Lexus

A levegő formálja a jövőt a Lexus világában

2023.04.28.

Április 23-án zárta kapuit a 2023-as milánói dizájnhét, és azzal a Lexus ’Levegő által formált’ installációja. A különleges szoborcsoport mellett az autógyártó idei formatervezési pályázatának döntős munkáit is kiállították a divat olasz fővárosában.

Valamikor a hetvenes évek végén ipari formatervezők, kereskedők és vállalkozók az ekkor már csaknem húszéves múltra visszatekintő milánói nemzetközi bútorvásárral (Salone Internazionale del Mobile di Milano) egy időben, de attól térben és szellemben elkülönülve, a vásár területén kívül kezdtek kiállításokat szervezni. Ez volt a Fuorisalone (szó szerinti fordításban „a szalonon kívül”), amelyből mára a világ egyik legnagyobb jelentőségű formatervezési eseménye, a milánói dizájnhét kinőtt. A Lexus 2005 óta rendszeres résztvevője a dizájnhétnek, amelyhez egyre szorosabb szálakkal fűződik.

A kiállításon idén egy különleges installációval vett részt az autógyártó: az indiai-amerikai építész, Suchi Reddy alkotását a Lexus Electrified Sport tanulmányautó ihlette. A Shaped by Air (levegő által formált) nevet viselő munka a mennyezetre függesztett, organikus idomokból áll, amelyek között – mintha egy szürreális erdőben sétálva egyszer csak egy tisztásra bukkannánk – a koncepciójármű hasonló formákból felépített, méretarányos makettje lebeg. A részben újrahasznosított anyagokból készült munka a művésznő azonos című, tavaly bemutatott alkotásának a továbbgondolása, koncepciójában pedig attól az installációtól sem idegen, amivel a 2022-es milánói dizájnhéten nyűgözte le látogatóit a Lexus.

A Lexus milánói kiállítási tere egy másik tárlatnak is otthont adott: immár hagyomány, hogy az autógyártó itt mutatja meg a nagyközönségnek éves formatervezési pályázatának, a Lexus Design Awards versenynek a döntős pályaműveit. A négy legígéretesebb projektet erre az alkalomra kézzel fogható prototípussá fejlesztették, a látogatók pedig nem csak szemügyre vehették azokat, de egy online felületen szavazhattak is a számukra legkedvesebb projektre.

A négy döntős pályamű egyébként négy teljesen eltérő irányból ragadja meg a központi koncepciót: a levegőt. A svéd származású, de Dániában alkotó Pavels Hedström egy olyan túrakabátot tervezett, amely viharban menedékké alakítható át, speciális anyaga pedig felfogja és cseppfolyósítja a ködöt – magyarul az Fog-X nevű technikai ruhadarab ivóvizet állít elő a levegőből. A kínai Jiaming Liu olyan párásítót tervezett, amely elektromos áram nélkül képes növelni a környező levegő páratartalmát. A dísztárgynak sem utolsó párásító kerámiahulladékból, 3D nyomtatóval készül.

A szingapúri Vincent Lai és a kanadai Douglas Lee az Amerikai Egyesült Államokban talált egymásra, alkotópárosuk első gyümölcse egy térbeli kirakós játék, amely a látássérülteknek segít tapintáson keresztül megismerni tágabb földrajzi környezetüket. A negyedik pályamű két koreai fiatal tervező: Kyeongho Park és Yejin Heo munkája: a Zero Bag nem csupán vízben feloldódó csomagolóanyaggal váltja ki az élet minden területén használatos műanyag zacskókat, de speciális nyersanyaga révén, amit mosószerrel vagy szódabikarbónával impregnáltak, másodlagos használati értékkel is bír.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.02
Nissan Navara alapokon próbál szerencsét a hazánkban most terjeszkedő Dongfeng, noha bemutatkozásuk....
2024.03.02
Elsősorban az autóiparban hasznosítható termékek receptúráinak kifejlesztésébe kezdett a Mol, a 177....
2024.03.02
A mikroprocesszor prototípusa új rekordot állított fel. ..
2024.03.02
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője rajt-cél győzelmet....
2024.03.02
A két rendőrkapitányság közlekedésrendészeti munkatársai a levegőből is figyelték a közlekedőket....
2024.03.02
Február második felében letette a szakmunkásvizsgát az az autófényezőkből álló csoport, melynek....
2024.03.02
Intelligens, benzinkutakon működtethető szélvédőmosó rendszert fejlesztett ki a budapesti székhelyű....
2024.03.02
A német konszern a tavalyi jelentős növekedés után az idén értékesítési árbevételének....
2024.03.02
A sunderlandi üzem leáll a második generációs Nissan Leaf gyártásával, és megkezdi a felkészülést a....
2024.03.02
Az MKIF tájékoztatása szerint két alkalommal is megesett az elmúlt időszakban, hogy szembe mentek....