KRESZ

Kreszprofesszor: Kijelölt rakodóhely

2015.05.30.

Létezik a KRESZ-ben, illetve az életben is egy jelzés, amelynek szabályban történő megfogalmazása nem pontosan tükrözi a jogalkotó szándékát. Pedig jó lenne ezt egységesen értelmezni, mind a közlekedőknek, mind pedig a jogalkalmazó köztereseknek és rendőröknek.

Ez a jelzés a "Kijelölt rakodóhely".


A KRESZ elég szűkszavúan ír erről a tábláról:

"(6) Az (1) bekezdés b) pontjában említett jelzőtábla alatt kiegészítő tábla utalhat arra, hogy a várakozás kijelölt rakodóhely szabadon hagyása érdekében tilos. A kiegészítő tábla feltünteti azt az időszakot és távolságot is, amelyen a tilalom fennáll (61/c. ábra). Ilyen helyen az áruszállító jármű a folyamatos fel- és lerakodáshoz szükséges ideig maradhat; más jármű - akár 5 percnél hosszabb ideig is - akkor tartózkodhat, ha a vezető a járműnél marad és áruszállító jármű érkezésekor annak a rakodóhelyre való beállását haladéktalanul lehetővé teszi."

A gondolatsor második részéből következik, hogy ez a hely egy kissé eltér a hagyományos várakozni tilos táblától. Hiszen általában várakozásnak minősül az az eset, amikor valaki 5 percnél tovább tartózkodik egy helyben, még akkor is, ha a járművében ül. Ha pedig ez várakozás, akkor azt a várakozni tilos tábla után nem tehetjük meg.

Ugyanakkor itt az a meghatározás szerepel, hogy 5 percnél tovább is itt lehet tartózkodni, ha a vezető a járműnél marad. Ilyen megfogalmazást viszont más kiegészítő tábla esetében nem említ a KRESZ.

Így arra a következtetésre juthatunk, hogy ezt a jelzést, illetve az így elhelyezett táblákat önállóként kell értelmezni.


Különben se sok értelme lenne a két jelzést külön értelmezni, mert akkor a felső azt jelentené, hogy általában várakozni tilos, de az alsó alapján időkorláton belül pakolni szabad. Hiszen a várakozási tilalom eleve nem tiltja a folyamatos fel-lerakodást. Mintahogy nem sok jelentősége van az ilyen táblának akkor, ha nincs benne időkorlát, csak távolság. Hiszen az adott területen így se, úgy se hagyhatjuk ott a járművünket, azaz nem parkolhatunk.


Nem véletlen, hogy annak idején a KRESZ tankönyvekben is az a meghatározás szerepelt, hogy "Kijelölt rakodóhely."

Igazából az értelmezésnek az idő és távolságkorlátozás szempontjából van jelentősége. De mivel a jelzést egy egységként kell tekinteni, ezért az a helyes meghatározás, hogy időkorláton és távolságon túl ez a jelzés - és így a várakozási tilalom is - nincs érvényben!

 

Tehát ennél a táblánál az időkorláton kívül ott szabad hagyni a lezárt autónkat!

 


Előfordulhat hogy az adott útszakaszon egy megállási tilalmat helyeztek el. Azt pedig egy másik értelmű tábla feloldja. De csak addig, amíg érvényben van. Azaz az időszakon túl a további területen is él a megállási tilalom.

Mintahogy, ha egy ilyen jelzés fizetős övezetben található, akkor bizony 5 perc után díjat kellene fizetni.


Aki pedig még mindig nincs teljesen tisztában a megállás-várakozás-parkolás szavak pontos jelentésével, az látogassa meg a KRESZKLUB oldalát!

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.01
Menetdinamika, erő és színtiszta aerodinamika: ID. AERO. Június 27-én, Kínában tartott....
2022.07.01
Csendes társak és robotpilóták, ez már több, mint az álmodozók kamionja, ez a XXI. század XXL....
2022.07.01
A CG Car-Garantie Versicherungs-AG minden évben a mintegy egymilliónyi autóra vonatkozó garanciát....
2022.07.01
2022 második negyedévében folytatódott a piac lassulása, amely várhatóan kitart egészen az év végig....
2022.07.01
Kevesebb, mint 3 hét maradt a jubileumi 10. „5 tengelyen-biztos kézzel!” verseny nevezési....
2022.07.01
A zürichi HB-t (Hauptbahhof, magyarul főpályaudvar) egy nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezet....
2022.07.01
Egy diszkont gföhli benzinkútnál átmenetileg napi 30 literre korlátozzák a tankolható üzemanyagot.....
2022.07.01
A környezetvédelem, a klímatudatosság és a klímavédelem áll az idei győri Gyerekegyetem fókuszában....
2022.07.01
A svéd Volvo Cars bejelentette, hogy autógyárat épít Kassa közelében, a Valaliky ipari parkban. A....
2022.07.01
Bicske térségében a 37-es kilométerszelvénynél ütközött két kamion - írja a police.hu ..