Önvezető technológia

Kész a startra az orosz Yandex önvezető flottája

2019.10.06.

A Yandex cég felkészült arra, hogy önvezető autóival 2023-tól megkezdje utasok tömeges szállítását az orosz nagyvárosokban. Erről a moszkvai székhelyű multinacionális informatikai vállalat egyik vezető tisztségviselője beszélt a TASZSZ hírügynökségnek - írja a rusautonews.com orosz autós szakportál. 

A Yandex az internettel kapcsolatos termékekre és szolgáltatásokra specializálódott, de de portfóliójában kiemelt helyet foglal el az automatizált rendszerek fejlesztése. A Yandex működteti Oroszország legnagyobb keresőmotorját, melynek piaci részesedése 65 százalékos. 
 
„Vezető nélküli járműveink már a próbautakat végzik kisebb orosz városok egyszerűbb forgalmi viszonyai között. Négy év múlva pedig készen állunk arra, hogy Oroszország nagyvárosaiban tömegesen szállítsunk utasokat önjáró járműveinkkel, a legbonyolultabb közlekedési szituációk között is”- mondta Artyom Fokin, a  Yandex vezető nélküli járművek részlegének kereskedelmi igazgatója.
 
 
A Yandex idén júniusban állította forgalomba kísérleti jelleggel az első öt vezető nélküli autóját Moszkva utcáin. A társaság augusztus közepén kapott engedélyt arra, hogy immár 30 új, vezető nélküli gépjárművel végezzen próbautakat az orosz fővárosban. A Yandex összesen több mint 100 jármű forgalomba állítását tervezi 2019 végéig. Minden vezető nélküli jármű a 4. autonómia kategóriához tartozik, amely már magas szintű automatizálást igényel. A rendszer képes az autó önálló irányítására vezetői beavatkozás nélkül. Az automata járművezető-rendszer irányítja az összes dinamikus vezetési műveletet, még akkor is, ha a humán járművezető nem megfelelően reagál egy beavatkozási kérésre. 
 
A vezető nélküli járművek tesztelése jelenleg már zajlik az Orosz Föderáció számos régiójának közútjain. A próbaidőszak három évig tart. Az autonóm autók tömeges bevezetésének konkrét kezdő időpontját a tesztidőszak tapasztalatai határozzák majd meg. 
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.09
A villanyos technika jött, látott, és győzött a Országos Rallycross Bajnokság első idei futamán.....
2020.08.09
Forgalomcsillapítási mintaprojekt részeként ideiglenes forgalmi rendet vezet be a Fővárosi....
2020.08.09
Ahmad Reza Sohrabi Iránból  küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.08.09
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a rendhagyó Forma-1-es 70. évforduló....
2020.08.09
A lengyel turistabusz kora reggeli tragédiáját követően délután újabb baleset történt az M5-ös....
2020.08.09
A szerb honvédelmi miniszter, Alekszandr Vulin hivatalosan is átvette azt az 56 darab UAZ Patriot....
2020.08.09
E heti rajzunk készítője T-boy. Rajzának címe: Hűű, de vagányul vezetek!  ..
2020.08.09
A négy fiatal a tűzlétrán mászott be a remízbe - írja a rendőrség honlapja, melyen közzétették a....
2020.08.09
Nyolc hétvégén át rendezik meg Makón a SzabadON fesztivált, ahol különböző tematikus programok....
2020.08.09
Egyszerű vízi szórakoztató eszköznek hihetjük a vízibiciklit, de hamis biztonságérzetet nyújt, és....