Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Készülj fel a téli közlekedésre!

2021.12.05.

Elkezdődött a december, aki eddig nem készítette fel az autóját a téli időszakra, ne várjon tovább. Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában mutatjuk a legfontosabb teendőket.

Az elmúlt napokban az ország több részén is esett a hó, megérkezett a tartósan hideg hideg idő, és miután december 1-jén megkezdődött a meteorológiai tél, fel kell készülni a télies körülményekre a közlekedésben is.

Fel a téli gumikkal!

Az autósoknál az egyik legfontosabb teendő a gumicsere, persze csak ha nem négyévszakos abroncs van a kocsin. Magyarországon a KRESZ szerint csak a taxisoknak kötelező a téli gumi, de közlekedésbiztonsági szempontból elengedhetetlen a hideg időben is megfelelő tapadást nyújt abroncs. A nyári gumik alacsony hőmérsékleten megmerevednek, keményebbé válnak, ezért sokkal gyengébb lesz a tapadásuk, jelentősen megnő a fékút. 

A téli gumit nem elég akkor kell feltenni, ha már leesett az első hó

Ezzel szemben a téli abroncsok lágyabb gumikeverékből készülnek, és a hidegben is megfelelő tapadást, jobb úttartást és kormányozhatóságot biztosítanak. Téli gumival alacsony hőmérsékleten a fékút minden útfelületen – a száraz, nedves, havas, jeges úton is – rövidebb, mint nyárival, ezért nem elég csak akkor abroncsot váltani, amikor már havasak az utak. 

A gumi állapota is fontos

Arra is figyeljünk, hogy milyen állapotban van a téli gumi. Bár a magyar szabályozás minimum 1,6 milliméteres mintázatot ír elő, ilyen fokú kopottság már balesetveszélyes lehet. Csak olyan gumiabroncsot használjunk, amelyiknek a profilmélysége legalább 4 milliméter. Ezt könnyen ellenőrizhetjük egy százforintos érmével: a külső, ezüstszínű karimája körülbelül 4 milliméter, ezért ezt illesszük be több helyen a gumi mintázatába. Ha bárhol nem elég mély a barázda, akkor már nem ajánlott az abroncs használata. 

Figyeljünk az abroncs állapotára is

Azt is meg kell nézni, hogy nem öregedett-e el a gumi anyaga, mert ha keményebbé, rugalmatlanná válik, a tapadás leromlik. Az ökölszabály szerint 5-6 éves gumikat már le kell cserélni, de a gyártási idő nem mindig mérvadó, mert sokat számít, hogyan használták az abroncsokat. Sőt, az sem mindegy, milyen márka és típus, mert vannak gyorsabban és lassabban öregedő gumik. Ha a körmünket nem tudjuk enyhe nyomással a gumiba mélyeszteni, vagy csak alig, akkor a gumi megérett a cserére. 

Készüljünk fel a váratlan helyzetekre

Télen, hideg időben arra is fel kell készülni, ha a zord időjárás miatt az úton ragad az ember. Ilyenkor még inkább figyeljünk arra, hogy tele tankkal induljunk el, és tankolni is ajánlatosabb gyakrabban, hogy ha elakadunk, a kocsi fűtése biztosított legyen. 

  • Ellenőrizzük az akkumulátort, a világítást és a fékrendszert. 
  • Az ablaktörlő működjön kifogástalanul (jó állapotú gumival), és legyen nálunk jégkaparó, jégoldó spray, esetleg páramentesítő. 
  • Legyünk nálunk takaró, téli ruhadarabok, lapát (ha hóból kell kiszabadítani a kocsit), vontatókötél, fagymentesítő zárolajozó, ha befagyna a zár.
  • Készítsünk be az autóba elegendő élelmiszert és innivalót, ha esetleg forgalmi vagy műszaki okok miatt nem tudunk továbbmenni.
  • A mobiltelefonok legyenek feltöltve!

Így készülnek a télre a magyar autósok

A magyar autósok tudatosan készülnek a télre, a legtöbben gumit cserélnek és téli szélvédőmosót töltenek   az ablakmosó tartályába, jégkaparót és más téli segédeszközöket készítenek be a kocsiba. Az autósok fele már október végén felkészíti járművét a hideg évszakra, ám másik fele csak akkor szakít időt a téli teendőkre, amikor már az első hidegeket jelzik a meteorológusok – derült ki a MOL reprezentatív kutatásából.

Jégkaparó legyen a kocsiban 

Jégkaparót szinte mindenki tart a kocsiban, hóseprűt és folyékony jégoldót az autósok közel háromnegyedénél találunk. Az alapkiegészítőkön kívül páramentesítő kendő és a takaró is gyakori téli extra kellék, ritkábban tartozik bele a téli készletbe az indítókábel, a hólánc, vagy a pótizzó. Hóláncot csak minden negyedik hazai autós tart a járművében, 15 százalék viszont télen ételt és italt is betáraz az autóba, ha bármi miatt az úton maradnának. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.22
A Tokiói Autószalonon mutatták be a vadonatúj, csak Japánban, 500 darabos limitált sorozatszámban....
2022.01.22
Repülő MACA száll versenybe az Airspeeder ellen, miközben nem repül az Airline Car. ..
2022.01.22
Noha sok helyen elolvadt a hó, Gyermely és Szomor között például nem lehet közlekedni – írta a....
2022.01.22
Most egy minimális jövedelemmel rendelkező autókedvelő is megengedheti magának, hogy beszerezzen....
2022.01.22
A Volvo Cars az autógyártók közül elsőként csatlakozik a Google Assistant háztartási eszközöket....
2022.01.22
Családi hétüléses még nem volt ennyire korszakos, mint a Peugeot 5008, ráadásul egy olyan finom....
2022.01.22
A BMW 8,4 százalékkal növelte értékesítését a globális válság ellenére 2021-ben, és nem tart attól....
2022.01.22
A svájci hatóságok által körözött Volkswagent foglaltak le a Csanádpalota autópálya....
2022.01.22
Végre részleteiben is megmutatta magát a Peugeot új versenyautója a 9x8, melyet különleges....
2022.01.22
A 3-as vonal Kőbánya-Kispest "kihúzó" szakaszán, utasok által nem használt területen péntek éjjel....