közlekedésbiztonság

Május 11.: a közlekedési kultúra napja

2015.05.12.

Nagy volt a sürgés forgás május 11-én délelőtt a Művészetek Palotájában. A közlekedésbiztonság fejlesztésében élen járó szervezetek képviselői gyűltek össze, abból az alkalomból, hogy hagyományteremtő szándékkal megünnepeljék a közlekedési kultúra napját. A résztvevők szándéknyilatkozatot írtak alá a kulturált közlekedés támogatásáról. De nemcsak itt, hanem az ország több pontján a biztonságos és kulturált közlekedést hirdető önálló programok várták az érdeklődőket. Tóbiás és Balambér például Sopronban tanították meg az óvodásoknak és kisiskolásoknak, hogy kell szabályosan és biztonságosan átkelni az úttesten.

Éppen 5 évvel ezelőtt, 2010 márciusában fogadta el az ENSZ közgyűlése a több mint 90 ország – köztük Magyarország - kiemelt támogatásával az emberiség történelmének első világméretű közlekedésbiztonsági programját, a „Cselekvések Évtizede a Közlekedésbiztonságért” 2011-2020 programot. Az évtizedes erőfeszítések félidejéhez közeledve megállapítható, hogy hazánk jelentős eredményeket ért el a közeledésbiztonság javítása terén, de a tartós, további javulás az eddigi eredményes balesetmegelőzési tevékenység megtartása mellett újszerű megközelítéseket is igényel.

 

A Cselekvések Évtizede a Közlekedésbiztonságért jól ismert logója

A közlekedésbiztonság fejlesztésében élen járó hazai szervezetek, köztük a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Közlekedéstudományi Intézet, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, a Közlekedéstudományi Egyesület koordinációjával kezdeményezik a közlekedési kultúra napja megtartását.

Érdemes megjegyezni - A közlekedési kultúra napjának logója. Bízunk benne, hogy nemcsak hagyomány lesz, hanem a mindennapunk részévé válik.

 „A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a közlekedésbiztonság és a közlekedési kultúra javításán dolgozik, hiszen közös érdek, hogy a közúti forgalomban a tolerancia és elegancia elve érvényesüljön. Az autósok, kerékpárosok, gyalogosok nem egymás versenytársai, abban pedig egészen biztosan egyformák, hogy a szerettei mindenkit hazavárnak.” – mondta a Művészetek Palotájában tartott ünnepélyes megnyitón Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

 

A  Művészetek Palotája parkolójában felállított mini KRESZ park az ünnepélyes megnyitó alatt is dübörgött

 

A szervezetek képviselői egy szándéknyilatkozatot is aláírtak, arról, hogy a magyar közlekedéskultúra fejlesztése érdekében támogatják a rendezvény célkitűzéseit.

 

Tasó László, az NFM közlekedéspolitikáért felelő államtitkára aláírja a szándéknyilatkozatot

A résztvevő szervezetek képviselői a szándéknyilatkozat aláírása után (fotó: NFM)

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a kulturált közlekedésre. A rendezvény küldetése a biztonság- és környezettudatos közlekedési magatartásformák széles körű elterjesztése, a toleráns, partnerségen alapuló, egymásra és önmagára odafigyelő közlekedési kultúra népszerűsítése. A közlekedési kultúra napja a május 11-re meghirdetett programsorozat részeként különböző városokban félóránként induló eseményeken keresztül hívja fel a figyelmet az óvodások, iskolások közlekedésre nevelésére, a biztonságos kerékpározás, motorozás fontosságára, a vezetéstechnikai tréningek hasznosságára, gyalogosközlekedés kockázataira, a jármű műszaki biztonságra, a közlekedésbiztonság tudományos szakkérdésére valamint a szépkorúak közlekedésbiztonságának speciális kérdéseire.

