Opel Astra

Magyar szívvel, magyar utakon az új Opel Astra K-val

2015.12.09.

Másfél hónappal a frankfurti világpremier után a hazai kereskedésekbe is megérkezett a rüsselsheimi bestseller. Egy közel 600 km-es menetpróba bőven elég volt arra, hogy egy üléspróbán túlmenő meggyőződésünk legyen arról, mennyire komoly kihívója az újdonság a felső osztálynak, milyen a LED Mátrix világítási rendszer és milyen előnyökkel jár egy 200 kg-os fogyás a kompakt szegmensben. Úticélunk a szentgotthárdi motorgyár volt, ahol a kombi verzióban jövőre debütáló biturbós, egyhatos dízelmotor technikai részleteibe és gyártási folyamatába is betekintést nyertünk.

Kép és szöveg: Horváth Miklós

A szentgotthárdi túra az új Astrákkal iskolapéldája volt annak, hogyan kössük össze a kellemest a hasznossal, ugyanis idáig statikus bemutatók és egy külföldi „röpke menet” adott csak lehetőséget az ismerkedésre, miután módszeresen kiéheztették a szakmát (és a közönséget) a hosszú időn keresztül csepegtetett információkkal. A magyarországi bemutató során azonban két napig ismerkedhettünk a különböző felszereltségű és motorizáltságú jövevényekkel, egy szervezett esti útvonalon pedig a LED Mátrixos világítást is kipróbáltuk. Működik, és a legjobb az egészben, hogy ezen túl nemcsak a prémium kategóriás autósok kiváltsága az a bizonyos fényáradat, ami oda világít, ahova kell és olyan erősséggel, amilyet a kontextus megkövetel.

Könnyedséget hangsúlyozó formára váltott az új Astra - képre kattintva a menetpróba és a gyárlátogatás galériája nyílik

Kezdjük csak a legelején! A budaörsi főhadiszállás parkolójában kétféle benzines – ezres, háromhengeres (115 LE), 1,4 literes 150 lovas - és az 1,6 literes dízel (136 LE) aggregáttal szerelt Astrák szerepeltek a felhozatalban. Naná, hogy a gázolajos automatát választottuk kezdésnek, a visszaút során pedig a legerősebb benzinest vallattuk a 8-as úton, majd az M7-esen, csakhogy a hatgangos manuálissal is kezet fogjunk. Az ajtókat feltárva egy teljesen megújult műszerfal dizájn fogadott minket. A jó fogású és kellemes tapintású kormány mögött egy trendi (digitális és analóg) műszeregység kapott helyet, a középkonzol tetején trónoló érintőképernyős infotainmenttel pedig kiváltották az elődmodell kusza gomberdejét. A letisztult környezetben minden kézre esett, és az ésszerű kezelőszerv elhelyezésnek köszönhetően hamar otthon éreztük magunkat a cockpit mögött. Az ülések formázottságát kifogástalannak ítéltük, viszont az első ülőlap hossza rövidnek bizonyult, amíg át nem ültünk a masszázsfunkcióval és kihúzható combtámasszal ellátott AGR üléssel konfigurált verzióba. Összességében elmondható, hogy az új Astra belterében végbement fejlődés legalább olyan sokrétű és hasznos, mint a lemezek alatt megbúvó technikai újdonságoké.

A komor színek ellenére hangulatos a beltér formavilága, a világos tónusú burkolatok választása kimondottan ajánlott. A képen az AGR komfortüléssel, és manuális váltóval szerelt 1,4 literes turbós, benzines beltere látható

Azonban nem mehetünk el szó nélkül a külső megjelenés és méret kérdése mellett sem. Annak ellenére, hogy az új Astra teljes hossza (-49 mm), tengelytávja (-20 mm) és magassága (-25 mm) is csökkent, 35 mm-rel lett nagyobb a hátsó lábtér és még egy 370 literes csomagtérre is futotta. Ennek révén elmondható, hogy méretei alapján még sosem volt ennyire kompakt az Astra, ugyanakkor megmaradt átlagosnak és kompromisszummentesnek a térkínálata. A méretcsökkenés egy könnyedséget hangsúlyozó formát is hozott, hiszen ne felejtsük el a felszereltségtől függő 120-200 kg-os fogyást sem, ami igencsak kimagasló teljesítmény ebben a kategóriában. Megítélésem szerint sokkal határozottabb karaktert kapott a K Astra, akár szemből, oldalról vagy hátulról nézzük.

