design

Magyar lány nyert sofőrös Rolls-Royce-t

2022.08.04.

Vírusirtó autó és még más sok ötlet született a határtalan szabadság jegyében: a legpatinásabb luxusmárka arra volt kíváncsi, milyennek képzelik el a jövő járműveit a legfiatalabbak. A Polestar ősz végéig várja a pályázókat.

 

A pályázathirdetések nem azt jelentik, hogy az autómárkák tervezőcsapatai kifogytak az ötletekből, viszont örülnek az olyan fiatalok rajzainak, akiknek még szabadon szárnyal a fantáziájuk, ezért egyre több cég hirdet dizájnversenyeket, például a kínai Geely tulajdonú svéd Volvo és Polestar, valamint a német BMW konszernhez tartozó brit Rolls-Royce. A Polestar ötletversenyére október végéig még lehet jelentkezni, a patinás brit márka már eredményt hirdetett.

Magyar győztese is volt a Rolls-Royce pályázatának, melyen nyolcvan ország fiataljai vettek részt: élénk volt a tízen aluliak mezőnyének fantáziája, miközben elmélyedtek a múltban is. A 13 éves kínai Chenyang Kékmadár II-es az egykori sebességi világrekorder Donald Campbel Bluebird sugárhajtású versenyautóját idézi, miközben a Csillagok háborújából is merít. A 11 éves magyar Léna színes design tanulmánnyal nyert: a cseppformájú Glow karosszériáján funkciója van a díszítéseknek, melyeknek foltjai olykor kapcsolót takarnak a napfénytetős autón és csillognak, mint a névadó szentjánosbogár.

A kilenc éves német Tim hibridje vízen is úszik és ha kell, helikopter leszállóhelyként, transzportereként funkciónál a Prosperity. A hatéves japán Saga száguldó vírusirtó mentőautót, a tinédzser francia Florian teknőspáncolos bionikjárművet álmodott.

A győztesek és további három dicséretben részesült pályázó vázlatterveit a Rolls-Royce profi csapata digitálisan alakította illusztrációkká, ugyanazokat a szoftvereket és eljárásokat használva, mint egy valódi Cullinan, Phantom, vagy Wraith esetében.

A Fiatal tervezők versenyén azok a pályaművek voltak kiemelkedőek, amelyek valódi mélységű gondolkodásról és kifejezésmódról tanúskodtak, miközben sok különböző részletet foglaltak magukba. A győztes pályázók nem egyszerűen a legszebb autót rajzolták meg, miközben csodálatos élményeket hoztak létre, amelyek megmutatták képzeletük szabadságát, mert nem akadályoztak őket korlátok. Így nyilatkozott az eredményhirdetésen Torsten Müller-Ötvös, a Rolls-Royce Motor Cars vezérigazgatója.

Mindig hittünk abban, hogy a Bespoke Design is olyan, mint ami szerint élünk: az inspiráció mindenhol ott van. Felnőttként gyakran túl gyorsan korlátozzuk magunkat a fantasztikus ötletek megvalósításában. A Rolls-Royce-nál arra ösztönözzük az ügyfeleket is, hogy legyenek bátrak és kreatívak, vagyis ne korlátozzák elképzeléseiket arról, milyennek kellene lennie egy autónak. Ez a verseny és az általa generált ötletek emlékeztetnek minket a kérdés hihetetlen erejére. Nem elég azt mondai, milyen nagyszerű lenne, ha...? Gavin Hartley, a Rolls-Royce Motor Cars egyedi formatervezésért felelős vezetője szerint ez a kérdés egyáltalán nem korlátozta a fiatalok fantáziáját. Mert hogy a 16 éves felső korhatáron kívül nem volt más megkötés, a gyerekeket csak arra kérték, hogy tervezzék meg a jövő Rolls-Royce-ját, miközben teljes kreatív szabadságot kaptak, így elképesztően széleskörű, összetett és az autótervezés birodalmán messze túlmutató elképzeléseket dolgozhattak ki.

