Mazda

A kézművességhez vezető út

2024.05.09.

Marokkó egy varázslatos hely, ahol a nomád berber hagyományok üdvözlik és magukba szívják a világ minden tájáról érkező különböző hatásokat - egy olyan kultúra, amely nagyra értékeli a kézműves mesterséget, a régit és az újat egyaránt. A Mazda CX-60-nal kanyargós sivatagi utakon, lélegzetelállító tájakon keresztül utazunk a kulturális epicentrumba: Marrakeshbe.

Kerámia Fezből, szőnyegek Ouarzazate-ból, tujafa-intarziák Essaouirából – a gazdag kultúrának, amelyről Marokkó világszerte híressé vált, a hagyományos kézművesség a megalapozója. Az őshonos berber kultúra tradicionális módszerei egy olyan büszke örökség részét képezik, amely ma is él a városok és falvak minden szegletében. Ugyanakkor az ország folymatosan változik, és szívesen fogadja magába a modern, kívülről érkező hatásokat, például az arab és afrikai országokból, de Európából és a világ többi részéből is, a legendás marokkói vendégszeretettel összhangban.

Ahogy útnak indulunk, leesik az állunk a marokkói táj nyers szépségétől. Az Európát és Afrikát összekötő, Földközi-tenger által határolt, az Atlanti-óceán végtelenségére nyíló Marokkó olyan hely, ahol változatos természeti tájak találkoznak egymással. "Ősi erők által formált táj" - mondják. Nem tévednek. És ezt szem előtt tartva jobb, ha olyan autót választunk, amely elég megbízható ahhoz, hogy legyőzze ezeket az erőket.

i-Activ AWD összkerékhajtásával, stabil futóművével és erős motorjával a CX-60 ideális négykerékhajtású választás ehhez a kalandtúrához, különösen a Dadès-szurdokon át vezető utunkon. A lélegzetelállító sziklaalakzatokon keresztül vezető hajtűkanyarok leküzdése igazi bakancslistás élmény minden autórajongó számára. A Mi-Drive rendszernek és az öt vezetési módnak köszönhetően az autó könnyedén alkalmazkodik, bármi kerüljön is az útjába – például  az off-road üzemmóddal a kihívást jelentő utakon.

Marokkó tájai változatosak, érintetlenek és ellenállhatatlanul hívogatóak. A legendás Dadès-szurdok az egyik legékesebb példája ennek.

Bármilyen változatos is az ország, egy dolog állandó. Bárhol is állunk meg, műhelyek sokaságába botlunk, ahol kézműves férfiak és nők végzik a munkájukat. És bár különösen a fiatal marokkóiak gyakran a modern trendek és szokások iránt érdeklődve a nyugat felé tekintenek, a hagyományos művészetek és kézművesség iránti megbecsülés továbbra is kivételesen nagy.

Mintha minden sarkon és udvaron munkáik részleteiben elmerülő, lézerpontossággal dolgozó embereket látnánk. Néhány finommotorikus képességekkel megáldott fémműves például a híres keleti függőlámpák lámpaernyőit faragja nagy műgonddal. Ezek nagysikerű exportcikké váltak, akárcsak az Ait Ouaiuzquit és a Hanbal törzsek legendás szőnyegei, amelyeket - hagyományos módszereket és motívumokat használva - női szövők készítenek.

A Marrakeshtől mintegy 200 kilométerre délre fekvő Ouarzazate a körutazások egyik kedvelt állomása, amely tökéletesen megmutatja az ország kontrasztjait. Természetesen, bárhová is megyünk, a jellegzetesen hagyományos kézműves boltok mindenütt jelen vannak. Ouarzazate azonban filmstúdióiról is ismertté vált, hiszen olyan világhírű alkotásokat forgattak itt, mint az Arábiai Lawrence, A Krisztus utolsó megkísértése vagy a Gladiátor. A városon kívül található egy lenyűgöző, 580 megawatt beépített kapacitású naperőmű is, amely rengeteg fenntartható energiát biztosít a régió számára.

Továbbra is lenyűgözve a különböző benyomásoktól, elindulunk Marrakeshbe. Az idő repül, miközben csodáljuk az elsuhanó, magával ragadó tájat. Természetesen útközben meglátogatjuk a Magas-Atlasz-hegységet. Észak-Afrika legmagasabb hegyvonulata tökéletesen illusztrálja a marokkói táj sokszínűségét, ahogy a száraz sivatagi tájak, a hófödte hegycsúcsok és a buja zöld völgyek váltakoznak egymással. A hegyi utakon értékelni kezdjük a Mazda CX-60-ban működő Kinematikai Helyzetszabályozó dinamikus felfüggesztés-szabályozó rendszerét, amely mindig stabilan tartja az autót, még a trükkösebb utakon is.