Átlagos és kompromisszum-mentes helykínálat a második sorban

Az 1.6 CDTI, automataváltós modellben örömmel konstatáltuk, hogy a kétliteres öngyulladósokra jellemző kellemetlen járáskultúrának nyoma sincs, azonban autópálya tempó közelében a menetzajok igencsak felerősödnek, így az utastér zajszigetelése hagyott némi kívánnivalót maga után. A kormányzás rásegítésében mintha megtalálták volna az arany középutat: nem is steril, nem is túl közvetlen, ehhez párosítva a tökéletesen adagolható féket és a beavatkozást nem igénylő automata váltót, kimondottan élvezetes volt falni a kilométereket. A tesztfogyasztásunk 4,8-5,5 liter között volt úgy, hogy egyáltalán nem figyeltünk a takarékosságra, ráadásul start/stop nélküli volt tesztalanyunk. Sötétedés után ideálisak voltak a körülmények az IntelliLux névre keresztelt LED Mátrix világítás kipróbálására, mellyel a korábbi BiXenon opciót kívánják nyugdíjazni, nem utolsó sorban a vetélytársakat megszorongatni. A rendszer jól vizsgázott, működése maximálisan szolgálja a kényelmet és a biztonságot, sőt! Reméljük, elterjed hamar és minden autó ilyen, vagy ehhez hasonló technológiával fut majd. A fénynyaláb hatótávolsága 350 méter, és lényegében a szemben jövőt vagy az előttünk haladót kitakarva a lehető legnagyobb teret bevilágítva közlekedhetünk általa. A LED Mátrix nem önálló opció, a második felszereltségi szinttől feljebb egy 540 ezer forintos Innováció csomagban rendelhető, melynek tartalma: adaptív fényszórók, cápauszony antenna, grafikus fedélzeti számítógép, elöl-hátul LED-es fényszóró és a 8 colos Navi 900, IntelliLink rendszerrel.

A hazaút során egy hatgangos, manuális váltós, 1.4 literes (150 LE), turbós modellt tettünk próbára, melyben már az említett AGR ülésekben kényeztettük magunkat. Az elődmodellből örökölt sebváltó fokozatkiosztása és kapcsolási érzete nagyon jól passzolt az aggregát rugalmas teljesítmény leadásához. A már-már sportos menetdinamikát pedig a kedvező súly/lóerő aránynak megköszönve kihasználtuk, amikor csak lehetett, ennek ellenére 7,2 literes átlaggal zártuk a teszt utat. A két, nagyban eltérő karakterisztikájú motor közül nehéz lenne választani, hiszen az egyik nyomatékos, vibrációmentes és kisétvágyú, a másik pedig fürgébb, csendesebb és olcsóbb (520 ezer forinttal Enjoy felszereltség esetén). Két dolgot azonban biztos beikszelnék az opciós listán, az IntelliLuxot tartalmazó Innováció csomagot és az AGR ülést. A K-Astra belépő modellje, az 1,4 literes 100 lóerős motorral és 5 fokozatú manuális váltóval 4 millió 850 ezer forintba kerül. A további motorkínálatról, a konkurensek árairól és a hosszabb távon szerzett tapasztalatainkról egy később megjelenő tesztben adunk számot.

