Rolls-Royce

Kirúgták a milliomost a Rolls-Royce szalonból

2024.04.19.

Koldus vagy királyfi? Örök dilemma ez az ékszerüzletben, autókereskedésben vagy divatszalonban, ahogy azt a Pretty woman című filmben eljátszotta a Vivient alakító Julia Roberts.

A szalonteszt olyan, mint Mátyás király álruhás országjárása. Tudod, amikor hétköznapi öltözetben mész a márkakereskedésbe, nézegeted az újdonságokat, közben teszteled a személyzetet. Ők azok, akik sokszor beleesnek abba a tévhitbe, hogy a ruha teszi az autóvásárlót.

Soha ne ítélj külső alapján! Nem tudta ezt az angliai luxusautókereskedés alkalmazottja és nem vette komolyan a betérő ügyfelet, akinek komoly szándékai voltak, mégsem lett vevő.

Pedig ez a májusi napja is úgy indult, mint 1968-ban a többi: elindult vásárolni. Igaz, ez a lista a szokásosnál hosszabb volt, mert a tej, kenyér, cigi és újság mellett egy luxusautó is szerepelt.

Az élelmiszerüzlet és dohánybolt után Michael Caine betévedt a híres Jack Barclay szalonba a Berkeley Square-en. Alig kezdte böngészni kézzel írt bevásárlólistáját a luxusszalonban, amikor a személyzet egyik tagja kitessékelte az ápolatlan és borotválatlan Caine-t.

A Rolls-Royce kereskedője nem ismerte fel színészt, aki nem is próbálkozott magyarázkodással, pedig az tudott volna kirobbanót alakítani, de nem tette.

Reggeli után az elegáns Mayfair negyedben felkeresett egy másik Rolls-Royce kereskedést. A Dover Street-i H.A. Fox szalonjában meg is találta, amit keresett. Pedig a ritkaságra hosszúak voltak a várólisták és csak megrendelésre dolgozott a patinás márka.

Caine szerencséjére a raktárban éppen volt egy Silver Shadow Convertible, amit lemondtak, nem is akárki: a dráma-, és forgatókönyvíró Terence Rattigan törölte megrendelését.

A 35 éves színész megvásárolta az autót és előkészítette a nagy jelenetet. Mivel nem volt jogosítványa, sofőrt alkalmazott, mert ahogy kiszámolta, így olcsóbb, mint kifizetnie a biztosító által ajánlott magas díjat, amit a L-rendszámos, vagyis tanulóvezetős megoldáshoz kínáltak.

Ezután a szalon személyzetével lenyittatta a ponyvatetőt, majd kiadta az ukázt a sofőrnek: irány a másik Rolls-Royce kereskedés, amelynél lassítottak, dudáltak és a Jack Barclay-szalon csodálkozó személyzetének Michael Caine bemutatta az egyezményes V-jelet.

Kevesebb mint két évvel később a Silver Shadow-t John Leonard Ernest Leach (Jack Leach), a Fulham-i Gasworks étterem tulajdonosa vásárolta meg. A gazdagok és hírességek hírhedt szórakozóhelyévén megfordult Margit hercegnő, Elizabeth Taylor, több Rolling Stones tag és jónéhány maffiózó is.

A Rolls-Royce évtizedeken át Fulham és a Kings Roads ismerős látványossága volt egészen Leach a következő 2013-ban bekövetkezett haláláig.

Ezután a Silver Shadow új tulajdonoshoz került, aki alaposan felújíttatta, így ismét eredeti fekete színében csillogott Caine egykori autója. A Rolls-Royce minősített karosszériaépítője, a Mulliner Park Ward 1967 és 1971 között 506 Silver Shadow kétajtós Drophead Coupé modellt épített, természetesen teljesen kézi munkával.

Ahogy a több Silver Shadow modellben, ebben is tábla jelzi, hogy hidropneumatikus rugózása az SA Citroën a 1.014.251 számú franciaországi szabadalma alapján került az autóba.

A 2,258 tonnás tömegű Rolls-Royce Silver Shadow Mulliner hossza 5,2 méter, szélessége 1,83 méter, magassága 1,49 méter, tengelytávja 3,03 méter. A V8 hengeres 6,25 literes benzinmotor teljesítményét a márka korábbi hagyományainak megfelelően akkoriban nem publikálták...

A teljesen restaurált autó 59 299 mérföldes futásteljesítménnyel egy éve a H&H Classics által szervezett aukción tűnt fel az eredeti UGN 842F rendszámmal, amivel szerepelt a színészről szóló portréfilmben.

„Sir Michael Caine hét évtizeden keresztül több mint 160 filmben szerepelt, és igazi brit ikon, ezért nagy öröm, hogy eladásra kínálhatjuk legelső autóját, amely önmagában is egy újabb nagyszerű brit klasszikus” nyilatkozta Damian Jones, a H&H Classics vezető autószakértője.

A színész Christopher Nolan filmjei mellett számos klasszikusban szerepelt: Zulu, Az olasz meló, Mesterdetektív, Menekülés a győzelembe, A Riviéra vadorzó.

Az autó története Sir Michael eredeti vásárlásától kezdve dokumentált, de nem kevésbé színesek későbbi évei sem, amikor a hírhedt Gasworks vendéglős, Jack Leach 43 év át birtokolta. A Rolls-Royce krónikája igazán magával ragadó, és biztos vagyok benne, hogy az új tulajdonost is lenyűgözi majd. Caine és a Silver Shadow a hatvanas évek óta a menőség megtestesítője, Caine és a Silver Shadow azonnal felismerhető és széles körben csodált. Mindkettőt egy fantasztikus autóban egyesíteni tehát valóban hihetetlenül ritka, és a rajongók részéről világszerte jelentős érdeklődésre számítunk.”

A klasszikus, gyűjtői és teljesítményautók aukcióján, a Duxford-i Imperial War Museumban a megfelelő dokumentumokkal százezer fontért hirdették meg, a leütési ár 135 ezer font volt.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is! 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..