EICMA

Két keréken a legújabb milánói divat szerint

2018.11.22.

Az a tény mindenki előtt közismert, hogy lassan egy évszázada Milánóból diktálják a divatot. Nem csak a ruha divatot, de az építészet, a belső építészet, a design és a gasztronomia újabb és újabb divathullámai, vagy éppen legendás korszak alkotó alkotásai is, a Lombard fővároshoz köthetőek. Az viszont újdonság, hogy a motorkerékpárok divatját is Milánó diktálja. Az már régóta közismert, hogy Milánó ad otthont hosszú évtizedek óta a világ legtekintélyesebb motorkerékpár kiállításának, a minden évben, az adventi időszak előtt néhány héttel megnyíló EICMA-nak. Csak éppen az utóbbi másfél, két évtizedben a motorkerékpároknak igazándiból nem volt divatja. Sőt, egyes borúlátó jóslatok azt vízionálták, hogy maga a műfaj a motorkerékpáros közlekedés fog lassan, de biztosan marginalizálódni: kiöregszik a Harley generáció, elmegy az emberek kedve a túramotorozástól, az endurókra is ráun a többség és legfeljebb a városi közlekedésnek lesz egyfajta komplementere a robogózás. 

E baljós jóslatoknak volt is némi alapja, hiszen - talán ebben a válság is közrejátszott - óriási visszaesés mutatkozott Európa szerte a kétkerekűek iránt. Úgy tünt a fiatalok számára sokka vonzóbb egy Iphone mint egy robogó, és a sportmotorok feelingjét is legfeljebb csak szimulátoron szeretné átélni az Y generáció. Aztán történt valami. Elkezdtek újjá éledni az olasz motorkerékpár gyártás divatikonjai, a Fantic, a Garelli, az Italjet, a Laverda és társai. A világ legnagyobb motorkerékpár gyártója a Honda, európai design központot hozott létre, hogy ne csak műszakilag tökéletes, de minden műfaj és korosztály számára szemet is gyönyörködhető, motorkerékpárokat, robogókat alkothassanak. Az autókhoz képest kis késéssel, de megkezdődött a villamosítás. 

Néhány hete indult meg a Vespa elektric gyártása, a Honda pedig zseniális, már belső égésű változatában is környezettudatos robogójából a PCX-ből, hybrid és elektromos változatot készített. Aztán amikor idén megnyílt a milánói EICMA, olyan kínálati és design dömping zúdult az, egyébként rekord számú látogatóra, hogy gyakorlatilag még a világ legnagyobb motoros szakportáljai is komoly szakmai kihívás elé kerültek, hogy győzzék fotóssal és újságíróval a százas nagyságrendű kétkerekű újdonság bemutatását. 

Képre kattintva galéria nyílik!

Nyílván erre én sem vállalkozhatok, ezért bevallottan szubjektíven javasolnék kedves olvasóim figyelmébe néhány számomra kedves újdonságot, néhány számomra kedves gyártótól. Kezdeném a már említett Vespával, amelynek varázslatos formája - talán kevesen tudják - immáron szigorú védjegy oltalom alatt áll. Olyannyira, hogy az idei EIDM-án az olasz csendőrség nemes egyszerűséggel hatóságilag lefoglalta a kiállításról a német Kumpan cég Vespára hajazó robogóit védjegy bitorlás miatt. A Vespa manapság Magyarországon egyébként is nagyon aktuális. 2018-ban hazánk ad otthont a világ legnagyobb vespás rendezvényének. Zánkán lesz a Vespa World Day. Ráadásul, bár kis piac vagyunk mégis egyfajta regionális Vespa hatalom. A Rieb György irányításával Magyarországon szárnyaló olasz design robogó állítólag hamarosan új, exclusive belvárosi bemutató termet kap, ameynek nyomán vélhetően még többen kapnak kedvet a varázslatos Vespához.

Képre kattintva galéria nyílik!

A magyar piac másik kedvence, egyúttal a világ elsőszámú kedvence a Honda is elképesztő újdonság boummal jelentkezett. Az újjászületett Monkey vagy a korszerűsített Super Cub, a még vonzóbb színekben pompázó Africa Twin vagy éppen a terepmotor és a luxusrobogó posztmodern kvint esszenciája, az X-ADV várhatóan olyanokat is két kerékre ültet akik ezt sosem gondolták magukról.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.25
Multimédiás múzeumban állítják ki a 104 éves korában elhunyt Emilio Zumerle autóját, egy Fiat 500....
2021.10.25
A BMW M divízió prémium kompaktjának teljesítményét mérnöki precizitással továbbfejlesztett futómű-....
2021.10.25
Áder János köztársasági elnök a piacvezető kisrepülőgépeknél jelentősen kisebb környezeti....
2021.10.25
A Tündérszépek egy megyei szintről induló országos szépségverseny, melynek célja, hogy  hétköznapi....
2021.10.25
A zsúfolt őszi forgalom, az iskolába vagy óvodába járás mindenkitől több figyelmet kíván. ..
2021.10.25
Tolatás közben elütött egy munkást egy szemétszállító teherautó Gádoroson, a férfi a helyszínen....
2021.10.25
Az ERC3-as kategória 12. helyén, a 2WD-s magyar párosok között az ötödik helyen végezte a Rally....
2021.10.25
- Sűrűbben és hosszabb üzemidőben jár hétfőtől a 100E reptéri gyorsjárat - tájékoztatta a Budapesti....
2021.10.25
Az országban több helyen is óriási a torlódás az autóutakon, Csanádpalotánál a kilépésre várakozó....
2021.10.25
Az orosz Nyikolaj Grjazin, Konsztantyin Alekszandrov kettős nyerte a rali Európa-bajnokság (ERC)....