Olaszország

Lamborghini Urus: négy éve sikertörténet

2022.07.01.

20.000 darab négy év alatt – a legtöbbet gyártott modell nagyon rövid időn belül – írja honlapján az Audihoz tartozó olasz sportautó márka.

 

Sant'Agata Bolognese

Az Automobili Lamborghini újabb rekorddal bővíti sikereinek listáját: az Urus szuper SUV nagyon rövid időn belül a legkelendőbb modell lett. 2018-as piaci bevezetése óta 20 000 darabot gyártottak, ami évről évre eladási rekordokat állít fel.

A 20.000. Urus Viola Mithrasban fekete féknyereggel és panorámatetővel ma legördül a gyártósorról egy azerbajdzsáni vásárló számára.

Az Urus volt a mozgatórugója a Sant'Agata Bolognese-i vállalati mennyiségek és gyárterületek megduplázódásának. Számos díjat és kitüntetést kapott, és a világ minden táján megrendezett eseményeken a "Járj meg minden utat" főszereplője. Ezek a legmagasabb utaktól a legextrémebb terepkörnyezetekig vitték. Becslések szerint a világon a tulajdonban lévő Urusok összesen több mint 360 millió kilométert tettek meg.

„A 2012-es pekingi Auto China-ban tartott koncepcióbemutató és a 2018-as bevezetése óta évről évre az Urus azonnal és töretlenül megmutatta vonzerejét, mint egy igazi Lamborghini. Szuperautóink és a világ első szuper SUV-ja, az LM 002 örökségéből származik” – magyarázza Stephan Winkelmann, az Automobili Lamborghini elnök-vezérigazgatója. „Az Urus tökéletes kiegészítője szuperautó-kínálatunknak. A legmagasabb teljesítményt és a mindennapi luxust kínálja azoknak a vásárlóknak, akik azonosulnak autentikus olasz márkánkkal.”

Világszerte rekordok és kalandok történetében

A 2017. decemberi bemutató után az Urust 2018 tavaszán egy világkörüli turné keretében mutatták be a potenciális vásárlóknak. Mindössze négy hónap alatt 114 városba utazott és az első megrendelések több mint 70 százalékát tudta generálni vadonatúj vásárlóktól, akik először rendeltek Lamborghinit.

A Lambo Japánban...

A hat vezetési módnak köszönhetően, amelyek az országúti, a sport és a verseny mellett egy-egy terep-, homok- és havas vezetési módot is tartalmaznak, az Urus minden tekintetben megfelelt mottójának: „Minden út kinyitása”. A szuperterepjáró új gyorsasági rekordot állított fel az oroszországi Bajkál-tó jégen, és meghódította a világ legmagasabb motoros útját: az indiai Umling La Pass-t 5883 méteres magasságban.

Túrái keretében az Urus 6500 kilométert tett meg Japánban, bejárta Izland sziklás tájait, remekelt jég- és hópályákon a Lamborghini Accademia rendezvényein, meglátogatta Szardínia lélegzetelállító szigetének legexkluzívabb úti céljait, és megmászta az olasz hegyeket.

...és a Bajkál tó jegén

Az Urus flottája a portugáliai Nazaré strandon mutatta meg tudását a homokon, miközben a profi szörfös, Alessandro Marcianò felszállt a hullámokra. Az olasz siklóernyős bajnokot, Aaron Durogatit is egy Urus kísérte útközben és terepen is, amikor részt vett a Red Bull X-Alpson az olasz hegyekben.

Ad personam individualizálás: Ügyfélszemélyiségek a színek játékában

Az Urus legnépszerűbb színei a Grigio Telesto, a Blu Cepheus és a Viola Pasifae. A Graphite és Pearl kapszulaszínek bevezetésével a vásárlók a Nero Noctis Matt (grafit) és az Arancio Borealis (Pearl) színeket is megbecsülték. Ez az öt külső szín a kedvencek közé került, tükrözve az Urus és tulajdonosai egyedi személyiségét és identitását.

A gyártóhely megduplázódása, a gyár 4.0 és több mint 500 új alkalmazott kevesebb mint négy év alatt

Stephan Winkelmann, az Automobili Lamborghini elnök-vezérigazgatója. Fotók: Lamborghini

Az Urus érkezésével az Automobili Lamborghini Sant’Agata Bolognese-i központja ugrásszerűen megnőtt: az üzem területe 80 ezerről 160 ezer négyzetméterre duplázódott, ezzel egy időben pedig bevezették a Lamborghini Manufacturing 4.0-t. A gyártástechnológiák innovatív megközelítése támogatja a dolgozókat a futószalagon. 2015 és 2018 között több mint 500 új alkalmazottat vettek fel az Urus projekt támogatására. Az Urus festéküzemet 2019-ben avatták fel. 2020-tól javult az Urus ellátási láncának fenntarthatósága azáltal, hogy az Urus testek szállítását közútiról vasútra helyezték át. Ily módon 85 százalékos CO2 megtakarítást értek el.

A V8-as turbó, amely egy szupersportkocsi lelkét ötvözi egy SUV funkcionalitásával

A Lamborghini Urus 4,0 literes V8-as biturbó motorral rendelkezik, 650 LE-vel (478 kW) 6000-es fordulatszámon (max. 6800 ford./perc), nyomatéka pedig 850 Nm 2250-es fordulatszámon. Az összkerékhajtás és az összkerékkormányzás kombinációjának köszönhetően az Urus 3,6 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/órára, 0-200 km/h-ra pedig 12,8 másodperc alatt), végsebessége 305 km/óra.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.18
Egy turisztikailag népszerű település igyekszik minél nagyobb, akár idényjellegű forrásokat bevonni....
2022.08.18
Két motoros életét vesztette Parádsasvár közelében. Teljes útlezárás mellett tart a helyszínelés. ..
2022.08.18
Egy Ifo-tanulmány szerint különösen az autógyártók és a gépipar szenvednének súlyos károkat, ha....
2022.08.18
Egy korszak a végéhez közeledik, több új elektromos és hibrid személygépkocsit adtak el idén, mint....
2022.08.18
Valamikor a 80-as években tartalékosként behívót kaptam egy katonai továbbképzésre. A behívó....
2022.08.18
Az eset Angliában történt ugyan, de a baleset megdöbbentő. A felvételt az Origo szúrta ki. ..
2022.08.18
Megkapták idei első éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek - közölte a honvédelmi....
2022.08.18
- A vasútnál megrendelt 375 új jegykiadó automata több mint 80 százaléka, 324 darab már üzemel, a....
2022.08.18
Az elektromos kishaszonjárművek térnyerése jóval lassabb folyamat, mint a személygépjárművek....
2022.08.18
A közúti közlekedés biztonságát, folyamatosságát befolyásoló eseményekről rendszeresen ad hírt a....