az év autója

A Kia EV9, a Toyota Prius és a Ford Super Duty lett az Év Autója Észak-Amerikában

2024.02.10.

A Kia EV9, a Toyota Prius &  Prius Prime és a Ford Super Duty lett a 2024-es Év Autója rangos észak-amerikai díj (NACTOY) győztese saját kategóriájában.

A crossover (szabadidő autó, utcai terepjáró) kategória győztese, a Kia EV9-es, a Genesis Electrified GV70-es és a Volvo EX20-as modellt szorította le dobogó második, illetve harmadik fokára.

A Toyota Prius & Prius Prime az „autó” szegmensben győzött, maga mögött hagyva a döntőbe ugyancsak bekerült Honda Accordot és a Hyundai Ioniq 6-ost.

A kisteherautó (pickup) szegmensben a Ford Super Duty a negyedik egymás utáni évben vitte el a pálmát, az idén a Chevrolet Coloradó és a tisztán elektromos Chevrolet Silveradó felett győzedelmeskedve.

Figyelemre méltó, hogy a három aranyérmes abszolút versenyében, a pontszámok tekintetében a Kia EV9-es messze lekörözte a két másik szegmens győzteseit, 320 pontot érve el. A Toyota Prius 192, a Ford Super Duty pedig 189 pontot gyűjtött össze.

A michigani Pontiacban kihirdetett eredmény ismertetésekor Jeff Gilbert, a NACTOY elnöke úgy fogalmazott, hogy a győztes modellek a stílus, a praktikum és a technológia kifogástalan kombinációjával tűnnek ki a versenytársak közül,  a modern autó szinte tökéletes képét mutatva.

 

Az idén a harmincadik jubileumát ünneplő NACTOY (North American Car, Truck and Utility of the Year) megmérettetés tavaly júliusban vette kezdetét, amikor kiválasztották a pályázók közül a legjobbnak talált 52 modellt. Az ötven tekintélyes autóipari újságíróból álló zsűri a szeptemberi detroiti autókiállításon közülük választotta ki a kilenc finalistát, mérlegre téve a járművekben eszközölt innovációt, a formatervezést, a kezelhetőségét, az autóvezetők elégedettségét és az autó ár-érték arányát.  Az újságírók több száz óra tesztvezetés után választották meg a szegmensek győzteseit.

Az idei megmérettetés érdekessége, hogy a fináléba jutott kilenc jármű közük öt tisztán elektromos, kettő hibrid, és csupán kettő kizárólag belsőégésű motorral felszerelt. A crossover szegmensben ráadásul mindhárom finalista tisztán elektromos volt, a kisteherautók közül pedig mindegyik amerikai. Ez előző évi megmérettetésen a kilenc döntős közül hat volt elektromos.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.22
Az orosz használtautó-piac egyik legmarkánsabb tendenciája 2023-ban, hogy azok, akik korábban....
2024.02.22
Újabb öt évre meghosszabbította a meghatározó német autógyár az AutoWallis Csoport Opel....
2024.02.22
A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tagjainak díjbevétele meghaladta az 1560 milliárd forintot....
2024.02.22
Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil....
2024.02.22
Három hét alatt három baleset is történt a Magyar Közút munkaterületein, melyet figyelmetlen....
2024.02.22
Nézze meg a videót! ..
2024.02.22
Az EU innovációs keretrendszerének egyik legnagyobb projektje a TwinEU projekt, melynek célja, hogy....
2024.02.22
Eladás a termelés felpörgetése helyett: az Eberspächer eladja az új bulgáriai gyárat. A beszállító....
2024.02.22
A két erdész ismerős terepen haladt, mégis befürdött - írja a parameter.sk. ..
2024.02.22
Hétfőn délelőtt közlekedésbiztonsági akciót hajtott végre a szlovák rendőrség, amely során két....