fenntartható közlekedés

Korlátozni akarják a motoros közlekedést a nagyvárosokban Vietnamban

2022.05.05.

A levegő- és zajszennyezés csökkentése érdekében Vietnám drasztikusan csökkenteni akarja a motorkerékpárok számát az olyan metropoliszokban, mint Hanoi és Ho Si Minh-város – írja a travelbook.de

Nemcsak az utcaképet, hanem a vietnámi városok háttérzaját is jellemzik: egyetlen olyan közlekedési eszköz sem népszerű a helyiek körében, mint a színes, zörgő motorok. A kormány azonban jelentősen csökkenteni akarja a számukat.

A vietnámi kormány az évtized végére szeretné tehermentesíteni a krónikusan zsúfolt utcákat, és drasztikusan korlátozni a motorkerékpárok számát az ország metropoliszaiban.

Ho Si Minh-városnak, Hanoinak, Hai Phongnak, Da Nangnak és Can Thonak a hatóságok kiadták, hogy 2030-ig számos kerületben tiltsák ki az utcákról a csörömpölő kétkerekűeket – jelentette a VnExpress című állami lap. “. A jövőben a tömegközlekedésre kell helyezni a hangsúlyt, és dugó díjat is terveznek.

Képernyőfotó a travelbook.de cikkéről.

Délkelet-Ázsia városaiban sok főút krónikusan zsúfolt régi buszokkal, tuk tukokkal és több millió motorkerékpárral. Az ebből eredő forgalmi dugók, valamint a levegő- és zajszennyezés jelentős hatással van a nagyvárosi területek életminőségére.

Majdnem 6 millió motorkerékpár Hanoiban

Decemberben a Hanoi fővárosi hatóságok bejelentették, hogy 2025-től kitiltják a motorkerékpárokat a központi kerületekből. A becslések szerint jelenleg 5,7 millió motor található a metropoliszban. Az új metróhálózat első vonala novemberben állt üzembe, de eddig alig használták.

A motorkerékpár sok vietnami számára „alapélelmiszer” – mondta Linh Pham, a hanoi kulturális magazin szerkesztője. „Ez nem csak közlekedési eszköz, de sokak számára a bevételüknek is része.” Sok polgártársához hasonlóan Linh is úgy gondolja, hogy a motorkerékpárok dominanciája csak akkor szűnik meg, ha lényegesen több tömegközlekedés eszköz válik elérhetővé, jobb lesz a járda – vagy a kétkerekűeket teljesen betiltják.

A gyalogosoknak sok bátorságra van szükségük az olyan városokban, mint Hanoi

„A gyalogosok eddig rosszul jártak Vietnam városaiban. Hanoiban vagy Ho Si Minh-városban, egy főutcán való átkelés nagy bátorságot igényel. A motorok közel vannak egymáshoz, nincs rés az út másik oldalára. A végén már csak egy dolog marad: úgy tenni, ahogy a vietnámiak teszik. Tehát vegyél egy mély levegőt, nyújtsd előre a karjaidat, mint egy védőpajzsot, és csak kezdj el futni. És miközben azt hiszed, eljött az utolsó órád, hirtelen valami csoda történik. A szőlőfürt egy pillanatra kinyílik – hogy aztán ugyanolyan gyorsan újra bezáruljon mögötted. De ne aggódj: legkésőbb négy-öt alkalom után rájössz, hogyan kell csinálni.” – írja a travelbook.de

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is! 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.15
A Hosszútávú-világbajnokság idei ötödik futamán, Interlagosban akár a kettős győzelem is....
2024.07.15
Továbbra is piaci átlag felett dübörög az AutoWallis Kiskereskedelmi Üzletágának teljesítménye,....
2024.07.15
Vádat emelt az ügyészség egy férfi és három társa ellen, akik a vádhatóság szerint valótlan....
2024.07.15
Már takarékos, de még nem szénnéfolytott motorok, hot hatchek, és megfizethető, változatos....
2024.07.15
Tavalyi eredményéhez képest 12 helyet javítva, ismét a top 400-ban szerepel a győri Széchenyi....
2024.07.15
Magyarország Kormánya hivatalosan is kinyilvánította szándékát az elektronikus fuvarlevélre....
2024.07.15
A Bécsi Állami Bűnügyi Rendőrkapitányság tisztázta a kisteherautók sorozatos feltörését. Ennek....
2024.07.15
A mentőegységek egy autóra bukkantak a Suchá nad Parnouban (Nagyszombati járás) lévő víztározóban.....
2024.07.14
Megane 1.5 dCi vásárlás előtti vizsgálat. ..
2024.07.14
Járművek restaurálásával és további beszerzésekkel folytatódik a Magyar Műszaki és Közlekedési....