Tóbiás és Balambér a közlekedési kultúra napján soproni barátaik, a Wilfing Áron Egyesület meghívására vettek részt a „Nézni, látni, látszani! Csak akkor van elsőbbséged a zebrán, ha megadják!” elnevezésű rendezvényen. A két kutyakölyök ezúttal a soproni Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskolába látogattak el, ahol a Wilfing Áron Egyesület önkénteseivel egy „igazi” zebra közreműködésével mutatták meg a kicsiknek, hogyan kell szabályosan és biztonságosan átkelni az úttesten. A kutyakölykök, az önkéntesek és a pedagógusok egy kis kirándulást is szerveztek a városban, az érintett kereszteződések mindegyikében megbeszélték, hogy mire kell figyelni, merre kell nézni, mikor szabad az úttestre lelépni, és hogyan kell az úton átmenni. Sőt, nemcsak az ovisok és kisiskolások részesültek az élményszerű oktatásból, hanem a város lakossága is. Az akció keretében ugyanis a két kutyakölyök és a zebra a felnőtteknek is elmesélte, hogy milyen fontos, hogy odafigyeljünk egymásra, miközben átkísérték őket a kijelölt gyalogátkelőhelyen.

Tóbiás és Balambér megérkeznek a soproni Hunyady János suliba. Mint az igazi sztárok!

 

Tóbiás, Balambér és egy "igazi" zebra mutatták meg a gyermekeknek, hogyan kell átkelni az úttesten…

 

...valahogy így

Az Autószektor 2013. augusztusi megalakulása óta szívén viseli a kulturált, tudatos közlekedést. Éppen ezért a hírportálon tematikus rovatokban, érdekes, izgalmas vagy éppen szakmázó cikkekben adunk meg minden ehhez szükséges információt a különböző korcsoportoknak és célcsoportoknak. A Tóbiás és Balambér kalandjai rovatban a kicsik és rajtuk keresztül a szülők kapnak hasznos információkat a biztonságos közlekedésről, az Anyukám is érteni fogja rovatban a felnőttekhez szólunk, de olyan egyszerű formában, a fogalmakat megmagyarázza, hogy azt bárki megértse. A közlekedés szerelmeseit pedig a Mesél a szakértő rovatunk cikkei kényeztetik, és ugyancsak szakmázó jelleggel hozunk érdekes témákat a vadonatúj Olajozottan rovatunkban. Kiadónk, az Autós Nagykoalíció pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium stratégiai partnereként vesz részt a gépjárművek teljes életciklusával, a járművek javításával foglalkozó független és márkaszervizekkel, a járművezetéssel és vezetéstechnikai oktatókkal, az alkatrész- és kenőanyaggyártókkal, valamint a közlekedésbiztonsággal és a közlekedés okozta környezeti terhelés csökkentésével kapcsolatos hatékony és közérthető jogalkalmazást elősegítő jogalkotási tevékenységben, ezzel is hozzájárulva a közlekedési kultúra fejlesztéséhez.

Jó utat, biztonságos közlekedést és türelmet kívánunk! Legyen minden nap a kulturált közlekedés napja!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.05.30
A motorsport szerelmesei mostantól testközelből tanulmányozhatják a Toyota egyedülálló versenyautó-....
2023.05.30
Ahogy változik a világunk, nem csak bennünk záródnak kapuk, de az autóiparban is. Ezért is üdítő,....
2023.05.30
A Citroën újabb lépést tesz az elektromos mobilitás elérhetőbbé tétele felé: a C5 Aircross....
2023.05.30
Nehéz időszak elé néznek az ukrán gazdák, hiszen több százezer hektárnyi földet aknáztak alá az....
2023.05.30
A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített....
2023.05.30
A tisztán elektromos meghajtású BMW i7 csupán néhány hónapja gurult fel a luxusszegmens progresszív....
2023.05.30
2023-ban első alkalommal végzett felmérést kiadónk, az Autós Nagykoalíció a magyarországi független....
2023.05.30
A Daimler Truck Holding érdekeltségébe tartozó két japán leányvállalat és a Toyota száz százalékos....
2023.05.30
A Magyar Suzuki Zrt. Igazgatóságának ajánlása alapján a május végi közgyűlés úgy határozott, hogy....
2023.05.30
Feltehetően ittasan hajtott egy 40 éves férfi – írta a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-....