Volkswagen

A komfortzóna - Volkswagen Arteon 2.0 TDI Elegance DSG teszt

2021.07.04.

Tökéletes pozícionálás a VW-től.

Az Arteon nehezen találta meg a helyét a kezdetekben. Minden tesztben elmondták már előttem az egyedfejlődés lépéseit, aki mégsem olvasta volna, annak összefoglalóul: kezdetben volt ugye a Passat, mint abszolút üzleti szegmens sikermodell. Aztán a Mercedes-Benz CLS-osztály bemutatása után gyorsan megjelent a Passat CC, amely coupélimuzinként debütált a VW-nél.

Ezután kelt önálló életre a modell és lett belőle egyszerűen csak CC. A kivitel mégis tiszavirág életűnek bizonyult és utána 2017-ben bemutatkozott az Arteon. Az újra gondolt, merész formatervű autó jócskán kilógott a mindig konzervatív és óvatos formákkal dolgozó VW portfóliójából, de ez a húzás bejött.

2020-ban aztán megjelent a Shooting Brake, vagyis kombi változat is. Nálunk most a nemrégiben ráncfelvarráson átesett típus coupé forma kétliteres, 150 lóerős dízelváltozata járt, hogy megmutassa, miért ilyen népszerű.

Nehéz eltévedni a konfigurátorban

Szerintem a konfigurátor a XXI. század eddigi legjobb autós értékesítési vívmánya. Az interaktív tervező, az összeállítás minden lényeges elemét képen is azonnal mutatja. Személy szerint kedvenc autóim összeállítási segédjeiben rendszeresen töltök el a kelleténél hosszabb időt, nézegetem mi a racionális és a felső végletben mi az, amit bele lehet pakolni egy kocsiba, és persze, hogy hol köt ki az ár.

Az Arteon konfigurátora nem bonyolult. Jelenleg (ha már a karosszéria formát kiválasztottuk) 13 modell közül választhatunk, ahol a motor (1.4 TSI plug-in hibrid, 2.0 TSI és 2.0 TDI), a váltó (manuális váltót csak a gyengébbik dízelhez választhatunk egyébként hétsebességes duplakuplungos (DSG) váltót kapunk), a felszereltségi szint (Elegance, vagy R-Line), illetve a hajtáslánc (elsőkerék, vagy 4motion meghajtás) váltakozik.

Színekben sem túl széles a paletta: a kötelező fekete, fehér és szürke színen kívül kék és piros (akarom mondani jégmadár-kék és kings vörös-metál) színek közül választhatunk. Van hatféle könnyűfém felni, amelyek közül három 18”-os alapáras, egy 19”-os és a két 20”-os feláras.

A belső térben a feketét egyszerűen nem tudja elengedni a VW. A három kárpitvariáció közül az egyik a teljesen fekete, ez járt nálunk és személy szerint ahány Arteonba életemben belenéztem, mindegyikben ez a komor hangulat fogadott. Van egy decens barna bőrbelső is, de ehhez külső színben csak valamelyik fehér jöhet szóba, és van egy világosszürke-sötétszürke komináció is, ez nekem bazári optikai tuninknak tűnik a képek alapján. Elegáns, teljesen világos belsővel az Arteon nem érhető el. Nagy szívfájdalom.

Extrák minden mennyiségben

Az 52 tételes opciós listából persze sok minden üti egymást, de a német autóknál megszokott szabadsággal állíthatjuk össze a kivitelt. Persze, ha ErgoComfort ülések mellett döntünk, akkor kizárólag fekete belsőt választhatunk. Újabb korlát a belső színvilág tekintetében.

Az extrák taglalásába és működésébe felesleges belemennünk. A márkától megszokott pontossággal működik minden. Kiemelni talán csak az infotaintment rendszert szeretném, amelyhez ebben az autóban járt az AndroidAuto és az AppleCarPlay, előbbi már USB kábeles összeköttetés nélkül is működik, úgyhogy zsebben tartott telefonnal is azonnal indult és működött a Waze az autó kijelzőjén. Régóta vártam! Ráadásul a műszerfalon most már a waze navigáció utasításai és infomációi is megjelennek.

