Lánchíd

Lánchíd: helyére került az utolsó új pályatábla is

2021.12.14.

Újabb mérföldkövéhez érkezett a Lánchíd felújítása, kedden a helyére került a medernyílásban az utolsó új acél pályatábla - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-t. Hozzátették: a híd tavasszal indult korszerűsítése ütemezetten és a tervek szerint halad, a hídpályát várhatóan egy év múlva visszaadják a közúti forgalomnak.

A BKK közleménye szerint az elöregedett vasbetont váltó pályaszerkezet beépítése - a bontáshoz hasonlóan - a híd közepétől kezdődött. Az első új acéltáblát július végén szállították a helyszínre, toronydaruval emelték a hídra, majd augusztusban került a helyére.

A kedden beszerelt elem volt az utolsó a két hídpillér közötti szakaszon, ez a pályatábla csaknem 11 méter hosszú és 3,5 méter széles, a tömege 8 tonna. A szóló autóbusz hosszúságú elemet ezúttal is azzal a különleges sínrendszeren közlekedő bakdaruval mozgatták a hídon, amelyet kifejezetten az átkelőre terveztek, és egyedileg gyártottak – írták.

A BKK közölte: a Lánchíd felújítása során 94 korszerű, trapézbordákkal merevített, úgynevezett ortotróp acél pályatáblát építenek be, amelyek jelentősen könnyebbek az elődeiknél, és már 50 darab került közülük a helyére. A 380 méter hosszú Lánchídon 200 méternyi egybefüggő részt alkotnak a behelyezett pályatáblák.Az új elemek alatt a legfontosabb javításokat már elvégezték, de a bennmaradó szerkezet megújításán a híd alá függesztett állványzatról a következő hónapokban is tovább dolgoznak. Megvizsgálnak többek között 105 kereszttartót, majd kereszttartónként mintegy 30-45 tételt tartalmazó, részletes hibatérképet állítanak össze. Számítások szerint csupán ezeken az elemeken több ezer hibát kell a helyszínen javítani - olvasható a közleményben.

Kitért a folyamatban lévő többi munkára is: befejeződött az útpálya július első felében indult bontása, vagyis az elöregedett vasbetonszerkezet felszeletelése és kiemelése is. A még a helyszínen lévő részek már csak az acélszerkezetekkel együtt kerülnek majd ki a hídról. A Lánchíd járdáinak jelentős részét elbontották már, januárban a parti nyílásokban dolgoznak a kivitelező A-Híd Zrt. szakemberei a járdák újjáépítésén. Még az idén ellátják valamennyi láncot rozsdásodás elleni védelemmel. A tucatnyi lemezből álló láncszemek, valamint a függesztőrudak összesen több mint 23 ezer négyzetméternyi, korrózióvédelemre és festésre szoruló felületet jelentenek – ismertették.

A hídfőkben lévő aluljárók átépítése szintén az ütemtervnek megfelelően halad. A budai hídfőben az új aluljáró tágasabb, jobban belátható, így biztonságosabb lesz, a kétirányú kerékpárút mellett egy járda is épülhet benne. A pesti hídfő kör keresztmetszetű gyalogos aluljárójának ugyancsak megváltozik a formája: egyenes falakat építenek, és tágasabb, téglalap alakú keresztmetszetet alakítanak ki – sorolták.

Az örökségvédelmi feladatok részeként a pilon körül egy hajóról bontják a mellvédeket és a konzolokat. Nemcsak a munkaterületen, valamint az acélszerkezeteket készítő és festő gyárakban folytatódnak a munkák, hanem a kő- és fémrestaurátorok is dolgoznak a műhelyekben az oroszlánszobrok vagy például a kandeláberek és a korlátok felújításán – írták.

MTI

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.19
Két Bentley is áldozata lett egy közlekedési balesetnek, amelyet egy kisteherautó figyelmetlen....
2024.05.19
Az Egyesült Államokban 2029-től kötelezővé teszik az automatikus vészfékező rendszer beépítését....
2024.05.18
Amikor a hirdetés tételesen cáfolható. ..
2024.05.18
Szombaton délelőtt 28 km-es dugó volt a dél felé vezető autópályán – írja a Heute című osztrák....
2024.05.18
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a....
2024.05.18
Csaknem egy méter hosszú, villamosított V16-os szívómotor fogja működtetni az új Bugattikat a régi....
2024.05.18
Az egykori F1-es pilóta, Marc Gené lesz a vendéglátója, és egy Ferrari 296 GTB-vel még egy gyors ..
2024.05.18
2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-....
2024.05.18
A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) immár hetedik alkalommal adta át a Megbízható....
2024.05.18
Az elmúlt évi tavaszi és téli tematikájú, a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendő....