interjú

Knezsik István a Kossuth Rádióban a Mobilitás Platformról

2022.12.06.

Az Autós Nagykoalíció elnöke, Knezsik István a Kossuth Rádió vendége volt, ahol a Mobilitás Platformról fejtette ki véleményét.

Nem egy ördögtől való történet ez – válaszolta a riporter kérdésére az ANK elnöke. – Megváltozott a világ, s ez különösen érinti a közlekedést. A mobilitást, mint helyváltoztatást. Ezt az Autós Nagykoalíció igyekszik olyan közös mederbe terelni, ahol a szereplők, a hazai autóipar és a közlekedési terület kiemelt résztvevői összefognak, beleteszik a tudásukat, és minél szélesebb körben, 9,7 millió emberrel megbeszélni, mit is jelent a mai modern közlekedés.

Kik vesznek részt a kezdeményezésben? – kérdezte a riporter.

Knezsik István elmondta, a legkiválóbb szakemberek. A platform létrehozásának oka, hogy megváltozott a világ. A digitalizáció, a számítógépek világa a közlekedést is megváltoztatja, hogy elengedhetetlen ezzel közösen foglalkozni. Meg kell mutatni, hogy mit tudunk. Beszélünk okos városokról, okos járművekről, amelyek egymással kommunikálnak a világban. Mindez a forgalomfigyelésben is megjelenik, a forgalmat a lámpákhoz igazítják, az utazási idő pedig csökkenhet.

Mindebből a közlekedésbiztonság is profitálhat – folytatta az elnök. – Ha a forgalom lassul, az autópályán érkező autósoknak érkezik a jel, hogy valami gond van, a sebességet csökkentsék. Egy mai modern autóban 70 ezer chip van, ebből 16 ezer chip felel a kommunikációért.

Knezsik István úgy fogalmazott: a mobilitásban össze kell fogni, a gyalogostól egészen a repülőgépek pilótáiig, hogy békésen, higgadtan tudjunk közlekedni. A fejlesztésekben sok magyar találmány is megjelenik, ezek azonban valamilyen oknál fogva eddig nem találkoztak egymással.

Oktatásra is szükség van? – kérdezte a riporter, miközben felvetette, hogy büntetőfékezésektől hangos az ország.

Szeretnék tudatos közlekedőket, ennek vannak tárgyi és személyi feltételei – válaszolta az ANK elnöke. Kitért arra is, hogy sok érdekes fejlesztés várható a szállításban. Órák kérdése és a világban a drónok kézbesítik a csomagokat.

Az energiaválsággal küzdő világnak fontos, hogy olyan alternatívákat találjon, amelyek segíthetik a megoldást. Ilyen például Budapesten az elektromos rollerek témaköre, amelynek szabályozásához az Autós Nagykoalíció is átadta információit a kormánynak, hogy segítse a mindennapi közlekedés feltételeinek javítását.

Az elnök beszélt arról is, hogy az ANK két honlapján, az autoszektor.hu-n és a jarmuipar.hu-n kiemelt szerepet kap a közlekedésbiztonság, hogy aki reggel elindul, este érjen is haza.

Nemsokára újra lesz Magyarok a világ járműgyártásában kiállítás az AMTS keretein belül, ahol nagyok sok innovációt mutatunk be, amelyet magyarok hoztak létre, és amelyről nagyon keveset hallottunk – mondta az elnök.

A riporter arra is rákérdezett, hogy a Mobilitás Platform nehéz gazdasági helyzetben kezdi meg működését.

Úgy kell elkezdnie 9,7 millió embernek együtt gondolkodnia, hogy az utazásban és az áruszállításban a gazdaságosságnak, az időnek és a jövő zöld környezetének is meg kell jelennie – fogalmazott Knezsik István.

Hogyan lehet a közlekedés környezetbarát? – hangzott az újabb riporteri kérdés, utalva az elektromos autókra.

Ha az autók teljes életútját nézzük a gyártástól a használaton át az elbontásig, akkor a végeredmény szinte ugyanaz. Az a nagy kérdés, kell nekünk ennyit közlekedni? – tette fel a kérdést az ANK elnöke utalva arra, hogy gyermekkorában iskolába gyalog és biciklin jártak, ma pedig a szülők az iskolapadig szállítják csemetéjüket. Vagy hányszor fordulunk vissza egy üzletig, mert elfelejtettünk megvenni valamit? El kell mondanunk mindenkinek, hogy az ő életviteléhez milyen hajtáslánc illik.

Az Autós Nagykoalíció olyan közlekedésszervezési tanácsokat is ad, amelyek könnyebbé teszi a mindennapi közlekedést – fogalmazott a Kossuth Rádiónak adott interjújában Knezsik István.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.03
Dabason kapott lángra a jármű, jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.03.03
Elrajtolt az Extreme E sorozat negyedik évada, melyben régi riválisok küzdenek új műfajban. ..
2024.03.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Javuló közlekedési morál? ..
2024.03.03
Pofátlanul másol le európai és amerikai autókat, majd nyom össze apróra egy kínai gyártó. ..
2024.03.03
Baleset miatt nagy a torlódás az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, Aszódnál - közölte....
2024.03.03
Van a sportos autózásnak egy olyan ágazata, amely talán az egyik lenyűgözőbb mind közül: a kombi ..
2024.03.03
A fővárosi Szarvas téren két baleset miatt is forgalomkorlátozásra kell számítani – írta a....
2024.03.03
Kabinnyomás-probléma miatt leszállt Budapesten a Turkish Airlines Isztambulból Koppenhágába tartó....
2024.03.03
Felborult egy mentőautó, miután összeütközött egy személyautóval Budapesten, a XVIII. kerületben....
2024.03.03
Újra jár a Tiszacsege és Ároktő közötti komp. ..