimbes-dombos-bukkanós (Svédországban a vékony talajtakaró alatti gránitban lehetőleg mellőzik az eltúlzott planírozást), kisebb helységeket érintő útvonalat jelöltek ki. Arrafelé száguldozni nem szabad, és nem is tanácsos, autópályán 110 volt a limit, országúton sokhelyütt 60, és ez a körülmény kedvez is a hibrid, illetve elektromos járműveknek.

Milyen lágyhibrid-teherautót vezetni a gyakorlatban? Ha nem tudom előre, hogy mit vezetek, talán észre sem veszem, tényleg lágyan, simán lép be a villanymotor-generátor, nincs semmi rántásszerű, a sofőrt meglepő hatás. Gyorsításkor finoman tol, a motorfék valamivel hatásosabb, mint egyébként lenne. Oda sem kell figyelni az egészre, feltünősködés nélkül teszi a dolgát, de ha érdekelnének a pontos üzemeltetési adatok, természetesen lekérdezhetném az okostelefonos applikációval. Azért a feltételes mód, mert a menetpróbán, sorra váltogatva a járműveket, nem volt erre időm, de azt feljegyeztem, hogy 8,8 liter/100 km volt a kisteherautó átlagfogyasztása, a legutóbbi tankolás óta, tehát beleszámított a gyári emberek és más zsurnaliszták furikázása is.

A hajtásrendszertől eltekintve is pozitív benyomásokat szereztem. Jó az anyagok és az összeszerelés minőségi hatása, kellemesen halk a fülke, jó a kilátás és a nagy tükrökkel a hátrapillantás, sőt ha nem platós, hanem furgon vagy kombi a jármű, akkor lett volna rajta panoráma-tolatóradar is. A váltó könnyen és precízen jár, a fék nagyon érzékeny, csak simogatni szabad, kanyarban kifogástalan a stabilitás. Egy megpakolt teherautóban nem érezni, de jó tudni, hogy sok aprólékos részletmunkával 80 kilót farigcsáltak le a jármű súlyából – amely egy fuvarozó szempontjából nem egyéb, mint ballaszt. Igen, a nyereség egy ember súlya, nem elhanyagolható!   

Azt, hogy végső soron nyerő kombináció lesz-e egy adott vállalkozásnak a Ford Transit EcoBlue Hybrid, több tényező határozza majd meg. Kérdés, mennyi lesz a felára és karbantartási költsége (szervizdíj) a dízelmotoros verzióhoz képest, és mennyi lesz a fogyasztási előny, valamilyen fuvarozási profilban. Az is számít, hogy mozgásterületén belül vannak-e olyan körzetek, ahol kitiltják a dízeleket, de engedélyezik hibridek közlekedését. Ez versenyelőnyt jelenthet például egy belvárosi építkezéseket, lakásfelújításokat vállaló, vagy üzleteket áruval feltöltő cégnek.  

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.02
A Volkswagen Tiguan Európa legsikeresebb szabadidőautója és a világ egyik legkelendőbb SUV-je.....
2020.07.02
Rögtön az elején szeretném előrebocsátani, hogy aki száraz, technikai adatokra kíváncsi, az most....
2020.07.02
Yalda Hasheminezhad Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.07.02
Jó hír az elektromos autók tulajdonosainak: június 15-től minden tisztán elektromos meghajtású,....
2020.07.02
Véget ért a Hungaroring E-sport Bajnokság öt fordulóból álló online szezonja. Az első öt helyezett....
2020.07.02
Új autóértékesítési és szervizpont létesítéséhez vásárolt ingatlant a budapesti Váci úton az....
2020.07.02
Megérkezett a robosztus és sportos megjelenésű Suzuki ACROSS! A kifinomult plug-in hybrid....
2020.07.02
A Porsche Hungaria Volkswagen márkája is benevezett az Autós Nagykoalíció (ANK) és a Járműipar.hu....
2020.07.02
Fontos mérföldkőhöz érkezett az Alfa Romeo. A fennállásának 110. évfordulóját ünneplő patinás olasz....
2020.07.02
A szabadidőjárművek nemcsak újonnan, de használtan is egyre népszerűbbek az autóvásárlók körében.....