közösségi közlekedés

Magáncégek törhetnek be a Volánok piacára

2015.06.09.

Az év végén lejárnak a Volán-társaságok közszolgáltatási szerződései. A sikeres pályázáshoz a társaságoknál jelentős, 1200-1400 darabos járműcserére van szükség. A buszbeszerzési kiírások még nem jelentek meg, ellenben egy törvénymódosítás lehetővé teszi a járatok kiszervezését.

Aggodalmát fejezte ki a Magyar Buszgyártók Szövetsége (Mabusz) lapunk kérdésére a Volán társaságok járműcseréjének megvalósulásával kapcsolatban. Vincze-Pap Sándor elnök emlékeztetett, hogy tavaly még 2000 jármű vásárlását tartották szükségesnek a fejlesztési tárca és a vagyonkezelő illetékesei, ez a szám idén tavaszra 1400-1500-ra mérséklődött. Az elnök szerint a kormányzat oldaláról az elmúlt hetekben távoztak azok a döntéshozók, akikkel a gyártók évek óta tárgyaltak, és az idő rövidsége miatt félő, hogy elmarad a járműcsereprogram a Volán-társaságoknál – hamarosan meg kell jelenniük a közszolgáltatási pályázatoknak, és jövő január 1-jén már csak az új szerződések alapján lehet helyközi közúti személyszállítást végezni Magyarországon.

Miközben tehát késik a Volán-flotta felújítása – ami veszélyezteti, hogy ezek a cégek sikerrel vegyenek részt a közszolgáltatásért kiírandó pályázatokon – a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvénybe módosításokat javasolt a fejlesztési tárca. A szakszervezetek, ellenzéki politikusok attól tartanak, hogy ezek eredményeként a tőkeerős vállalkozások megszerezhetik az állami Volán-társaságok elől a közösségi közlekedés piacát.

Volánbusz elővárosi szolgálatban. Az év végén lejárnak a közszolgáltatási szerződések

Lapunk kérdést tett fel a törvénymódosítások céljával kapcsolatban a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak (NFM). A tárca válasza szerint a kormány az autóbuszos közszolgáltató társaságoknál a hatékonyságnövelő szervezeti változtatások és a járműállomány-korszerűsítés mellett a szabályozási környezet fokozatos átalakításával is készül a piacnyitásra. A javaslat ennek egyik első lépéseként kezdeményezi, hogy a közszolgáltatásokkal egyébként megfelelően ellátott területeken a közszolgáltató állami finanszírozás (támogatás és kedvezmények) nélkül, piaci alapon működtethessen önfenntartó járatokat.
A tárca állítása szerint a törvénymódosítás elvi lehetőséget biztosít az új vagy meglévő menetrend szerinti közforgalmú járatok saját üzleti kockázatra alapozott közlekedtetésére. A tervezetben meghatározott szigorú, együttes feltételek teljesülése esetén egyes vonalakra vagy vonalak meghatározott csoportjára köthető közszolgáltatási szerződés.

Az NFM leszögezte, a gazdasági szempontból alátámasztható, létező utazási igényt kiszolgáló párhuzamos szolgáltatások akkor sorolhatók ebbe a körbe, ha ez a hatékonyabb közpénzfelhasználást segíti elő. A bevételekkel nem fedezett költségtérítés így csökkenthet, miközben valós, fizetőképes kereslet esetén piaci alapon gyors, közvetlen eljutást biztosító járatok közlekedhetnek egyes kiemelt idegenforgalmi célpontokba, például fürdővárosokba.

Jámbor Gyula

Megjelent a Napi Gazdaság 2015. 06. 04-i számában

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.16
A népszerű pickup 2022-es modellévű, japán belpiacos csúcsverziója nem a motorjában, hanem inkább a....
2021.10.16
Toni Piëch, a legendás Volskwagen vezérigazgató és felügyelőbizottsági elnök fia hamarosan piacra....
2021.10.16
Begyorsítja zöld törekvéseit a General Motors az USA-ban. A tervezettnél huszonöt évvel korábban....
2021.10.16
Három jármű ütközött, egy ember megsérült, az egyik autó a felismerhetetlenségig összetört. ..
2021.10.16
Harmadszor is Európa-bajnok lett a gyorsasági kamionversenyzők között Kiss Norbert, a Révész Racing....
2021.10.16
A világ egyetlen privát kézben lévő Audi R15 prototípusa most gazdát keres. Más esélyünk nem nagyon....
2021.10.16
A Volvo Cars megkezdte legújabb tisztán elektromos típusának, a C40 Recharge modellnek a gyártását....
2021.10.16
Egy szolgálaton kívüli miskolci rendőr észlelése alapján állították elő a diósgyőri egyenruhások....
2021.10.16
Minden idők legsikeresebb ralipilótája a Peugeot gazdag történelmének igazi gyöngyszemével vett....
2021.10.16
A Csongrád-Csanád megyei rendőrök újabb – a német hatóságok által körözött – 20 milliós luxusautót....