BMW iX3

Kínában készül az elektromos BMW iX3

2020.09.13.

A BMW bemutatta elektromos szabadidő-autóját. Az iX3 akár 460 kilométeres hatótávra is képes. A SUV-ot Kínában gyártják, az ötödik generációs eDrive technológiával szerelik.

Az X3-as modellcsaládon belül immáron benzines, dízel, plug-in hibrid és tisztán elektromos variáns is rendelhető. Az iX3 elsődleges ismertetőjegye, hogy az első hűtőmaszk majdnem teljesen zárt a jobb légellenállás érdekében, illetve ugyanilyen megfontolásból a felnik is vadonatújak.

A BMW új aero kerekei 15%-kal könnyebbek elődjeiknél, és elsőként az iX3-ason tűnnek fel. Alumínium alapra kerül az akár egyéni színösszeállítású műanyag takaróelem, amely azzal, hogy csökkenti a turbulenciát, mérsékli a légellenállást. Az új kerekek az i4-re is felkerülnek majd.

A beltér öt embernek továbbra is kellemesen tágas, mivel a nagyfeszültségű akkumulátort egészen a padlólemez aljába építették a mérnökök. A BMW Live Cockpit Professional a BMW Maps felhőalapú navigációs rendszerével és a BMW Intelligens Személyi Asszisztens is része az alapárnak.

A BMW iX3 ötödik generációs eDrive technológiájában az elektromotor, a sebességváltó és a hajtóelektronika egy házba került. Az elektromotor szinkronmotorhoz hasonlóan működik, ritka földfém használata nélkül. A 286 lóerő és a 400 Nm a hátsó kerekeket hajtja, a százas sprint 6,8 másodperc, a végsebesség 180 km/óra.

A rekuperáció növelése érdekében a ‘B’ vezetési módban akár egyetlen pedállal kontrollálhatjuk a sebességet. A gázelvételnél a rendszer fog nagyobb mértékben lassítani, vagyis mi egyetlen pedál állásának változtatásával érhetünk el lassulást vagy gyorsulást is. A hőpumpát is a hatékonyabb vezetéshez igazították. A tapadást segítő rendszer új, a tömegközéppont alacsony, magyarul minden adott a dinamikus vezetéshez. Szintén alapáras az adaptív felfüggesztés elektromosan kontrollált lengéscsillapítással.

A 400 V-os akkumulátor 188 prizmatikus cellából épül fel, energiatartalma 80 kWh (+30%), amelyből 74 használható fel. A WLTP ciklus szerint mérve egészen 460 kilométerig terjed az iX3 hatótávja. Egy- és háromfázisú töltés is lehetséges 11 kW-ig. A töltési kapacitás 150 kW DC gyorstöltőnél, ahol üresről nyolcvan százalékos állapotra 34 perc alatt tankolható a szabadidő-autó.

A BMW Töltőkártya révén 450 ezer töltőállomás érhető el a felhasználók számára – a töltés megtervezésében segítségünkre van a navigációs rendszer, amely révén elkerülhetjük, hogy lemerüljünk.

Idén Kínában kezd a modell, majd Shenyangból később több piacra is exportálják a BMW Brilliance Automotive vegyesvállalat székhelyén készülő iX3-ast.

Forrás: 
www.springerprofessional.de

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.03
Mai használt tesztünk főszereplője kicsit kilóg az átlagos használt autók közül. Már-már azt mondom....
2021.12.03
Kamion és kisbusz ütközött össze az 542-es főút 8-as kilométere közelében, Kiskunfélegyháza....
2021.12.03
Tovább bővítette GR Sport modellcsaládját a Toyota. A portfólió legújabb tagja egyben a legkisebb....
2021.12.03
A kormány célkitűzése az, hogy Magyarország ne csak a gyártás területén, de a kutatás-fejlesztésben....
2021.12.03
A címvédő és hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája volt a leggyorsabb a....
2021.12.03
Decembertől a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. veszi át az....
2021.12.03
A General Motors a korábbinál is nagyobb profitra számít az idén - írja az automobilwoche.de ..
2021.12.03
A Magyar Gumiabroncs Szövetséget (angolul Hungarian Tire Association, röviden HTA) az akkori....
2021.12.03
A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali....
2021.12.03
Ha attraktív munkahelyeket teremtünk, ahol a fiatalok fejlődhetnek, akkor a munkaerő itthon....