Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Kezdődik a szezon! Egyre több a motoros az utakon

2024.03.17.

A jó idő hatására megnőtt a motorosok száma az utakon, ezért Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában nekik és a többi közlekedőnek hoztunk pár tippet.

Az elmúlt hetek enyhébb időjárásának köszönhetően fokozatosan egyre több motorossal találkozhatunk az utakon, a mostani hosszú hétvégén pedig szerte az országban igen nagy számban „rajzottak ki”. Bár a következő napokban kisebb lehűlés várható, azt biztosan kijelenthetjük, hogy lassan kezdődik a motoros szezon. Így érdemes átvenni, mik a teendők az első tavaszi út előtt, és mire kell figyelni menet közben. 

Készítsd fel a motort és magadat

Mielőtt az első kört megteszed a motorral tavasszal, nagyon fontos ellenőrizni, hogy a téli álom után műszakilag rendben van-e a gép. Ajánlott minden szezon kezdetekor olajat cserélni, emellett ellenőrizd a kormányt és a fékeket, a lámpákat és irányjelzőket, az akkumulátort, a rugóstagokat és teleszkópokat, valamint a gumiabroncsokat. 

Ha a motort felkészítettük, akkor érdemes ezt saját magunkkal is megtenni. A pár hónapos kihagyás után még a rutinos motorosoknak is eltompulhatnak kicsit a reflexei, a szezon elején kell némi idő, míg visszaszokunk a motorozáshoz. Ezért a kezdetekben érdemes jóval óvatosabban közlekedni, hogy újra megfelelő állapotba kerüljünk. A szezon elején sokat segít, ha egy kis forgalmú úton gyakorlunk, és újra összeszokunk a géppel. 

A balesetek elkerülése érdekében fontos, hogy ne megszokásból, rutinból vezessünk, továbbá fokozott figyelemmel kezdjünk előzésbe, illetve kanyarodásba, és mindig az útviszonyoknak megfelelően motorozzunk. Ahogy mondani szokták, a motoros baleseteknél a legnagyobb kockázatot az emberi tényező jelenti: sokan a vezetési képességeiket túlbecsülik, miközben a motoruk teljesítményét alábecsülik – ezért nagyon fontos a higgadt és megfontolt hozzáállás. 

Sisak és védőruha

A motorosokat – akárcsak a kerékpárosokat – nem védik olyan passzív biztonságtechnikai eszközök, mint az autósokat, nincs náluk biztonsági öv, légzsák, energiaelnyelő zónák, masszív karosszéria. Baleset esetén közvetlenül a testük sérül, és ez akkor is igaz, ha más jármű nem érintett a balesetben. Már csak azért is, mert a biciklivel ellentetében a motorkerékpárok nagyon nagy sebességre képesek, így egy esés vagy kicsúszás végzetes következményekkel járhat.

A bukósisak mellett elengedhetetlen a motoros védőruha

Mivel a járművük nem védi a testüket, rendkívül fontos, hogy a motorosok használják a rendelkezésre álló védőeszközöket. A bukósisak nem kérdés, hiszen ez a KRESZ által előírt kötelező felszerelés, de ez még kevés. Szükség van hosszú ujjú felsőből és hosszú nadrágból álló motoros védőruházatra, amely megfelelően szellőzik, és a testet védő betétekkel (protektorokkal) rendelkezik, valamint ajánlott a motoros csizma és kesztyű viselése. A jó minőségű védőruhák nem olcsók, de ezen nem érdemes spórolni, főleg akkor nem, ha valaki több millió forintot költött egy motorra. A lényeg, hogy felejtsd el a rövidnadrágban és pólóban motorozást!

A többi közlekedő is legyen résen

Tavasszal, amikor kezdődik a motoros szezon, akkor a közlekedés többi résztvevőjének is fokozott figyelemmel kell lennie, hiszen a téli, hűvösebb hónapokban szinte egyáltalán nem, vagy csak elvétve találkozhattak motorossal, így ilyenkor szokatlan lehet a jelenlétük. 

Tudni kell, hogy a lakott területen belül a motorosok gyorsabban, dinamikusabban haladnak a városi forgalomnál, még akkor is, ha nem lépik túl a megengedett sebességet. Gyorsabban váltanak sávot, és az előzéseket is lendületesebben hajtják végre. Sajnos gyakran amiatt történik baleset, hogy az autós sávváltáskor nem néz bele a visszapillantó tükörbe, és elgázolja a mögötte éppen érkező motorost. Már egy kisebb lökés hatására is beeshet a motoros egy autó vagy egy busz alá, ami súlyos sérüléssel járhat. 

Tíz év alatt 64 ezerrel több motor

Amellett, hogy a kellemes időjárás miatt érthető módon egyre többen veszik elő a motort, évről évre több a motoros a hazai utakon. Pontosabban a Központi Statisztikai Hivatal nyilvántartása szerint növekszik a motorkerékpárok száma az országban; de nyilván ezek nem a garázsban állnak, hanem ha több van belőlük, akkor több lesz a forgalomban is.

A motor szezon kezdetén még több óvatosságra van szükség

2023-ban több mint 221 ezer motorkerékpár volt Magyarországon nyilvántartva, ami 64 ezerrel több, mint tíz évvel korábban. Egy évtized alatt 40 százalékkal nőtt a hazai motorkerékpár-állomány, ami jelentős mennyiség, főleg ha azt nézzük, hogy ennyivel nőtt a jelenlétük a forgalomban. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy ugyanebben a 2013 és 2023 közötti időszakban csaknem hasonló mértékben, 37 százalékkal bővült a magyarországi személyautó-állomány is, vagyis a motorosok aránya az utakon gyakorlatilag nem változott, mivel összességében több a jármű. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.22
Az Opel új fejezetet nyitott az új Astrával, Európa egyik legnépszerűbb kompakt autója már elérhető....
2024.05.22
A police.hu oldal szerdán megjelent híre szerint az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat....
2024.05.22
Május 26-ig látható az AUTOPOESIS kiállítás, amelyen bemutatkozik az anyavállalat közel négy....
2024.05.22
Üldözött, leszorított, majd megállt hisztizni az M7 belső sávjában. Nem tetszett neki, hogy....
2024.05.22
Míg a tisztán elektromos autók eladása lassul, addig a plug-in hybridek piaca fellendült Európában....
2024.05.22
Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat....
2024.05.22
- A Budapest fölé érkezett  zivatarlánc miatt jelentős késések várhatók a Liszt Ferenc Nemzetközi....
2024.05.21
Független mérések igazolták, amit az érintett modellek tulajdonosai már tudnak: a Toyota full....
2024.05.21
Ahogy azt megszoktuk: a márka marketingasszonya lazán, szórakoztatóan indította a Hyundai....
2024.05.21
Május 24-26. között idei első aszfaltos versenyén, a II. Hell Diósgyőr Rallye-n áll rajthoz Turán....