utánpótlás

Kitart még a nyár, juthat idő egy alapos autótakarításra

2023.08.31.

A nyári időszakban több idő jut autónk ápolására, tisztítására. Ilyenkor nem csak a zsetonos, bedobós porszívóval tudunk átszaladni az utastéren, hanem ha van helyünk, akkor egy alaposabb takarítás is beleférhet. Autóápolással kapcsolatos sorozatunk korábbi részében a karosszériára fókuszáltunk, most jöjjön az utastér.

Az elhanyagolás megbosszulja magát

Rendszeres takarítással tudjuk szinten tartani a beltér állapotát. Minél többször elmulasztjuk, később annál nagyobb időbefektetés mellett lehet majd újjá varázsolni. Bár a megújítás erős kijelentés, hiszen a mai anyaghasználat az egyszer használható, eldobható világunkban nem jelent évtizedekre szóló tartósságot. De mivel az átlagos magyar háztartásban a gépkocsi még mindig a második legértékesebb vagyontárgy, és manapság áruk sem a megszokott görbén amortizálódik, a jövőre nézve is jó befektetés, ha teszünk azért, hogy jó pár év múlva is szemmel látható pénzösszeget kapjunk az eladásából.

Mielőtt elkezdnénk a munkát beszéljünk az elején arról, hogy mivel lehet a legjobban összekenni az utastér elemeit? A háziállat tulajdonosok tudják, hogy mennyi szőrt, és sarat képesek bevinni a kis kedvenceik. Ugyanez a helyzet gyerekek esetében is, csak ott hatványozottabban. Az autóban evés kényes dolog, én nem vagyok a totális tiltás híve, de azt tudom, hogy a kisgyermekek sajnos nagyon sok morzsát elpotyogtatnak, de ami még ettől is rosszabb, ha kakaóval locsolják le, vagy csokoládéval kenik össze a kárpitokat. Ezért erre érdemes előre készülni, és bármennyire is csúnya, ülésvédő fóliával megelőzni a csokis merényleteket. Persze a szőnyegek, kárpitok így is veszélyben vannak, az egész autót nem lehet becsomagolni. Jó megoldás az ajtóknál lévő falcok, és taposók lefóliázása, illetve a sofőr, és anyós ülésre is kapható olyan védőfólia, ami megakadályozza, hogy a szorgos kis lábak összekenjék azokat.

És ha már fólia! Főleg az anyukák által használt kocsiknál látom, hogy mennyire sok apró, vagy akár mélyebb karc keletkezik a hátsó lökhárító felett, amit szépen le tudnak durrantani, miközben küzdenek a babakocsi ki/be pakolásával, vagy bedobják a kisbiciklit. A karosszériaelem leamortizálását megelőzhetjük egy átlátszó csomagtérszegély védőfólia felragasztásával.

Takarítsunk! Na, de milyen sorrendben?

Kézenfekvő, hogy a szőnyegeket vegyük ki az utastérből, ezeket az autón kívül porszívózzuk ki, hogy azok már csak tisztán, megszáradva kerüljenek vissza az utastérbe. Ha éppen nem kárpitozott, hanem műanyag szőnyeget használunk (bár ez általában a téli időszak hótálcáira jellemző), akkor adhatunk egy tisztítószeres, és kefés kezelés után egy kis műanyag ápolót neki, amitől újra szép fénye lesz majd a gumiszőnyegeknek, jobb lesz majd így visszatenni a szép utastérbe. Ha kinn vannak a szőnyegek, akkor jöhet egy jó alapos porszívózás, kezdhetünk az ülésekkel is, illetve sorban a lábtérrel, rejtett zugokkal. Jó segítség lehet egy, a porszívó csövére felszerelhető résszívó fej, amivel azokról a helyekről is összeszedhetjük a morzsákat, koszt, és port, ahová a hagyományos fej nem férne be. Itt jegyezném meg, hogy ha nagyon nagy a baj, a legjobb módszer, ha kiszereljük az üléseket, ilyenkor az ülésekből is nagyon kényelmesen, és alaposan kitakaríthatjuk a koszt, és az egész belső kárpitozáshoz kényelmesen hozzáférünk. (A kiszereléshez, és tisztításhoz egy következő alkalommal térünk majd ki.)  A porszívózás után jöhet a műszerfal, kezelőszervek, kormány portalanítása. Ehhez, és az ablakfelületek csík, és foltmentes tisztításához a legjobb választás egy mikroszálas törlőkendő, olcsón megvehetjük, és sokkal könnyebb dolgozni velük, mint a régi pólóinkkal, vagy papírtörlőkkel.

Tartsuk be a fentről lefelé szabályt, így nem koszolhatjuk össze a már tisztított felületet. Ha a kárpitok porszívózásánál az ajtókhoz érünk, akkor érdemes a falcokat is megnézni, kiporszívózni, és kitakarítani, nagyon sokat dob egy autó összeképén, ha ezek is, és a küszöbdíszlécek is tiszták, kosz, és pormentesek. Magát a műszerfalat, a szellőzőrostélyokat, az apró, nehezen elérhető zugokat is érdemes átporszívózni, ha nem férünk valamihez, egy ecset jó szolgálatot tehet, hogy meglazítsuk a porszemecskéket, vagy nagyobb koszkolóniákat. Porszívózás után jöhet egy alapos kárpittisztítás. Nagyon jó közép, és felsőkategóriás szereket vásárolhatunk kereskedelmi forgalomban is, de a legjobb termékek az autókozmetikai webshopok kínálatban lesznek, ahol szakértői segítséget is kaphatunk egy-egy termékhez.

Mivel évente általában egyszer jut idő egy ilyen alapos, mélytisztításra, így azt a pár tízezer forintot nem sajnálnám erre, tekintve, hogy nem csak egy használatra elegendő a mennyiség. Alaposan tanulmányozzuk, és tartsuk be a használati utasítást. Illetve készüljünk arra, hogy egy többlépcsős tisztítás után minimum egy, de nem ritkán két napot is hagyni kell levegőzni az utasteret, hogy kipárologjon, kiszáradjon minden. Egy ilyen wellness kezelést mindenképpen péntekre vagy szombatra érdemes időzíteni, így egy friss, újszerű autóval vághatunk neki a következő munkahétnek. Sorozatunk következő részében jobban elmélyedünk a részletekben.

Addig pedig kövessenek minket Facebook oldalunkon is!

Borítókép: freepik.com

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.23
A HangZóna mai vendége Grád Ottó a Magyar Ásványolaj szövetség főtitkára. ..
2024.05.23
Idén először a CATL Debrecen szponzorként csatlakozik a május 24-26 között, a debreceni Nagyerdőben....
2024.05.23
Hát Argentínában! És miért pont ott?  De ne szaladjunk ennyire előre… ..
2024.05.23
A rendőrök 2133 alkalommal állapítottak meg jogsértést a múlt heti országos akcióban, amelynek....
2024.05.23
A Ford Magyarország managementje autós újságírókat látott vendégül május közepén Alcsútdobozon, a....
2024.05.23
Az egyetlen gyári fotón szemből látható az Elroq, amelynek világpremierjére idén ősszel kerül sor. ..
2024.05.23
A kínai autógyártó és a győri műszaki egyetem kapcsolata új szintre lépett. ..
2024.05.23
E-mobilitási roadshow-t tart május 23-án és 24-én Zalaegerszegen a Greentech szakkiállítás és....
2024.05.23
Mákvirág szezon van, lilában pompázik sok helyen a táj. Ez a gyönyörű látvány sokakat megrészegít....
2024.05.23
Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) adatközlése szerint márciushoz....