KRESZ

Kreszprofesszor: Főútvonal – védett útvonal

2018.12.07.

Érdekes kérdést kaptam, hogy mi a különbség a főútvonal és a védett útvonal között? Beszéljünk erről:

A KRESZ alapján a főútvonal a jelzőtáblával főútvonalként megjelölt út. Ki ne ismerné a sárga rombusz alakú jelzést, amelyik egyedi alakkal és színnel rendelkezik, egyébként pont azért, hogy ne lehessen semmivel összekeverni, sőt még hátulról is fel lehessen ismerni.

De hogyan jelölik a védett utat?

Igazából sehogy! Ugyanis olyan, hogy védett út vagy védett kereszteződés a KRESZ-ben nem létezik. Ez csak egy tanítástechnikai fogalom, aminek segítségével próbáljuk megértetni a vezetni vágyókkal a kereszteződésben lévő elsőbbségi viszonyokat.

Egyébként a szabály megemlít olyat, hogy „Útkereszteződés alárendelt úttal”, ez egy veszélyt jelző tábla neve, sőt az egyik szabályban megtalálhatjuk azt a fogalmat, hogy mellékútvonal, de ezt a KRESZ nem definiálja, hogy mit is jelent.

Persze a közlekedési szabályok megértését nem csupán definiált fogalmak által lehet elsajátítani, hiszen a „jobbkézszabály”, „jobbratartás”, „kanyarodás szabálya” szavak sem szerepelnek a KRESZ-ben, mégis mindenki tudja miről van szó.

Ilyen a védett út, az alárendelt út, a felsőbbrendű út és a mellékút kifejezések is. Elméletileg mindenki tudja miről van szó.

Azonban egy fontos dolgot nem árt tisztázni:

A főútvonal mindig a főútvonal táblánál kezdődik és a főútvonal vége tábláig tart. Azaz a következő kereszteződésnél nem szűnik meg, a közbeeső kereszteződésekben mindig a főútvonalon érkezőnek lesz elsőbbsége.

A védett út viszont lehet, hogy a következő sarkon egy alárendelt kereszteződésben fog folytatódni. Sőt van olyan eset is, hogy a következő kereszteződés egyenrangú.

Ezért sokkal szerencsésebb a védett út helyet azt mondani, hogy védett kereszteződés, ami azt jelenti, hogy adott útkereszteződésben a védettséget élvezőnek lesz elsőbbsége az alárendelet útról érkezővel szemben, de lehet, hogy a következőben már nem.

Egyébként az „Útkereszteződés alárendelt úttal” veszélyt jelző táblával bármely védett kereszteződésben találkozhatunk, de a forgalomszabályzások előírják, hogy lakott területen kívül az elsőbbséggel rendelkező úton az útkereszteződés előtt mindig el kell helyezni, ha a keresztező szilárd burkolatú úton az „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblát elhelyezték. Ez érvényes abban az esetben is, ha főútvonalon haladunk.

Érdemes azt is tudni, hogy a főútvonalakon az elsőbbségadás szabályain kívül más szabályok is léteznek, amelyek a „csak védett” úton nem érvényesek.

Íme ennek az összefoglalása!

Főútvonalra érvényes egyedi szabályok:

A gyalogos az úttesten lakott területen levő főútvonalon csak az útkereszteződésnél mehet át.

Tilos előzni útkereszteződésben és közvetlenül útkereszteződés előtt, kivéve ha a jármű főútvonalon vagy olyan más úton halad, amelyen elsőbbségét jelzőtábla – útkereszteződés alárendelt úttal - jelzi. (Tehát ez az előzési kivétel nem érvényes olyan helyen, ahol csak elsőbbségadás kötelező tábla található, de veszélyt jelző tábla nem.)

Kerékpárral lakott területen kívüli főútvonalon az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.

A hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet főútvonalon tilos, mellékútvonalon - közterület-használati engedély nélkül - legfeljebb 10 napig szabad tárolni.

Főútvonalon tilos:

Bárhol:

6 éven aluli gyermeket felügyelet nélkül hagyni tilos.

12. életévét be nem töltött személynek kerékpározni, kézikocsival közlekedni.,

Állati erővel vont járművel és kézikocsival közlekedni, állatot hajtani, illetőleg vezetni, kivéve ha más útszakasz nem áll rendelkezésre;

Lakott területen kívül:

Kerékpárral balra bekanyarodni vagy megfordulni.

Várakozni a főútvonal úttestjén.

Pető Attila

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.10
Ha imádja a sütiket és fagyikat igazi Kánaánra találhat Dunaharasztiban, ahol nem csak látványosak....
2020.07.10
Németországból jön az új design, amin több műszaki egyetem és intézet dolgozik közösen a BMW-vel....
2020.07.10
Max Verstappen bizonyult a leggyorsabbnak a Forma 1-es Stájer Nagydíj második szabadedzésén. A Red....
2020.07.10
Viktor Szkopincsev Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.07.10
Kínában júniusban már a harmadik egymást követő hónapban nőttek az autóeladások éves összevetésben....
2020.07.10
Az angol hatóság körözte az Interpol rendszerben - az autóalkatrészt lefoglalták. ..
2020.07.10
- Péntek reggel egy tragikus balesetben életét vesztette Koncz Ferenc, a Fidesz országgyűlési....
2020.07.10
A várakozásoknak megfelelően a szeptember 6-ra kiírt monzai Olasz Nagydíj után is marad a Forma-1-....
2020.07.10
A járvány autóiparra gyakorolt hatásaival kapcsolatban gyakran írtunk az online értékesítésről.....
2020.07.10
- A Tesla "nagyon közel jár" az emberi beavatkozást egyáltalán nem igénylő, önvezető....