kölyök autó

Kölyökautók úri szabótól, milliomosoknak

2024.06.07.

Hálás műfaj és jó üzlet, nem véletlen, hogy egyre gazdagabb a gazdagok kölykeinek szánt kínálat.

A tehetős szülőknek valószínűleg nem kell lemondania az új autó vásárlásáról akkor sem, ha gyerekük is akar egy újat. Ráadásul tízmilliós áron, vagy még drágábban.

Az exkluzív brit modelleket kínáló Austin Pedal Cars cég pedálosait darabonként 25 ezer fontért kínálják, ami forintban jóval 11 millió feletti árat jelent. Ez még annál is drágább, mint az 1950-es évek eredetije, ami belefért egy család, csomagokkal.

Az egyszemélyes J40-es pedálos változatából 1949-72 között több mint 35 ezer kelt el. A cég mindig játékokkal foglalkozott, aztán 2022-ben megszerezték az Austin márkanév használati jogát, így már eredeti néven és nem csak J40-esként gyárthatják és forgalmazhatják a kölyökautót.

Legújabb termékük az egykori Junior 40 modell korszerűsített változata, az Austin Pedal Cars J40 Continuation továbbra is kézimunkával készül, de már jó néhány technológiai újítással: könnyített alumínium karosszéria, könnyűfém keréktárcsák, fogasléces kormánymű, fából készült háromküllős kormánykerék, high-tech pedálos lánchajtás, működő LED-es fényszórók, elektromos kürt, nyitható motorháztető, melybe dekorációs szelepfedél és gyújtógyertyák kerültek.

A J40 Continuation promóciójának kiemelt aktusa keretében az Austin Pedal Cars összeállt a londoni Savile Row férfi szabóságainak egyikével, a Holland & Sherryvel. Az 1836-ban alapított és egykor csak textilkereskedelemmel foglalkozó úri szabóság mostantól szállítója a kisautó üléskárpitjainak, de ott készül a sebességváltó karjának szoknyája, valamint az autóstáska és szerszámtekercs. Az úri szabóság belépése is magyarázza magas árat.

Sok gyerek már nem akar pedálozni és inkább automobilra vágyik, igaz, akkor szüleinek kicsit jobban zsebbe kell nyúlniuk, pláne, ha ünnepi darabot akarnak megvenni.

Az 1924-es Lyoni Nagydíjon mutatkozott és a harmincas években is sorra nyerte a versenyeket a Bugatti Type 35 hat példánya, melyekkel 2500 dobogós helyezést értek el, ezzel minden idők legeredményesebb versenyautója lett. A jeles alkalomból ünnepi kiadással jelent meg a kölyökautókra szakosodott The Little Car Company, mely a legendás Bugatti háromnegyedes méretre kicsinyített változatát kínálja korszerű, elektromos hajtással, de az eredetivel teljesen megegyező formával.

A korábbi darabokhoz hasonlóan a Baby II Type 35 Centenary Edition hat példányát is az ihlető eredeti lézerszkenneléssel másolták és kézzel építették a cég mesterei.

Az alumíniumkarosszéria Bleu de Lyon (lyoni kék) fényezést kapott, utasterében az eredeti hat darabbal azonos sorszámozott sárgaréz plakett hirdeti, hogy a limitált kiadás része, ahogy az eredetiekkel megegyező az alvázszám is. A versenymúltú ősöket idézik a hűtőrácson, a motorháztetőn és a faron megjelenő fehér rajtszámok is.

Az ünnepi kiadású mini-Bugattik mind a hat példánya elkelt, az árakat nem közölték, de az sejthető, hogy többszörösei a szériadaraboknak, melyeknek ára darabonként 30 ezer euróról (11,6 millió Ft) indul, de egy korábbi – francia trikolóros - limitált széria példányai 68,5 ezer eurót (26,5 millió Ft) fizettek.

A Baby II elektromos kisautót 10 kilowattos (13,6 lóerő) villanymotor hajtja, akár 68 km/h tempóval, bár kölyök üzemmódban ez felére korlátozott.

A Little Car Company hasonló paraméterekkel és áron szállít Aston Martin DB és Ferrari modelleket.

 

Beszállítóból autógyártó

A J40 Motor Companyt birtokló Burlen Ltd, komoly autóipari beszállító, mely többek között Zenith karburátorokat és üzemanyag szivattyúkat gyárt. A Salisbury alapítású társaság 1971-ben lépett partnerségre a John Burnett és Mike Cullen alapított Burlen Servicesszel.

Pedálos krónika

Az első pedálos kisautó 1902-ben jelent meg a párizsi Bon Marché áruház kínálatában. A franciák után más európai országok gyermekei is rajongtak az újfajta játékért, amely hamarosan meghódította Amerikát: az Újvilágban a nagy kocsikhoz hasonlóan a kicsiket is nagy sorozatban ontották a gyártók.

A leghíresebb cég, a Murray Ohio háromkerekűek és rollerek után állt rá a pedálos automobilokra. Gyártott Pontiac kombit, létrás tűzoltót, rendőrkocsit, versenyautót, John Deer traktort, lánctalpas Caterpillart, Chryslert Station Wagont, Stutz Roadstert és anyósüléses Packardot, a múlt század ötvenes éveiben Jeepet. Készült pedállal hajtható repülő, amely nem szállt fel, ahogy a háromkerekű motorcsónak sem úszott, de megvalósította sok gyermek álmát, beleülhettek, vezethették.

A gyerekautók választéka elmarad az igaziakétól, árban viszont nem: lehet kapni ötezer forintért, és tízmillióért is. A szoci korszakban menő volt az a kölyök, aki szüleitől pedálos Moszkvicsot kapott, ami igazi hiánycikk volt a játék piacán és inkább szovjet magánimportból származott. A nagyhoz hasonlóan a pedálos Moszkvics is koppintás volt, az amerikai Nash átformált változata, az ősmodell pedig ennél is régebbi.

Ötven éve készült kép a dombovári oviban  Forrás: Fortepan/ Erky Nagy Gyula

 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.16
Ötven vadonatúj csuklós dízelautóbuszból álló flotta érkezik jövőre a fővárosba. A modern,....
2024.06.16
A Monacói Nagydíjon leleplezett Purespeed Speedster a limitált szériás, exkluzív Mythos sorozat....
2024.06.16
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Gyógymód. ..
2024.06.16
A Legfelsőbb Bíróság új ítélete: a részegség „ránézésre” is megállapítható. ..
2024.06.16
Egy évvel a centenáriumi győzelem után a Ferrari megismételte a bravúrt a Le Mans-i 24 órás....
2024.06.16
Ambivalens érzéseket támaszt bennem használttesztünk mai főszereplője, hiszen még annyira fiatal,....
2024.06.16
Egy európai központú, globális piaci elemző szervezet összeállította a legjobb fiatal használt....
2024.06.16
Már csak egy hét és újra eljön a Múzeumok Éjszakája, június 22-én az ország számos pontján várják....
2024.06.16
Súlyos közlekedési baleset történt vasárnap kora délután az Országos Katasztrófavédelmi....
2024.06.16
A dél-karolinai Charleston melletti gyárban megkezdődött a Volvo új elektromos zászlóshajó SUV-ja....