Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Kiderült, hány utas bliccel BKK-járatokon

2024.03.31.

Nem éri meg jegy vagy bérlet nélkül utazni, mert végig cidrizel, és ha lebuksz, fizethetsz. Tóbiás és Balambér közlekedési kalandja. 

Azt már a kicsi gyerekek is tudják, hogy ha felszállunk a buszra, vonatra, metróra vagy villamosra, akkor alapesetben jegyet vagy bérletet kell váltani. Igaz, miután a 14 évnél fiatalabbak márciustól ingyen utazhatnak a tömegközlekedési eszközökkel, ez az ismeret némi finomításra szorul. De tarifareform ide vagy oda, sajnos nem mindenki utazik jeggyel vagy bérlettel, akinek kellene; ők csalnak, vagy ahogy mondani szokták, bliccelnek. Ez azt jelenti, hogy valaki kibújik a fizetési kötelezettség alól, nem vesz utazási jegyet vagy belépőjegyet. 

Minden 11. utas bliccel

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) nemrégiben megkérdezte az utasokat, hogy saját bevallásuk szerint milyen gyakran bliccelnek a fővárosi járatokon. Kiderült, hogy a közösségi közlekedők 91 százaléka becsületesen, érvényes jeggyel vagy bérlettel utazik a BKK járatain. A szabályosan utazók aránya csekély mértékű javulást mutat a vállalat korábbi felméréséhez képest. Érvényes jegy vagy bérlet nélkül saját bevallásuk szerint a közösségi közlekedők 9 százaléka utazik, vagyis minden tizenegyedik utas bliccel. Közülük a legtöbb alkalommal a legfiatalabbak (18-29 évesek) és a 40-49 évesek utaznak érvényes jegy vagy bérlet nélkül. 

Fotó: BKK

A bliccelők túlnyomó többsége (87 százaléka) a jegyvásárlási lehetőség hiányára hivatkozva utazik szabálytalanul, de sokan a sietséggel (67 százalék) és az időhiánnyal magyarázzák tettüket (67 százalék). Ez az indoklás azonban az elektronikusan megváltható jegyek korában egyre kevésbé állja meg a helyét. A BKK BudapestGO alkalmazása minderre egyszerű és gyors megoldást kínál, hiszen a telefonos applikációban pár kattintással bármikor bárhonnan megvásárolható számos jegy- és bérletfajta. 

Kétmilliós pótdíjat fizetett egy bliccelő

Akit bliccelésen kapnak, annak büntetést kell fizetnie. Ennek összege 12 ezer forint, amennyiben az illető a helyszínen – akár bankkártyával is – vagy két munkanapon belül befizeti a pótdíjat. Ha ezt nem teszi meg, de legkésőbb 30 napon belül rendezi a tartozását, akkor 25 ezer forintra emelkedik a pótdíj összege. Abban az esetben, ha a bliccelő ezt a határidőt sem tartja be, akkor 50 ezer forintra ugrik a késedelmi pótdíj mértéke. 

A fenti összegek emelkedéséből is látszik, hogy nem érdemes halogatni a pótdíj befizetését, ráadásul a ki nem fizetett büntetés nem évül el, így a pótdíjtartozás akár milliókra is rúghat néhány év alatt. 2023-ban több mint kétmillió forintot fizetett be egy összegben egy bliccelő – ez az összeg két végrehajtási eljárásból több tucat rendezetlen pótdíjazás alapján jött össze, amiben benne vannak a járulékok a kamatok, valamint a végrehajtási eljárások költségei is. 

Tavaly több mint 227 ezer ellenőrzés zárult pótdíjazással, de 19 ezer pótdíjazott választotta a 2022 őszétől rendelkezésre álló kedvezményes rendezési lehetőséget, azaz bemutatta a pótdíjazást követően vásárolt bérletét. Például ha valaki a pótdíjazás után, aznap vásárol egy havibérletet, akkor 6 ezer forintra csökken a pótdíj összege, éves bérlet vásárlása esetén pedig csupán ezer forint lesz a büntetés. 

Ha az ellenőrzés idején volt bérleted, de nem volt nálad, akkor öt munkanapon belül bemutatva jelentősen alacsonyabb lesz a pótdíj összege. 

Vonaton és buszon is büntetnek

A MÁV-START vonatain 2023-ban 25 ezer esetben szabtak ki büntetést a jegy nélkül utazókra, és a korábbi évekből visszamaradt tartozásokkal együtt összesen 88 milliós forint folyt be a vasúttársasághoz. A jegy nélkül utazók általában arra hivatkoznak, hogy nem volt idejük menetjegyet váltani a vonat indulása előtt. A legnagyobb egyösszegű befizetés csaknem 430 ezer forint volt. Jelenleg több mint 70 ezer utas 170 ezer darab tartozását kezeli a vasúttársaság 4,1 milliárd forint értékben.

Fotó: MÁV-START

A Volánbusz járatain 2023-ban 13 ezer alkalommal szabtak ki pótdíjat 223,9 millió forint értékben. Tavaly összesen 59,9 millió forint érkezett be az elmúlt évek tartozásainak rendezésével. A pótdíjat meg nem fizetőkkel szemben a társaság minden esetben megteszi a szükséges lépéseket, jelenleg 790 bliccelés vár jogi végrehajtásra.

Az utazási igazolvány, kedvezményes vagy díjtalan utazásra jogosító okmány nélkül utazók által a helyszínen vagy három napon belül fizetendő pótdíj mértéke a Volánbusznál 12 ezer, a MÁV-START-nál 2600 forint, három napon túli befizetésnél a pótdíj összege mindkét társaságnál 25 ezer, 30 napon túli befizetésnél 50 ezer forintra emelkedik. 

Az eddigiekből is látszik, hogy a legjobb, ha időben megváltod a jegyedet, és szabályosan, lelkiismeret-furdalás nélkül utazol.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
Kicsi a világ: szoktuk mondani, amikor egy rég nem látott ismerőssel találkozunk. De ki gondolta....
2024.04.23
Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros,....
2024.04.23
Közel 450 kiállító több, mint 12 ezer négyzetméteren várja a szakembereket 2024. május 7-10. között....
2024.04.23
Súlyos baleset történt az M2-es autóúton Vác térségében kedd délután, a forgalmat megállították -....
2024.04.23
A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak....
2024.04.23
A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset – jelentette a katasztrófavédelem. ..
2024.04.23
Az új autók eladása Spanyolországban januárban 7,3 százalékkal 68 ezer 685-re nőtt az előző év....
2024.04.23
A cseh versenyhatóság engedélyezte, hogy az AutoWallis felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, a....
2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....
2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..