Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Készen állsz a tavaszi bringázásra? Így készítsd fel a kerékpárodat

2023.03.19.

Ha te már indulásra készen várod a tavaszi bringás szezont, akkor Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában segítünk, hogy a biciklid is menetkész legyen. 

Akár téli álmot aludt a kerékpárod, akár a hideg hónapokban is tekertél, most már tényleg itt a tavasz, és elérkezett az ideje, hogy kapjon egy kis extra gondoskodást a bringád. Ha a tél előtt gondosan tetted el a biciklit, akkor most jóval könnyebb lesz a dolgod; ha viszont télen is tekertél, akkor kicsit több munka vár rád. A teendők viszont ugyanazok, mi pedig lépésről lépésre segítünk abban, hogy a kerékpárod menetkész legyen a tavaszi szezonra! Az alapvető átnézést bárki el tudja végezni, de ha olyan problémával szembesülsz, amit nem tudsz megoldani, érdemes egy bringaszervizt felkeresned. 

Tiszta bringa = boldog bringa

Mielőtt a komolyabb karbantartási munkákba belefognánk, alaposan tisztítsuk le a kerékpárt. Ezzel nemcsak jobban fog kinézni kedvenc járművünk, hanem az élettartamát is meghosszabbítjuk. Ráadásul egy tiszta bringán az esetleges hibákat, sérüléseket is könnyebb észrevenni.

A rendszeres tisztításnak köszönhetően a bringa élettartama is hosszabb lesz

A lánchoz és a fogaskerekekhez használjunk kifejezetten erre való zsírtalanító szert, a bicikli többi részét viszont elegendő langyos, mosószeres vízzel lemosni, majd leöblíteni. 

Kenés

A bringa megtisztítása után ne feledjük kimondottan kerékpárhoz gyártott kenőanyaggal újrakenni a láncot és a meghajtás további részeit, valamint a mozgó alkatrészeket. Ideális esetben a láncszemek belsejébe kell bejuttatni a kenőanyagot – erre a legalkalmasabbak a kis csővel felszerelt spray-k –, a felesleget és a lánc külsejére került mennyiséget pedig töröljük le. 

A váltók is mozognak, így ott is szükség lehet némi kenőanyagra. Oda juttassunk az anyagból, ahol a váltók forgáspontja van, a fölösleget pedig itt is töröljük le. Ritkán szokták elvégezni, de olykor a fékkarok mozgását is nagyban megkönnyítheti egy kis kenőanyag, ezt is érdemes elvégezni. Ha olajozást-kenést végzünk a bringa bármelyik részén, arra mindig ügyeljünk, hogy a fékbetétre és a felnire soha ne kerüljön kenőanyag, mert az nagy mértékben gyengítheti a fékhatást. Ha ilyen előfordul, akkor alaposan töröljük le az anyagot. 

Ellenőrizd a kerekeket!

Emeld fel a kerékpárt, és pörgesd meg kézzel külön-külön a kerekeket. Szabadon forog? Nem áll meg túl hamar? Nem szorul? Nézd meg azt is, hogy oldalirányban nem mozog-e túlságosan a tengelynél, és nincs-e a kerékben „nyolcas”, ami miatt akár a fékpofákhoz is hozzáérhet a felni.

Nem muszáj a szobában elvégezni, de a kerékpár tavaszi átnézése nagyon fontos

Vizsgáld meg a küllőket, ha valamelyik túl laza, akkor szerelőre lesz szükséged, aki megigazítja a küllőket, és a centrírozásban, azaz a „nyolcas” eltüntetésben is ő tud segíteni. Ha télen nem használtad a biciklit, akkor biztos, hogy szükséged lesz a pumpára is! Fújd fel kellően keményre az abroncsokat, de vigyázz, a gumi oldalára írt nyomásértéket ne lépd túl! 

Fékek beállítása

Amikor teljesen meghúzod a fékkart, akkor a kormányig tartó távolság legfeljebb feléig-háromnegyedéig mehet el a fékkar. Ha szinte már eléri a markolatot, akkor a fék, illetve a fékbovden beállításra szorul. Nézd meg a fékbetéteket is! A legegyszerűbb dolgod akkor van, ha van rajta kopásjelző, így egyszerűen láthatod, amikor új fékbetétet kell venned. Ugyanez a helyzet, ha a betét rései eltűntek vagy egészen a fém tartóig lekopott a teljes fékbetét. 