A telefonunkat a klímapanel alá épített kissé szűkös polcon vezetéknélkül is tölthetjük, de lehet, hogy valami hűtés is kellene a padra, mert a telefonom rendszeresen túlmelegedett és ilyenkor letiltja a töltést.

Megnézik, vagy nem nézik meg?

Egy hét alatt a tesztelő megszerzi szubjektív benyomásait egy autó külsejéről. Ízlés béli kérdésekben kár vitát nyitni, nekem tetszik a formabontó dizájn. Az Elegance kivitel visszapillantó tükreinek külső borítása acélszürke színt kapott, amely elsőre nekem elütött kicsit, de aztán, meg így két héttel később a fotókat visszanézve, nagyon is jó választásnak tűnik. Krómcsíkból is jutott mindenhová: A kocsi elején kétszer-háromszor is neki kell futni mire összeszámoljuk a párhuzamosan futó csillogó díszlécek számát. Emellett kötelező jelleggel króm lécek futnak az ablakkereteken és a küszöbökön is, hátul pedig a vészhárító alsó része záródik krómszínben.

És az Arteont megnézik. Minden kolléga elidőzött azon a tesztekben, hogy micsoda jó névválasztás ez az Arteon, amely nem jelent semmit, de legalább benne van az „art”, azaz művészet szó. A formát elnézve ez magaslabda minden újságírónak, látják, én sem tudom kihagyni. Mégis a legjobb visszajelzés az, hogy az autóval itt-ott leparkolva, elsuhanva megnézik-e a járókelők, vagy sem. Egy börzsönyi hotel parkolójában kifejezetten nagy sikert aratott a forma.

Indulás!

A 150 lóerős dízelmotor a gyengébbik kivitel. Ugyanezzel a blokkal 200 lóerőt is válaszhatunk, de azt hiszem ez felesleges nagyzolás. Az Arteon hétsebességes DSG váltója ugyanis annyira jól osztja a 360 Nm-nyi csúcsnyomatékot, hogy minden helyzetben megfelelő dinamikát tud biztosítani az autónak.

Ez a nyomaték 1.750 és 3.000 percenkénti fordulatszám között áll rendelkezésre. Érdekesség, hogy a kéziváltós változat 20 Nm-el szerényebb.

A teszt első felében csak városi és esetleg M0-ás útszakaszokon próbálgattam az autót. A fogyasztása 6-6,5 liter között mozgott száz kilométeren. Ez is egy újabb indok, hogy miért nem kell az erősebbik változatot erőltetni. Itt tartunk 2021-ben. Egy 1.660 kg-os batár fogyaszt 6 liter körül, miközben olyan dinamikát és komfortot ad, hogy arról nagyon sokan csak álmodhatunk.

Aztán eljött a hétvége és elmentünk a családdal kirándulni. A Börzsöny hegyi útjain próbálgattuk a kocsit és nem okozott csalódást. A dízelmotor a hegyi feladatokat is könnyedén teljesítette, élvezetes volt vezetni. Egyedül a futómű felől az úthibáknál érkező hangok nem tetszettek. Nincs kisebb kerék, mint a 18 colos. Nem tudom pontosan, hogy emiatt (pedig ballonos abroncsok vannak alatta), vagy a kialakítás miatt, de fekvőrendőrön, kátyún azért nem úgy suhan át ez az autó, mint ahogyan azt a státusza megkövetelné. Hangos puffanások kísérik ezeket gödröket és lassítókat, ráadásul viszonylag keményre hangolt futómű szépen át is adja a kasztnira a mozgást.

Utóbbi jelenségről megint az jutott eszembe, hogy hát, kérem, ezeket a kocsikat nem a magyar utakra tervezték. Mert jó minőségű burkolaton, az autópályán például olyan csendes még a dízelváltozat is, hogy ez alapján nyugodtan a prémium kategóriába lehetne sorolni.

