Mini Cooper

Kétféle benzinmotort is kínál az új MINI Cooper C és a Cooper S

2024.02.09.

A MINI Cooper ötödik generációja karizmatikusságát megtartva áll ki az egyszerűség mellett. Jellegzetes karosszériaarányai a brit gyártó legendás történelmét idézik és a látványos hűtőráccsal együtt összetéveszthetetlen kisugárzásúak. Az utasteret minimalista kialakítás, digitális innováció és átfogó felhasználói élmény jellemzi.

Új modellcsaládjában a MINI a benzinmotoros MINI Coopert a C típusjelzéssel, megnövelt teljesítményű testvérmodelljét pedig S típusjelzéssel illeti. Az új háromajtós MINI magával ragadó hajtáslánc-palettája egy háromhengeres és egy négyhengeres, kiváltképp hatékony benzinmotorral bővül, amelyek a márka által fémjelzett gokartos vezethetőség jól ismert formáját váltják valóra. Az új MINI Cooper minimalista formanyelve lélegzetelállító letisztultság mentén hordozza a márka hagyományos értékeit.

„A MINI-nél a választás szabadsága azt jelenti, hogy a tisztán elektromos meghajtású modellek mellett olyan alternatív hajtáslánc-változatokat is kínálunk, mint például az új, benzinmotoros MINI Cooper. A nóvum ideális választás azon ügyfeleinknek, akik úgy keresik a klasszikus háromajtós MINI-t, hogy közben nagyra értékelik a belsőégésű erőforrás tradicionális teljesítményét és jellegzetes hangzását” – fogalmazott Stefanie Wurst, a MINI márka vezetője.

Az utastér a MINI hamisítatlan stílusjegyeire, a minimalista kialakításra és az új anyagokra összpontosít. Az átfogó felhasználói élményről olyan technikai innovációk gondoskodnak, mint a MINI 9.0 operációs rendszer, az új MINI vezetési üzemmódok (MINI Experience Modes) és a megannyi digitális funkció.

Két erőteljes hajtáslánc-változat van a kínálatban: 150 kW / 204 lóerő maximális teljesítmény és 300 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes, négyhengeres benzinmotorjával az új MINI Cooper S 6,6 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra. A 115 kW / 156 lóerős és 230 Nm csúcs forgatónyomatékú, háromhengeres benzinmotorral dolgozó MINI Cooper C  ugyanezt 7,7 másodperc alatt abszolválja.

Az új MINI Cooper kerékfelfüggesztéseit és lengéscsillapítását az agilis vezethetőség szempontjai szerint tervezték meg és hangolták tökéletesre a mérnökök. A MINI mérnökien precíz, közvetlen kormányműve erőteljes fékrendszerrel párosul, amely kivételesen magas szintű vezetési élményt, biztonságot és kényelmet garantál.

Letisztult formanyelvével és kompakt jármű-sziluettjével az új MINI Cooper a brit prémiummárka alapötletét testesíti meg: a minimális alapterületen kínált maximális vezetési élményt. Az új formanyelv átfogó minimalizmusa a karosszéria letisztult felületeinek egészét áthatja. A háromajtós MINI modellek jellegzetes karosszériaarányáról a rövid túlnyúlások, a rövid motorháztető és a hosszú tengelytávolság egysége gondoskodik.

Szemből nézve a markáns kontúrral megrajzolt, nyolcszögletű hűtőrács minden korábbinál intenzívebben határozza meg a MINI Cooper frontrészét. A légbeömlők között található keresztmerevítőben a BMW Group eddigi legkisebb radarszenzorja kapott helyet. Az intelligens vezetést támogató rendszereket és a nagyobb biztonságot összesen tizenkét ultrahangos szenzor segíti. A vízszintesen futó, LED-technológiás nappali menetfények az alapfelszereltség részei. Az összetéveszthetetlen megjelenésről egyedi világítási módok és újratervezett mátrix hátsó lámpák gondoskodnak.

A MINI Cooper elegáns, minimalista utastér-kialakítását a klasszikus Mini ihlette. Az új kormánykerék, a kör alakú OLED kijelző, az újratervezett kapcsolósor és a műszerfalat borító kéttónusú textilfelületek a tágasság érzését keltik. A modern, bőséges helyet kínáló utastér vonalvezetését ugyancsak letisztultság jellemzi, miközben a panoráma üvegtető végtelen fényárt és barátságos hangulatot garantál. A 60:40 arányban osztott hátsó üléstámla ledöntésével a csomagtér alapesetben 210 literes térfogata akár 725 literesre is bővíthető.

A legfőbb vezetési funkciók (a rögzítőfék, a sebességváltó előválasztója, a Start/Stop gomb, a vezetési élménykapcsoló és a hangerőszabályzó) az újratervezett kapcsolósoron közvetlenül elérhetők. A sebességváltó középkonzolra költöztetett előválasztója helyet teremt a vezeték nélküli okostelefon-töltést kínáló Wireless Charging Shelf 2.0 technológiának.

Az új MINI Cooper utasterében még közelebb került a vezetőhöz a MINI Interaction Unit. A kör alakú OLED kijelző prémium minőségű üvegszegéllyel ellátott, vékony érintőképernyőjének átmérője 240 milliméter, kezelési és működtetési logikája pedig az okostelefonokról ismert szabványokat idézi.

A vezetéshez kapcsolódó olyan fontos információk, mint például az aktuális sebesség és az üzemanyag-fogyasztás, a kijelző felső részén jelennek meg. A kezdőképernyőn a funkciók vízszintesen elrendezett ikonok képében találhatók, amelyek lapozó és érintő mozdulatokkal választhatók ki, illetve aktiválhatók. Az OLED kijelző alsó részén a „Navigáció”, a „Média”, a „Telefon” és a „Klíma” menüpontok bármikor közvetlenül elérhetők.

Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető MINI vezetési üzemmódok (MINI Experience Modes) részeként két MINI kivetítő egyedi, a kiválasztott vezetési üzemmódhoz illő színsémákat és mintákat vetíti ki a műszerfalra. Az egyedülálló animáció, az utastéri hangulatvilágítás és a hangdizájn összjátéka a MINI Cooper személyre szabhatóságának új dimenzióit váltja valóra.

A MINI vezetési üzemmódok saját dinamikus háttérrel dolgoznak és a vezető személyes preferenciái szerint választhatók ki. Personal vezetési üzemmódban például a vezetőnek arra is lehetősége nyílik, hogy a MINI okosalkalmazáson keresztül egyénileg kiválasztott képet állítson be a központi kijelző háttereként. A kiválasztott kép meghatározó színeit ezt követően a MINI kivetítő a műszerfal textilfelületeire is kiterjeszti, a műszerfal alsó felén és az ajtókárpitokban pedig ezzel párhuzamosan a domináns színhez igazodó hangulatvilágítás kel életre.

Az új MINI Cooper fedélzetén számos intelligens vezetést támogató rendszer gondoskodik az utazás biztonságáról és kényelméről. Az alapfelszereltségként kínált Safe Exit funkció folyamatosan figyeli a leparkolt autó környezetét és ajtónyitás előtt figyelmezteti az utasokat, ha közeledő objektumot érzékel. A funkció nem csupán késlelteti a központi zár kioldását, de külső fényjelzésekkel is figyelmeztet a lehetséges veszélyre.

Vezetés közben a MINI Navigációs csomag az opcionális extrafelszereltség részeként valósághű háromdimenziós megjelenítéssel és kiterjesztett nézettel (Augmented View) támogatja a vezetőt, többek között az aktuális forgalmi helyzet megjelenítésével és az elérhető parkolási lehetőségekről szóló információkkal. A kamera- és radaralapú vezetést támogató funkciók a széleskörű Driving Assistant Plus csomag részeként a kormányzás és a sávtartás automatizálásával is képesek fokozni a biztonságot, miközben a távolságtartó automata tempomat a nagyvárosi közlekedés kényelmét emeli új szintre.

Az OLED kijelzőn megjelenő MINI Intelligent Personal Assistant a „Hey MINI” vezérszavak kimondásával aktiválható. A technológia háromdimenziós megjelenítéséhez a felhasználók a MINI modell stilizált ábrázolását és a rajongók által jól ismert Spike megjelenítését is választhatják. A gördülékenyebb interakció érdekében a szóbeli megszólalásokat és hangutasításokat a rendszer azonnal feldolgozza és megjeleníti a központi kijelzőn. A vezető így a navigációs rendszert, a telefonálást, a szórakoztató rendszereket és számos más járműfunkciót is játszi könnyedséggel vezérelhet.

Az innovatív MINI Digital Key Plus funkció a MINI ügyfelének okostelefonján keresztül biztosítja a kényelmes és személyre szabott járműélményt. Az okostelefon ez esetben kulcsként viselkedik és lehetővé teszi az autó ajtajainak automatikus nyitását. Az első és a hátsó lámpák üdvözlőfénye megkezdődik, amint a vezető az autótól számított három méteren belülre érkezik, majd az ajtók az utolsó másfél méteren automatikusan ki is nyílnak. A digitális kulcs más felhasználóknak is átadható, az autó pedig mindegyik felhasználó esetében a személyes preferenciái szerint elmentett járműbeállításokat aktiválja.

Az Essential, Classic, Favoured és JCW felszereltségi szintek átfogó személyre szabhatóságot garantálnak. Az új MINI Cooper C és az új MINI Cooper S modellpárosa a felszereltségi szint függvényében más-más karosszériafényezési árnyalatokban ragyoghat és eltérő utastéri felszereltségekkel büszkélkedhet.

A karosszériafényezési árnyalatok négyféle tetőfényezéssel hozhatók kontrasztba. A Multitone Roof színátmenetes tetőfényezés új, Spray-Tech kivitele a Favoured felszereltségi szint exkluzív opciójaként válik elérhetővé, három különböző szín kombinációjával. A 16”, 17” és 18” méretű alumínium keréktárcsák új, aerodinamikailag optimalizált küllődizájnnal is megrendelhetők.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.19
A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal,....
2024.04.19
Koldus vagy királyfi, aki belépett? Örök dilemma ez ékszerüzletben, autókereskedésben,....
2024.04.19
Nagy esemény a MINI háza táján: a tisztán elektromos meghajtású MINI Aceman a 2024-es Pekingi....
2024.04.19
Ha ezt használja, megőrzi autója értékét.   ..
2024.04.19
A CX-60 után a vadonatúj Mazda CX-80 a második modell Európában, amelyet a Mazda nagy platformjára....
2024.04.19
Mostanában a szokásosnál is több szó esik a BMW legutóbbi 5-ös sorozatáról.  ..
2024.04.19
Az új BMW X3 a BMW Group dél-franciaországi, Miramasban működő tesztközpontjában a sorozatgyártás....
2024.04.19
A külső design alapján egy erőteljes és stílusos SUV rajzolódik ki, a frissítést követően a modell....
2024.04.19
Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9....
2024.04.19
A kvalifikációt az első szakaszt követően negyedórára félbe kellett szakítani, mivel lángra kapott....