részecskeszűrő

Kiütteted a DPF-et? Gratulálok…

2018.12.23.

A részecskeszűrő, ahogy nevéből könnyen kivehető, a kipufogógáz részecskéit gyűjti össze, majd azoknak az oxidálható tartalmát elégeti regenerálás folyamán. A technológia nagyon hatékony, a 15-500 nanométer tartományba eső részecskék több, mint 90%-át kiszűri, ezzel a dízelmotor egyik fő problémáját megoldja. Mégis gyakran látni fórumokon és autós oldalakon, hogy büszkén hirdetik magukat, akik ezt ki tudják iktatni, illetve azok sem szerénykednek, akiknek az autójában már nincs szűrő… Majd kérlek meséld el gyermekeidnek is, hogy büszkék legyenek rád.

 

A részecskeszűrő, amit közismert rövidítéseként DPF-nek vagy FAP-nak szokás nevezni, kerámia- vagy szinterfém-betétes szűrő, melynek lényege, hogy a csatornáinak végei zártak, így a kipufogógáznak mindenképp át kell mennie a porózus falon, ahol a szűrés történik. A szűrő átenged minden gáznemű anyagot és a vízgőzt is, viszont megszűri a kormot a rajta lévő elégetlen szénhidrogénnel együtt, valamint a motorolajból származó szulfáthamut is. Az Euro5 és Euro6-os motorok esetében a szűrőn általában van oxidációs katalizátor-anyag, ami a CO-t, valamint az elégetlen szénhidrogéneket is tudja oxidálni.

 

 

Mivel a szűrő önmagában tárolja a kiszűrt anyagokat, ezért értelemszerűen idővel nőni fog az ellennyomása, majd idővel annyira megemelkedik az ellenállása, hogy a motorvezérlő regenerálást kér. A regenerálás során a felgyülemlett oxidálható anyagok elégnek, CO2 és víz keletkezik belőlük. Ehhez nagy hőmérséklet vagy segédanyag szükséges. Ilyen segédanyag az Eolys, amit a tüzelőanyaghoz adagol a jármű, a segítségével 100-150°C-kal lehet csökkenteni a korom gyulladási hőmérsékletét. Hátránya viszont, hogy lerakodódik belőle maradékanyag a szűrőre, ráadásul ez a maradékanyag nem oxidálható.

 

 

Az olajhamu és az Eolys-maradvány tehát a regenerálással nem távolítható el a szűrőből, így folyamatosan gyülemlik. Onnan tudjuk, hogy a szűrő kezd telítődni, hogy a regenerálások közti idő elkezd csökkeni, hiszen a regenerált szűrőnek is már nagyobb az ellennyomása, mint az újnak. Idővel tehát a szűrő eltömődik úgy, hogy nem lehet regenerálni, ilyenkor már a hamuval való telítődés az indok. Ez járműtől, használattól és karbantartástól függően 100-200 ezer km is lehet.

 

 

Szerencsére vannak olyan technikák, amikkel a szűrő szakszerűen és környezetszennyezés nélkül tisztítható, ezáltal új állapotra hozható. Sokszor mondják, hogy a szűrő elromlott, és tisztítás után újra eltömődött, csakhogy a szűrő nem tud tönkremenni, és a tisztítás legtöbbször önmagában nem elég!

 

 

A DPF működése összefügg a motor működésével, tehát elég a motor egy kisebb meghibásodása, pl. a termosztát hibája, az izzógyertyák vagy az EGR hibája, ami miatt a motorvezérlő nem indítja el a szűrő regenerálását. A szűrő önmagától nem megy tönkre, és ha eltömődik, az nem jelenti azt, hogy rossz!

Amikor azt látom, hogy egy kolléga azt írja egy rémült autósnak, hogy nincs más megoldás, mint kiütni és szoftveresen kiírni a szűrőt, hogy megjavuljon az autó, akkor csak arra tudok gondolni, hogy gazdasági érdeke vagy tudatlansága állhat a dolog mögött. A hibák elfedése nem jelenti az autó javítását, ráadásul az esetek 99%-ban nem a szűrő a hibás, hanem csak elszenvedője egy-egy alkatrész tönkremenetelének. A szűrő kiütése, átfúrása csak abban segít, hogy a manipuláció könnyen észrevehető legyen a kipufogó végén. A DPF diagnosztika egyszerű: ha a kipufogó cső vége fekete, akkor nincs DPF az autóban, vagy probléma van vele.

 

 

A környezetvédelmi vizsgálat során anomáliát jelent, hogy a dízel autóknál meghatározott Kmax értéket hatóságilag 0,5-ös tűréssel látják el, így az eredetileg nem mérhető részecske emisszió (0,0-0,01 1/m) helyett, 0,5 vagy 0,51 van megadva az adattáblán. Egy jó motor DPF nélkül is tud 0,3-0,5 1/m Kmax-ot, így a mérés alapján vizsgáztatható, de közben biztos, hogy manipulált, így egy ellenőrzéssel a vizsga megakadályozható. Egyre több a közúti ellenőrzés is, tőlünk nyugatra sok büntetést fizettek már a DPF-manipulálásért, így akit az egészségkárosítás nem hat meg, azt majd a bírság igen…

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.25
A világ lakosságának több mint a fele jelenleg városi területeken él és ez az arány az emberiség....
2022.05.25
- Motoros és személygépkocsi ütközött szerda reggel Fegyverneknél, a motoros a helyszínen meghalt....
2022.05.25
Limitált széria, egyedülálló stílusjegyek és piacspecifikus kialakítás: a BMW M GmbH egy olyan....
2022.05.25
Arcon ütötte a visszapattanó kő a gépkocsifeltörőt – a XVIII. kerületi rendőrök elfogták. ..
2022.05.25
Melyik országban fizetik a legtöbb adót egy liter üzemanyag után, és hol járnak a legjobban ilyen....
2022.05.25
- Éves összehasonlításban 20,3 százalékkal kevesebb, 361 349 személygépkocsit gyártottak az első....
2022.05.24
Nézze meg a videót! ..
2022.05.24
Világszerte egyre több ország tervezi a belső égésű motorral rendelkező autók fokozatos kivezetését....
2022.05.24
A Lexus ügyfelei nem átlagos emberek. Olyan individuumok, akik nem érik be a kézenfekvő....
2022.05.24
A terepmotoros EnduroGP világbajnoki sorozat magyarországi futamát és a ZEG Rally Show raliversenyt....