Kezelhetőség

Az Arteon alul lecsapott kormánya nagyon vastag. De éppen ez benne a jó. Ha most visszatekintek egy öreg autóra, például egy Zsigulira a cérnaszál vékony bakelit kormánytól feláll a hátamon a szőr, nem is értem, hogyan lehetett a csúszós, vékony karikával kormányozni. Az Arteon szinte teniszütő markolat vastagságú kormányába élvezett belekapaszkodni. A kormányzás progresszív, de az úthibákról, kisebb megcsúszásokról a kormánykeréken keresztül nem sokat érezni - azt a futómű felől halljuk inkább.

A kormány kapott új gombokat. Ezek mikrokapcsolós gombok érintőfunkcióval. A hangerőt és a tempomat beállított sebességét például az ujjunk csúsztatásával is tudjuk állítani. (Ez a megoldás visszaköszön a klímavezérlő panelen is.) Egészen minimálisan zavaró a gombok kattogása, és még egy hátrányt kell említenünk. A sebességtartó automatika gombja a kormány baloldalán foglal helyet, a balszélső gomb a „SET”, vagyis a tempomat sebességének beállítására szolgáló gomb. Többször előfordult, hogy kormányzás közben véletlenül megnyomtam és így elveszítettem a beállított sebességet. Rendszerint egy alacsonyabb értékre állította át a sebességtartót, amelyet aztán vissza kellett nyomkodni a kívánt szintre.

Van hely bőven

Az, hogy egy autó elöl tágas, alapvető. Az Arteon viszont hátul is az. Nem kell többé a Skoda SuperB-el példálózni, ha nagy hátsó lábterű autót szeretnénk említeni. Csomagtartó kapacitásból sincsen hiány, mert az alaphelyzetben jóval több, mint 500 liter, nagyon kényelmesen pakolható.

Tökéletes pozíció

Az Arteont kicsit feljebb kellett helyezni a Passat-nál és jóval lejjebb a konszern magasabb igényeket kiszolgáló modelljeinél, mint például az Audi A6. Ez nem csak árban sikerült, hanem kivitelben is. A legolcsóbb Arteon a jelenlegi kedvezményekkel 12 millió forint. Ha nagyon belehúzunk az extrázásba, akkor 16-17 millió forintos listaár adódik, amely, azt hiszem, a mai árak mellett egy ilyen autóért teljesen reális.

Ezért a pénzért egy olyan autót kapunk, amelyből, ha nincs is túl kevés az utakon, alkalmas az önkifejezésre, reprezentálásra, a család kényelmes utaztatására és persze az élvezetes vezetésre is.

A Volkswagennél jelenleg nincs feljebb. Sokan belelátják a Phateon utódját, de erről szó sincsen. Nincs luxus, nincs extrém méret, nincs légrugózás, nincsenek motoros belső fedelek, csak extravagáns kinézet, messze elegendő dinamika és az elvártnál sokkal jobb minőségérzet. Arteon tulajdonosnak lenni jó (lehet).

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.11.30
Az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb, harmadfokú (piros) riasztást adta ki ónos eső....
2023.11.30
A HangZóna mai vendége Rusznák András igazságügyi járműszakértő. ..
2023.11.30
A VOLÁN Egyesülés által szervezett "A közösségi közlekedés fotós szemmel" elnevezésű fotópályázatra....
2023.11.30
Nem csak kívülről lesz meghökkentő az új Bugatti Bolide, de a kabin is futurisztikus lesz. ..
2023.11.30
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) minden rendelkezésére álló eszközzel fellép a gyorsulási....
2023.11.30
November utolsó hétvégéjén Ausztráliában több helyen is megemlékeztek az évtizedeken át dédelgetett....
2023.11.30
Az oktatásfejlesztés és a tudományos közösségépítés erősítésére irányuló programok támogatása,....
2023.11.30
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) idén decemberben is lehetőséget biztosít a....
2023.11.30
Az elmúlt bő egy hónapban csak a Szekszárdi Rendőrkapitányság illetékességi területén öt alkalommal....
2023.11.30
A Vitesco Technologies Group AG („Vitesco Technologies”) Igazgatósága és Felügyelő Bizottsága ma....