Elektromos roller

Már az elektromos rollerek vezetőit is szondáztatják az oroszok

2021.07.18.

Ittas vezetés miatt őrizetbe vettek és 10 napi elzárásra ítéltek Oroszországban egy férfit, aki 600 wattos elektromos rollerrel közlekedett az országúton – írja az autonews.ru orosz autós szakportál.

Az eset Ljubityino településen (Novgorodi régió) történt. A közlekedési rendőrök egy rutinellenőrzés során megállítottak egy férfit, aki elektromos rollerével az úttesten haladt. A kétkerekű műszaki jellemzőivel nem is volt semmi gond. A 600 wattos jármű az orosz szabályok szerint az „M” kategóriába, vagyis a közúti közlekedésnek megfelelő eszközök közé tartozott. Ám ezeket a járműveket csak jogosítvánnyal lehet vezetni. A 25 éves szentpétervári lakos azonban soha nem tette le a vizsgát, így nem is volt vezetői engedélye.

Ha ez nem lenne elég, az igazoltató rendőröknek feltűnt az illető zavaros beszéde, így megszondáztatták. Kiderült, hogy a szervezetének alkoholtartalma a megengedettnél hatszor magasabb volt, ezért előállították, majd 10 napi elzárásra ítélték.

Az eset kapcsán a közlekedésrendészet közleményben emlékeztetett: a 250 wattnál nagyobb teljesítményű elektromos járművekhez "M" kategóriájú vezetői engedély szükséges. Az ennél alacsonyabb kategóriájúakat bárki szabadon használhatja.

Korábban a közlekedési rendőrség közzétette az úgynevezett egyéni mobilitás eszközök (SIM) használatára vonatkozó alapvető szabályokat. Ebbe a kategóriába tartoznak a görkorcsolyák, robogók, elektromos robogók, gördeszkák, giroszkópok, segway-ek, egykerekűek és más hasonló járművek.

Az orosz Állami Közlekedésfelügyelet felhívta a figyelmet: a felsorolt járművek – nagy sebességük és korlátozott manőverezési képességük miatt – potenciális balesetveszélyt jelentenek a közlekedésben résztvevők számára. Ugyanakkor alacsony teljesítményük miatt többségük ugyanabba a közlekedési kategóriába tartozik, mint a gyalogosok, vagyis ugyanazok a szabályok is vonatkoznak rájuk.

Vagyis lehet velük közlekedni a járdákon, a gyalogos- és kerékpárutakon, pihenőzónákban, parkokban, valamint a gépjármű-forgalomtól elzárt területeken. A közutakon azonban nem közlekedhetnek, így a zebrákon való átkeléskor fel kell őket venni, illetve csak tolva lehet velük áthaladni.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
Máris tiltakozik az ellenzék.   ..
2024.07.23
A német luxusautó-gyártó rontotta 2024-re vonatkozó bevételi előrejelzését, mert egy árvíz....
2024.07.23
A használtautó-kereskedők egyik szeme sír, a másik nevet: a forgalom bővül, ugyanis ötvenezerrel....
2024.07.23
Az Audi Forma-1-es csapata bejelentette üzemanyag- és kenőanyag-partnereit. Amint azt az....
2024.07.23
Ez 35,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget – derült ki az orosz vámhatóság....
2024.07.23
A 71-es főúton ellenőriztek a járőrök. ..
2024.07.23
Az Automobili Lamborghini zsinórban hatodik alkalommal nyitotta meg az exkluzív és fényűző....
2024.07.23
Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési....
2024.07.23
A Kecskeméti Járási Ügyészség lopás kísérlete miatt vádat emelt két férfival szemben, akik egy....
2024.07.23
A dél-koreai autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása....