járműgyártás

A ló és lovasának egységét idézi a vadonatúj Lexus NX pilótafülkéje

2022.01.14.

Akár azt is mondhatnák, vegye kézbe a vadonatúj Lexus NX gyeplőjét. Hogy miért? A lovas és a ló tökéletes kapcsolatában a gyeplő apró, precíz mozdulatai is elegendőek ahhoz, hogy a lovas kifejezze szándékait a ló felé. Ezt a fajta közvetlen, érzelmi kapcsolatot igyekezett a Lexus elérni a vadonatúj NX prémium SUV vezetőterének kialakítása során. A koncepció a Tazuna nevet kapta, ami japánul pontosan a ló gyeplőjét jelenti. Az elrendezést most először alkalmazza a Lexus egy sorozatgyártású modellben.  

A Lexus célja az, hogy az autógyártás során most először alkalmazott Tazuna koncepció révén segítsen a vezetésre fókuszálni: „kezek a kormányon, szemek az úton”. Ez egy egyszerű elv, de sok különböző elemet kell harmóniába hozni ahhoz, hogy megvalósuljon, kezdve a vezető megfelelő üléspozíciójától a különböző kezelőszervek alakján és elhelyezkedésén át egészen az autó és az utazásunk legfontosabb adatainak átadásáig.

Fotó: Lexus

„Újraértelmeztük az ideális vezetőteret, mint a vezető és a jármű legfőbb kapcsolódási pontját, és olyan kialakításra törekedtünk, amely mélyebb és intuitívabb összhangot tesz lehetővé, valamint segít az autó pontosabb irányíthatóságában.” – avat be Takeaki Kato, az NX főmérnöke.

Az új NX volánja mögott az ember azonnal megtapasztalja, mit jelent a Tazuna koncepció. Az emberközpontú kialakítás az ajtót, a műszeregységet és a középkonzolt egy egységes vezetőtérben hozza össze, amely minimális kéz- és szemmozgás mellett biztosít intuitív hozzáférést a kezelőszervekhez és az információkhoz.  Az elsődleges információforrások – a multi-információs megjelenítő, a műszeregység képernyője, a multimédiás egység és a szélvédőre vetített vezetési információk – úgy helyezkednek el, hogy egy rövid pillantással leolvashatók legyenek, amit a nagy felbontás is segít.

A fizikai kezelőszervek száma csökkent, és funkciójuk szerint lettek csoportosítva úgy, hogy a vezetéshez kapcsolódó gombok legyenek a leginkább kézre eső helyeken. A kormányon található új, érintést érzékelő gombokat testre szabhatók, így a vezető az általa kívánt funkciókat tudja kezelni velük, ráadásul nem kell lenéznie a kormányra, hogy megtalálja melyik kezelőszervet keresi – amikor hozzáér a kapcsolóhoz, a multi-információs vagy a szélvédőre vetített kijelző megmutatja, hogy az adott gomb melyik funkciót kezeli. Az érzéshez, hogy a vezető irányít és kapcsolatban van az autóval, a vezetőülés, a kormány, a váltógomb és a pedálok részletekbe menően megtervezett formája is hozzájárul. Például az első ülések oldaltámaszaiban található bevágásoknak köszönhetően a kezelőszervek használatakor a könyöke nem ütközik akadályba. Az új kormánykerék formáját és központi részét a Lexus Takumi mesterei tervezték meg az ideális fogás érdekében, ami kulcsfontosságú pont a vezető és az autó kapcsolatában. Akárcsak a váltógomb, amely kompakt és tökéletesen formázott.

A vezetők testalkata és méretei a lehető legkülönbözőbbek lehetnek, így a Tazuna vezetőtér úgy lett kialakítva, hogy a vezetőülés és a kormánykerék beállítási lehetőségeinek széles tartományával mindenki számára kényelmet és egyszerű kezelhetőséget biztosítson. A Lexus kutatásokat is végzett annak érdekében, hogy optimálisan tudja kialakítani az utasteret. A világ minden tájáról származó embereket vizsgáltak, azok karjának hosszát lemérve a válluktól az ujjhegyükig. Ennek egyik eredménye a középkonzol hosszának növelése volt, ami egy újabb példa a Lexus tervezésének emberközpontú megközelítésére. Miután a vadonatúj NX modellben bemutatkozott, a Tazuna koncepció a márka jövőbeni modelljeiben is feltűnik majd, így az intuitív kezelhetőség a Lexus modellek vezetési élményének kulcsfontosságú elemévé válik.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.21
A Fiesta mindig egy népszerű modell volt a kisautó szegmensben, és tudjuk, hogy minden ott dől el,....
2022.01.21
A Magyar Közút szakemberei folyamatosan, ütemezetten végzik az országos hálózaton a hóeltakarítási....
2022.01.21
A 2019-ben és 2020-ban világbajnok, 2021-ben második Hyundai Motorsport WRC tervezői csapatának....
2022.01.21
Egy bremerhaveni autólogisztikai cégnél ismeretlen tettesek több mint 200 autókulcsot loptak el az....
2022.01.21
Megkezdődött az MAN krakkói telephelyének bővítése. Ez lényegesen fontosabbá teszi a lengyel üzemet....
2022.01.21
A Bundeskartellamt több kábelgyártót gyanúsít azzal, hogy megegyeztek az árakról. Köztük a Leoni....
2022.01.21
A Taycan Sport Turismo a Porsche innovatív elektromos autójának legújabb karosszéria-változata,....
2022.01.21
A 2021-es évet a Volkswagen Haszonjárművek márkánál – csakúgy, mint más egyéb területen – a....
2022.01.21
Egyre több autógyártó fordul a fenntarthatóság felé és dönt úgy, hogy elektromos árammal működő....
2022.01.21
Évtizedek óta nem volt olyan jelentős szabálymódosítás a raliban, mint amit idén vezetett be az FIA....