Nyolcvan országból több mint ötezer pályamű érkezett, és mivel nem voltak szabályok, vagy korlátozó bírálati szempontok, a gyerekek szabadon engedhették fantáziájukat, és rendkívüli gazdag, kreatív és változatos terveket alkottak. A négy kategóriagyőztes Japánból, Franciaországból, Kínából és Magyarországról érkezett, koruk szerint 6 és 16 év közöttiek, jutalomként legjobb barátjukkal együtt, sofőrös Rolls-Royce-szal utazhatnak iskolájukba.

Az autómárkák már nem csak gyártanak és szolgáltatnak, de más üzletágba is beszállnak, van amelyik bringát, rollert, vagy motorkerékpárt is kínál, a kínai Geely tulajdonát képező Volvo és Polestar márka most is tovább szélesíti portfólióját, méghozzá külsősök segítségével. A legjobb ötleteket pályázaton lehet begyűjteni, a svédek is dizájnversenyt hirdettek a progress, vagyis a haladás jegyében.

A lényeg, hogy fenntartható alapanyagokból kell kreálni házat, várost, autót, hajót. Így született a látványos természetközeli szálláshely, mely a finn Kristian Talvitie alkotása. A KOJA nevű építmény a fa törzse köré felépülő miniszállás, egy igazi kunyhó, vagy lombkoronaház, melyet már meg is építettek Finnország délnyugati részén egy kiállítás részeként.

A KOJA (kunyhó) alapeszméje a fenntartható kikapcsolódás és különleges utazást: első körben rögtön minimálisra csökkentették a távolságot a szálláshely és a természet között, emellett pedig a felhasznált alapanyagok (fa, gyapjú) is könnyebben elérhető helyi forrásokból származik. A kétágyas komfortos házikó kis méretű, de viszonylag tágas és világos, miközben 180 fokos panorámát nyújt a környező erdőre.

Idén harmadszor hirdeti meg a Polestar Design Contest formatervezési pályázatot a Geely villanyautó-márkája, melynek keretében friss ötletekkel rendelkező embereket keresnek, olyanokat, amelyekkel az elektromos korszakban is megőrizhető a sportosság, miközben környezettudatos és Volvo hagyományaihoz illő humánus és ergonomikus környezetet kínál.

A kiírás szerint az őszig beérkező pályaművekhez az alkotó kétszáz szavas leírásban fogalmazhatja meg, hogy mit jelent a teljesítmény az elektromos autók korában.

Két győztest hirdetnek majd ki, külön honorálják a belső- és a külső formatervet, amelyekből aztán végleges tanulmányt, akár életnagyságban készítenek, majd kiállítják a 2023-as Sanghaji Autószalonon.

A kiválasztott legjobb tíz tervet az alkotók a Polestar formatervezőivel finomíthatják, a ítéletet a Polestar szakmai zsűrije hozza meg: Maximilian Missoni (vezető formatervező), Juan Pablo Bernal (Senior Design Manager) és Sam Livingstone (Car Design Research Director).

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.04
A CUPRA Born a márka első tisztán elektromos modellje, egyben az elektromos hajtás és a....
2024.03.04
Nézze meg a videót! ..
2024.03.04
Több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az....
2024.03.04
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-....
2024.03.04
A múlt század vége felé eljutott odáig a technológiák fejlődése, hogy a megfizethető autók is egyre....
2024.03.04
Három személyautó karambolozott az M2-es autóút Budapest felé vezető oldalán, Dunakeszi térségében....
2024.03.04
A Renault pikáns dolgokkal készült a Genfi Autószalonra, ahol a várva várt, 400 kilométeres....
2024.03.04
Két dobogós helyezéssel zárta Hideg Ádám a Formula 4 Winter Series harmadik fordulóját a hétvégén,....
2024.03.03
Dabason kapott lángra a jármű, jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.03.03
Elrajtolt az Extreme E sorozat negyedik évada, melyben régi riválisok küzdenek új műfajban. ..