Marrakeshbe érkezve rögtön megváltozik a hangulat. A hasonló épületek és műhelyek sokasága körül egyfajta élénk és kreatív „vibrálás" van a levegőben. A nyüzsgő tömeg, a sűrűn szabdalt piacok és a számos design- és művészeti butik egy igazi keleti metropolisz érzetét kelti, sajátosan egyedülálló módon.

Egy női szőnyegszövő szövetkezet őrzi a régi hagyományokat. A festést és kézi fonást követően a fonalat különböző - régiókhoz köthető - mintákba szövik .

A piacok szinte minden érzékünket rabul ejtik, ezt egyszer mindenképp érdemes átélni. Mindazonáltal annak is örülünk, hogy ismét magunk mögött hagyhatjuk a nyüzsgést, elvégre fontos randevúnk van. Rebecca Wilford és férje, Larbi Cherkaoui már várnak minket, a művészházaspár örömmel mutatja meg nekünk, hogy milyen és hogyan működik a művészet Marrakeshben.

A 30 éves Rebecca, aki kreatív életre vágyott, egy hóbort miatt költözött Ausztráliából Marokkóba: „Marokkóban a kézművességet tisztelik, és a képzett kézművesek itt még mindig képesek valóra váltani az ötleteiket". Ez inspirálta őt a Hamimi társalapítására, amely egy modern, exkluzív, kézzel készített dizájnerdarabokat kínáló üzlet. Női művészekből álló helyi csapatával a Hamimi limitált kiadású, réz ékszereket, puha bőrből alkotott kézitáskákat és horgolt lámpaernyőket készít.

Rebecca itt ismerkedett meg Larbival is: „A véletlen folytán találkoztam vele a lakóházamban" - meséli Rebecca. „Tetőtől talpig festékes volt, és alig beszélt angolul. De a művészet iránti szenvedélyünk azonnal összekötött minket." Larbi egy vizuális művész, aki a marokkói művészeti szcénán túl is ismert merész stílusáról, amely sokszor absztrakt gesztusokkal kombinálja az arab kalligráfiát, hogy olyan kifejező műveket hozzon létre, amelyek elgondolkodtatnak minket arról, hogy mit is jelentenek ma valójában a szavaink.

Amikor megkérdeztük tőlük, hogy mi a véleményük a Mazdáról, Larbi így válaszolt: „A kézművesség mindkettőnk számára sokat jelent. Azt hiszem, ez az, ami összeköt minket a Mazdával is. A Mazda CX-60-ban jól látható, hogy mit jelent a 'Crafted in Japan' gondolat: a részletekre való odafigyelést, az anyagok minőségét, az alaposan átgondolt stílust és designt. Ez a modell megtestesíti mindazt, amit a japán kultúráráról és kézművességről gondolok.”

Rebecca egyetért: „Egyik alapelvünk a Hamiminél, hogy 'a tökéletest a gyakorlat teszi tökéletlenül tökéletessé'. Ez a fajta emberi tökéletességre való törekvés jelenik meg a Mazdánál is, ahol a Takumi kultúrában értékelik és megbecsülik a mesteremberek tudását. Ez egy ideális kiindulópont, innen indulva nagyszerű dolgokat lehet alkotni, legyenek azok autók vagy berber stílusú karperecek." A kedves szavaktól megtisztelve elbúcsúzunk a művészházaspártól és egyúttal Marrakeshtől, majd elindulunk hazafelé. Tökéletes nyugalomban érkezünk meg úti célunkhoz, köszönhetően a CX-60 kiváló utastér-kialakításának, amely nyugalmat áraszt a tágas belső térben, még a mozgalmasabb utak során is. 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.21
A brazíliai Interlagos pályán több biztonságiautós szakasz és újraindítás után is első a Túraautó....
2024.07.21
Tombol a kabriószezon, de ingyen ebéd itt sincsen ..
2024.07.21
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Billenő plató. ..
2024.07.21
Csak tavaly, egyetlen év leforgása alatt több mint négyszázezer hamisítványt semmisített meg a....
2024.07.21
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a....
2024.07.21
Méretét tekintve telitalálat a kényelmes, jól vezethető és kisétvágyú Skoda Scala, melynek....
2024.07.21
A finn riválisai lemaradtak, miután a kétszeres világbajnok szombaton remek teljesítményt nyújtva....
2024.07.21
- Fokozza a közlekedők ellenőrzését az Árpád hídon a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), az....
2024.07.21
A szombat délutáni díjátadóval zárult az idei 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj és a hozzá köthető....
2024.07.21
Egymásba rohant két személykocsi az M3-as autópálya 138-as kilométerénél, a Vásárosnamény felé....