Önvezető technológia

Kész a startra az orosz Yandex önvezető flottája

2019.10.06.

A Yandex cég felkészült arra, hogy önvezető autóival 2023-tól megkezdje utasok tömeges szállítását az orosz nagyvárosokban. Erről a moszkvai székhelyű multinacionális informatikai vállalat egyik vezető tisztségviselője beszélt a TASZSZ hírügynökségnek - írja a rusautonews.com orosz autós szakportál. 

A Yandex az internettel kapcsolatos termékekre és szolgáltatásokra specializálódott, de de portfóliójában kiemelt helyet foglal el az automatizált rendszerek fejlesztése. A Yandex működteti Oroszország legnagyobb keresőmotorját, melynek piaci részesedése 65 százalékos. 
 
„Vezető nélküli járműveink már a próbautakat végzik kisebb orosz városok egyszerűbb forgalmi viszonyai között. Négy év múlva pedig készen állunk arra, hogy Oroszország nagyvárosaiban tömegesen szállítsunk utasokat önjáró járműveinkkel, a legbonyolultabb közlekedési szituációk között is”- mondta Artyom Fokin, a  Yandex vezető nélküli járművek részlegének kereskedelmi igazgatója.
 
 
A Yandex idén júniusban állította forgalomba kísérleti jelleggel az első öt vezető nélküli autóját Moszkva utcáin. A társaság augusztus közepén kapott engedélyt arra, hogy immár 30 új, vezető nélküli gépjárművel végezzen próbautakat az orosz fővárosban. A Yandex összesen több mint 100 jármű forgalomba állítását tervezi 2019 végéig. Minden vezető nélküli jármű a 4. autonómia kategóriához tartozik, amely már magas szintű automatizálást igényel. A rendszer képes az autó önálló irányítására vezetői beavatkozás nélkül. Az automata járművezető-rendszer irányítja az összes dinamikus vezetési műveletet, még akkor is, ha a humán járművezető nem megfelelően reagál egy beavatkozási kérésre. 
 
A vezető nélküli járművek tesztelése jelenleg már zajlik az Orosz Föderáció számos régiójának közútjain. A próbaidőszak három évig tart. Az autonóm autók tömeges bevezetésének konkrét kezdő időpontját a tesztidőszak tapasztalatai határozzák majd meg. 
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.25
Másfél kilométeren keresztül vonszolt magával egy villamos egy férfit, aki a jármű alá esett,....
2020.09.25
A Veszprémi Rendőrkapitányságon közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott....
2020.09.25
A Hyundai Motor bemutatta az új i30 N modellt, amely továbbfejlesztett formavilággal, új,....
2020.09.25
Bemutatjuk az ID.4-et, amely digitális világpremierjét ünnepli. Ez a Volkswagen első teljesen....
2020.09.25
Meghalt a Magyarországon is érdekeltséggel rendelkező Eberspächer cég vezetője. Heinrich Baumann 54....
2020.09.25
Európa egyik vezető autós szaklapja összeállította az idei év legtakarékosabb öntöltő hibrid....
2020.09.24
A Hyundai Motorsport csütörtökön közleményben jelentette be, hogy mindkét csapatával, így a címvédő....
2020.09.24
Újabb lépést tett a Peugeot, hogy modellválasztékát még inkább a prémiumok irányába tolja. Ezúttal....
2020.09.24
Törvényjavaslat került az orosz parlament elé, amely lehetővé tenné a jogosítvány megszerzését a 16....
2020.09.24
Makan Laktaji Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....