Csak semmi lazaság!

A biztonságos kerékpározáshoz elengedhetetlen, hogy minden alkatrész megfelelően legyen rögzítve, a csavarok és egyéb rögzítő elemek kellően meg legyenek húzva. Ellenőrizd a kormányt és a középcsapágyat (ahová a hajtókarok csatlakoznak), hogy nem kotyognak-e.

Csak alaposan átnézett és karbantartott bringával induljunk útnak

Nézd át a gyorszárakat, anyákat és a hasonló alkatrészeket, itt nincs helye lazaságnak! Van egy módszer, ami segíthet felfedezni a meglazult rögzítéseket: emeld fel a kerékpárt, majd óvatosan ejtsd le a gumikra, és figyelmesen hallgasd, hogy zörög-e valahol. 

Kötelező tartozékok

A bringa műszaki felkészítése után ellenőrizd a kerékpár kötelező felszereléseit. Megvan elöl a fehér, hátul a piros fényvisszaverő macskaszem? Két borostyánsárga küllőprizma az első keréken vagy az abroncson fehér fényvisszaverő gyűrű? Próbáld ki a csengőt, és ha kell, töltsd fel a lámpákat vagy ha olyan, vegyél új elemeket.

+1 titkos tipp

Ha már jó ideje megvan a kerékpárod, és már nem fogsz nagyobbra nőni, bizonyára nem szoktad a nyereg magasságát állítani. Ilyenkor viszont jó esély van arra, hogy a nyeregcső beszerelésekor használt kenőanyag az évek során eltűnjön, és végül a korrózió hatására a nyeregcső beleragad a vázba. Ezt mindenképpen érdemes elkerülni, hiszen akár egy családtag kapja meg később a bringát, akár eladod, nem túl jó, ha nem lehet a nyereg magasságát beállítani.

Érdemes időnként a nyeregcsövet kivenni és bezsírozni, különleg végleg beragadhat

Egy beragadt nyeregcső kiszabadítása pedig az egyik olyan dolog, ami egy profi kerékpárszerelő számára is kemény meló és komoly kihívás, ha egyáltalán elvállalja a feladatot. Érdemes inkább megelőzni a bajt. Rendszeresen húzd ki a nyeregcsövet a vázból, tisztítsd meg, majd kend be friss kenőanyaggal a váz belsejét. Hasznos tipp, hogy mielőtt kihúzod a nyeregcsövet, egy ragasztószalaggal megjelölöd, mennyire volt betolva, így amikor végeztél a karbantartással, pontosan tudni fogod, meddig kell visszatolni.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.23
Csehországban az év első négy hónapjában 14,4 százalékkal 531 355 darabra nőtt a legyártott....
2024.05.23
Semmi sem akadályozta a haladást, mégis sokan lassítottak, hogy megnézzék, mi történt. Ez okozta a....
2024.05.23
A cseh kapitányt azért helyezte bűnügyi felügyelet alá a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája....
2024.05.23
Nem véletlen az időzítés: idén 30 éve, hogy Ayrton Senna, minden idők egyik legjobb Forma-1....
2024.05.22
- Megtalálták a Verőcénél szombaton történt hajóbaleset egy további áldozatának holttestét -....
2024.05.22
Az kedvelt mini-SUV XL Heritage nevű modellváltozata egyenesen a '70-es évekbe repít vissza. ..
2024.05.22
Látványos filmpremierek, vörös szőnyegen felvonuló világsztárok és egy összetéveszthetetlen,....
2024.05.22
Lettország szolidaritás jeléül átad Ukrajnának kéttucatnyi különböző márkájú autót, amelyek....
2024.05.22
Magyarországon a szakszervezetek bár jelen vannak, ritkán tudnak akkora hatást gyakorolni egy....
2024.05.22
Aszfaltoznak az M0-ás autóúton az M4-es csomópontnál. Az M1-es autópálya felé a 41-es és a 39-es km....