Ford Transit

Magától fékez a Transit, ha gyalogos lép elé

2016.08.12.

Az okostelefonos játékok, üzenetfolyamok és videók korában egyre gyakoribb jelenség, hogy egy gyalogos figyelmetlenül sétál át az úton. A Ford ezért most olyan technológiát honosít meg, amelynek révén a haszongépjárművek is érzékelik az úttestre lépő gyalogosokat, és automatikusan fékeznek, ha a vezető nem reagál a figyelmeztetésre.

Az eredetileg személyautókhoz kifejlesztett Gyalogosészlelés funkció a szélvédő mögött elhelyezett kamera és a lökhárítóba épített radar jeleit dolgozza fel, majd összeveti azokat a “gyalogos alak” adatbázis tartalmával, így különböztetve meg az embereket például a fatörzsektől vagy az útjelző tábláktól.

A Transit és a Transit Custom modellekhez immár megrendelhető Gyalogosészlelés technológia még arra is képes, hogy előre jelezze a veszélyt, ha egy gyalogos még a járdán halad, de keresztezheti a közelgő jármű útját. Ez az első alkalom, hogy ez a technológia ilyen méretű haszongépjárművekhez is elérhető.

Ha a rendszer gyalogost észlel, és úgy értékeli, hogy fennáll a gázolás veszélye, a vezetőt először hangjelzés, valamint a műszerfalon felvillanó fényjelzés figyelmezteti. Ha a vezető nem reagál, a rendszer a féktárcsák és a fékbetétek közti távolság csökkentésével rövidíti le a fékhatás felépüléséhez szükséges időt. Ha az autós továbbra sem tesz semmit, a berendezés önálló fékezéssel csökkenti a jármű sebességét.

“Az áruszállítók és egyéb haszongépjárművek vezetői számára ez a rendszer már csak azért is előnyt jelent, hiszen így nemcsak a tragikus gázolások előzhetők meg, hanem az autóban ülők sérülése is, ami hosszú időre korlátozhatná a munkaképességüket” - nyilatkozta Luke Bosdet, az AA szóvivője

A Gyalogosészleléssel felszerelt legújabb Transit és Transit Custom modellek immár Európa-szerte megrendelhetők. Az új modellek vásárlói további fejlett technológiák közül is választhatnak, növelve autójuk biztonságát és kényelmét; ilyen például az Adaptív Sebességtartó Automatika, a Közlekedési Tábla Felismerés és az Oldalszél Stabilizálás.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.21
A brazíliai Interlagos pályán több biztonságiautós szakasz és újraindítás után is első a Túraautó....
2024.07.21
Tombol a kabriószezon, de ingyen ebéd itt sincsen ..
2024.07.21
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Billenő plató. ..
2024.07.21
Csak tavaly, egyetlen év leforgása alatt több mint négyszázezer hamisítványt semmisített meg a....
2024.07.21
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a....
2024.07.21
Méretét tekintve telitalálat a kényelmes, jól vezethető és kisétvágyú Skoda Scala, melynek....
2024.07.21
A finn riválisai lemaradtak, miután a kétszeres világbajnok szombaton remek teljesítményt nyújtva....
2024.07.21
- Fokozza a közlekedők ellenőrzését az Árpád hídon a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), az....
2024.07.21
A szombat délutáni díjátadóval zárult az idei 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj és a hozzá köthető....
2024.07.21
Egymásba rohant két személykocsi az M3-as autópálya 138-as kilométerénél, a Vásárosnamény felé....