A szentgotthárdi gyárlátogatás során privát tárlatvezetőnk Kenyeres Gyula, a Flex motorgyár vezetője volt. A kötelező munkavédelmi oktatás után megtudtuk, hogy jelenleg 1600 fő saját állományú dolgozóval üzemel a FAM1 és a Flex gyáregység, azonban az év végéig még 35 fővel bővítik a gyártósoron dolgozók számát, valamint egyéb területre további 50 fő felvételét tervezik 2016-ban. A 2015-re tervezett gyártási darabszám a magasan automatizált FAM1-es üzemben meghaladja a 200 ezret, így a tervezett 215 ezerből alig több mint 13 ezer egység összeszerelése van hátra. A következő évben ugyanitt már csak 160 ezer motor készül, és ez a darabszám egészen 2018-ig csak csökkenni fog, hiszen a szívó benzines 1,6 és 1,8 literes aggregátok, valamint az 1,6-os feltöltött motor gyártása egyre inkább háttérbe szorul. A Flex motorgyár, nevéhez híven mindennemű változást könnyebben fogad, köszönhetően a kevesebb robotmunkának és nagyobb számú emberi kéznek. A tervezett 300 ezres darabszámhoz képest jelenleg 260 ezernél áll a mérleg, így az egy műszakban 400-420 darabos gyártókapacitás maximálisan elegendő az előirányzott darabszám teljesítéséhez.

Kenyeres Gyula, a Flex gyár vezetője újságírói kérdésre elmondta, hogy a karbantartó és megmunkáló soron vannak leginkább gondok a létszámfeltöltéssel és az utánpótlással

Kenyeres úr elmondása szerint a Flex motorgyár kibocsátása 2016-ban jelentősen emelkedni fog, hiszen 300 ezer helyett 530 ezer darab motor gyártására készülnek, anélkül, hogy csúcsra járatnák a gyártósorokat és a humán erőforrásaikat. A 230 ezer motorral gyarapodott kibocsátás mögött nem titok, hogy többek között az Astra Sports Tourerben debütáló biturbós dízelmotor áll, és úti célunk végállomásaként ennek részleteit fedték fel előttünk. A B16DTR kóddal ellátott, downsizing jegyében született aggregát tényleges gyártása januártól indul, a jelen pillanatban zajló termeléssel a dolgozók tréningjét és a prototípusok ellátását biztosítják.

Az Adblue adalék nélkül Euro6 normákat teljesítő sornégyes nem titkolt célja a jelenlegi kétliteres blokk nyugdíjazása, ugyanis a szimpla turbóval ellátott 2.0 CDTI 165 lóerős teljesítményéhez és 350 Nm-es nyomatékához képest az új blokk csupán 5 lóerővel produkál kevesebbet (ugyanakkora forgatónyomaték leadása mellett). Az alumíniumból készült hengerfejnek, forgattyúsháznak és bedplate-nek köszönhetően kompaktabb, könnyebb az új erőforrás, valamint számos egyéb ponton is műszaki csemegének számítanak a benne alkalmazott megoldások. Ilyen például a változtatható térfogatáramú olajszivattyú és a kapcsolható vízpumpa, mely igény szerint működik és szállít nem terhelve feleslegesen a motort és a környezetet. A 2000 bar-os befecskendezési nyomás mellett a motor lélegeztetéséről az amerikai Honeywell által gyártott turbófeltöltő gondoskodik, azonban a felhasználók számára talán a legimpozánsabb részlet nem más, mint hogy a kategória legcsekélyebb rezgés- és zajkeltésű blokkját üdvözölhetjük a jövőre érkező kombiban.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.05
Vannak vagy talán voltak olyan hírek, hogy a Jaguar megszünteti a limuzin gyártást és kivonul a....
2021.12.05
Félpályás útlezárás mellett helyszínelnek a rendőrök - írja a police.hu. ..
2021.12.05
Növelni tudta enyhén a járműeladást az idén az Óbudai Javító Kft. a koronavírus-válság sújtotta....
2021.12.05
A Budapesti Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési kisfilmmel hívja fel a figyelmet arra, hogy....
2021.12.05
Elkezdődött a december, aki eddig nem készítette fel az autóját a téli időszakra, ne várjon tovább....
2021.12.05
A magyarországi autópiacon a következő időszakban nem valószínű a 2020. évihez hasonló visszaesés,....
2021.12.05
A Budapest felé vezető oldalon történt az eset - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.12.05
Úgy tűnik, hogy érdemes megjegyezni a Gaussin nevet, hiszen a szándékaik komolyan a nullemissziós....
2021.12.04
Az amerikai Anderson Economic Group piackutató október végén megjelent tanulmánya meglepő dolgot....
2021.12.04
A Deep Space Projekt néven fejlesztett autó közel egymilliárd forintba fog kerülni. ..