Forma-1

Könnyebb, kisebb autó és aktív aerodinamika: ilyen lesz a Forma-1 2026-tól

2024.06.12.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) közzétette azokat a szabályváltozásokat, amelyeknek meg kell majd felelniük a 2026-os szezontól kezdődően a Forma-1-es világbajnoki sorozat autóinak.

Az FIA csütörtökön jelentette be a kasztnit érintő legfontosabb változásokat, az ugyanis már korábban tudott volt, hogy két év múlva a motorszabályok is jelentősen átalakulnak. A két év múlva induló autók a jelenleginél 30 kilogrammal könnyebbek, 200 milliméterrel rövidebbek és 100 milliméterrel keskenyebbek lesznek, és a motorok teljesítményének csökkenésének ellensúlyozására bevezetik az aktív aerodinamikát.

Az erőforrások esetében változik a teljesítmény és annak leadási módja, és bár az elektromotor kapacitása csaknem háromszorosára nő, a légellenállás-csökkentő rendszer (DRS) mellé így is érkeznek további előzéssegítő eszközök: a motorokból például bizonyos, előre meghatározott helyzetekben extra teljesítményt lehet majd menet közben "előhívni". A biztonság javítására is törekednek majd az FIA-nál, a kötelező tesztek emiatt szigorúbbak lesznek a mostaninál.

 

"Az FIA kijelölte a motorsport csúcsának izgalmas jövőjét a 2026-os Forma-1-es világbajnokság új szabályrendszerének bemutatásával" - fogalmazott Mohammed ben Szulajem, az FIA elnöke. A dubaji sportvezető kiemelte, igyekeztek úgy újraalkotni a karosszériára vonatkozó előírásokat, hogy "az megfeleljen az erőforrások energiakövetelményeinek".

"Forma-1-es partnereinkkel együttműködve, a tíz F1-es csapat és a résztvevők közreműködésével gondoskodtunk arról, hogy a bajnokság még relevánsabb legyen a világban zajló történések szempontjából" - jelentette ki ben Szulajem, aki szerint az új szabályoknak köszönhetően a versenyautók könnyebbek és jobban kezelhetők lesznek, és amelyek nemcsak a versenyzés javítását szolgálják, hanem azt is, hogy a sorozat vonzóbb legyen a motorgyártók és gyárak számára.

Stefano Domenicali, az F1 ügyvezetője arról beszélt, kiemelten fontos számukra, hogy izgalmas versenyekkel szolgálják ki a szurkolókat, de emellett technológiailag is meg tudjanak újulni. "Az új, fenntartható üzemanyaggal működtetett hibrid erőforrás óriási lehetőség a világ autóiparának, Az újrahasznosított üzemanyagban komoly potenciál rejlik a károsanyag-kibocsátás jelentős csökkentésére. Ez volt az egyik kulcsszempont amögött, hogy rekord számú motorgyártó csatlakozott a Forma-1-hez 2026-ra" - mondta a sportvezető.

A két év múlva bemutatkozó autók maximális tengelytávolsága 3400 milliméter lesz, a fesztávjuk 1900 milliméterre csökken, a padlólemez szélességét 150 milliméterrel redukálták. Az autók minimális tömege 768 kilogramm lesz, a hibrid motorok bevezetése óta ez lesz az első alkalom, hogy a járművek súlya nem nő, hanem csökken. A változásoknak köszönhetően az autók várhatóan az eddiginél nagyjából harminc százalékkal kevesebb leszorítóerőt fognak termelni, de mivel 55 százalékkal csökken a légellenállásuk, a köridők nem fognak jelentősen romlani. A gumik átmérőjének módosítását ugyanakkor elvetette az FIA, szélességük azonban elöl 25, hátul 30 milliméterrel csökkenni fog.

A Forma-1 célja, hogy 2030-ig zéró karbonkibocsátást érjen el az új erőforrások és a környezetsemleges üzemanyagok bevezetésével, továbbá, hogy bevonja a nagy autógyártókat a sorozatba.

 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Forrás: 
MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
Máris tiltakozik az ellenzék.   ..
2024.07.23
A német luxusautó-gyártó rontotta 2024-re vonatkozó bevételi előrejelzését, mert egy árvíz....
2024.07.23
A használtautó-kereskedők egyik szeme sír, a másik nevet: a forgalom bővül, ugyanis ötvenezerrel....
2024.07.23
Az Audi Forma-1-es csapata bejelentette üzemanyag- és kenőanyag-partnereit. Amint azt az....
2024.07.23
Ez 35,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget – derült ki az orosz vámhatóság....
2024.07.23
A 71-es főúton ellenőriztek a járőrök. ..
2024.07.23
Az Automobili Lamborghini zsinórban hatodik alkalommal nyitotta meg az exkluzív és fényűző....
2024.07.23
Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési....
2024.07.23
A Kecskeméti Járási Ügyészség lopás kísérlete miatt vádat emelt két férfival szemben, akik egy....
2024.07.23
A dél-koreai autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása....