energia

Kutatás és fejlesztés: az energiatermelés menetrendtartása

2024.04.02.

Az energiatermelés és annak fenntarthatósága napjaink egyik legnagyobb globális kihívását jelenti. Magyarország energiapolitikájának egyik alappillére a megújuló energiaforrásokból származó energia arányának növelése, amely nemcsak a környezeti fenntarthatóságot szolgálja, de hozzájárul az ország energiafüggetlenségének erősítéséhez is. A megújuló energiatermelés, mint a szél-, nap-, és vízenergia, kulcsfontosságú elemei ennek a törekvésnek, ám ezek integrációja a nemzeti energiarendszerbe számos technikai és operatív kihívást vet fel.

A megújuló energiaforrások termelésének fő kihívása az előrejelzés pontosságában rejlik. A termelés ingadozása, amelyet az időjárási viszonyok változékonysága okoz, nehezíti a hálózat egyensúlyának fenntartását, különösen a csúcsidőszakokban. A probléma megoldása érdekében egyre nagyobb szerepet kapnak a gépi tanuláson alapuló prognosztikai modellek, amelyek képesek az időjárási adatok, valamint a korábbi termelési minták alapján pontos előrejelzéseket készíteni.

A Széchenyi 2020 program keretében kiírásra került GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017-00162 kedvezményezettje az Emperor Development Kft., akik egy olyan KÁT (Kötelező Átvételi Rendszer) körbe tartozó erőművek menetrendtartását támogató előrejelzési rendszert fejlesztettek ki, amely képes folyamatosan pontos előrejelzések készítésére és strukturális modell alapú termelési prognózis előállítására. Mivel a villamos energia nagy mennyiségben nem tárolható, ezért folyamatosan meg kell tartani a kereslet (vagyis a fogyasztás) és a kínálat (vagyis a termelés) egyensúlyát, azonban a megújuló energiaforrást használó (KÁT) erőművek termelése folyamatosan ingadozik. Termelésük ezért menetrendhez kötött – melyet az erőmű a rendszerirányító felé kellő időben meghatároz. Az említett projekt keretein belül egy olyan mesterséges intelligencián alapuló, gépi tanulási algoritmussal működő szoftver került fejlesztésre, amely egyedülálló módon képes a mikroklíma figyelésére és elemzésére, ezáltal erőmű szinten állít elő termelési prognózist, így javítva az előrejelzések pontosságán.

Az Emperor Development Kft. által kifejlesztett rendszer számos adatot egyidejűleg figyel: korábbi megújuló termelési adatokat, meteorológiai előrejelzést, környezeti és időjárási paramétereket mérő szenzorok adatait, melyeket elemezve termelési előrejelzést javasol az erőművek üzemeltetői számára.

Az energiatermelés menetrendtartását támogató rendszer kutatása és fejlesztése nemcsak a megújuló energiaforrásokból történő energiatermelés előrejelzésének pontosságát hivatott javítani, hanem egyúttal a hazai energiaellátási rendszer megbízhatóságának és rugalmasságának növelése érdekében is jelentős lépéseket tesz előre. A fejlesztés hozzájárul a hazai és globális energiaügyi célok eléréséhez, mint például az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és az energiaellátás diverzifikálása. A rendszer emellett elősegíti a KÁT termelők és a rendszerirányító együttműködését, lehetőséget nyújt közöttük dinamikus megállapodások megkötésére, ezzel megkönnyítve mindkét fél tervezési és végrehajtási feladatait. Összességében a projekt azt mutatja, hogy a megújuló energiák terén rejlő kihívások megoldása érdekében a technológiai innováció és az interdiszciplináris együttműködés elengedhetetlen.

Forrás: Emperor Development Kft.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
A Volvo EX30 elnyerte a rangos Red Dot 'Best of the Best' formatervezési díjat. ..
2024.04.23
Kicsi a világ: szoktuk mondani, amikor egy rég nem látott ismerőssel találkozunk. De ki gondolta....
2024.04.23
Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros,....
2024.04.23
Közel 450 kiállító több, mint 12 ezer négyzetméteren várja a szakembereket 2024. május 7-10. között....
2024.04.23
Súlyos baleset történt az M2-es autóúton Vác térségében kedd délután, a forgalmat megállították -....
2024.04.23
A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak....
2024.04.23
A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset – jelentette a katasztrófavédelem. ..
2024.04.23
Az új autók eladása Spanyolországban januárban 7,3 százalékkal 68 ezer 685-re nőtt az előző év....
2024.04.23
A cseh versenyhatóság engedélyezte, hogy az AutoWallis felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, a....
2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....