törésteszt

Megbuktak a kisautók az amerikai törésteszten

2014.01.24.

A 11 tesztelt kisautó közül egyedül a Chevrolet Spark kapott elfogadható minősítést, a többi mind rosszabbul szerepelt.


Honda Fit, európai nevén Jazz

Az országutak biztonságáért dolgozó, és az amerikai törésteszteket végző szervezet, az Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) a legutóbbi töréstesztek után megállapította, hogy a kisautók szerepeltek eddig a legrosszabbul a negyedátfedéses töréstesztjeik történetében. A vizsgált autók a következők voltak: Chevrolet Spark, Mazda2, Kia Rio, Toyota Yaris, Ford Fiesta, Mitsubishi Mirage (Space Star), Nissan Versa, Toyota Prius C, Hyundai Accent, Fiat 500 and Honda Fit (Jazz). Az vizsgálati eredmények az európai autósoknak is fontosak lehetnek, hiszen a felsorolt modellek közül csak a Nissan Versa és a Toyota Prius C nem kapható kontinensünkön.

Hatalmas meglepetésre a 11 autó közül a legkisebb, a miniautókat egyedül képviselő Chevrolet Spark kapott elfogadható minősítést, a többi autó rosszabbul szerepelt. Főleg a negyedátfedéses frontális ütközés fogott ki a kocsikon, az az ütközéstípus, amelyet a világ más részein nem vizsgálnak. Ennek során a kocsit szemből 64 km/órás sebességgel vezetik neki egy olyan betonfalnak, amely balról nyúlik be az autó elé, és csak a kocsi szélességének negyedét teszi ki.

 

„A kis és könnyű autókkal együtt jár, hogy a biztonságuk gyengébb. Ezért még fontosabb, hogy kiválasszunk közülük egyet, amely a legjobb utasvédelmet biztosítja. Sajnos csoportként a kisautók nem teljesítettek olyan jól a negyed átfedéses ütközésnél, mint a többi járműosztály” – nyilatkozta Joe Nolan, az IIHS járművizsgálatért felelős alelnöke.

A legrosszabbul a Honda Fit (Európában Jazz), a Fiat 500 és a Hyundai Accent szerepelt, ezek közül bármelyikben nagyobb a csípősérülés kockázata, mint a többiben, mert a leggyengébb karosszéria struktúrával rendelkeznek.

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a vizsgált járműveket a tervezésükkor a mérnökök még nem készíthették fel erre a törésteszt típusra, mivel a negyedátfedéses vizsgálatot csak 2012-ben vezették be. Azóta egyébként sok nagyobb autó is igen rosszul szerepelt rajta.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.02
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő légitársasága túl van első zöld próbajáratán Bukarest és....
2022.07.02
Tíz hónap folyamatos csökkenés után májusban először nőtt az autógyártás Nagy-Britanniában éves....
2022.07.02
A márkakereskedések hamarosan megkezdik a rendelések felvételét a vadonatúj Honda Civicre. ..
2022.07.02
A BMW Group több mint 300 millió euró befektetésével készítette fel dingolfingi gyárát az új....
2022.07.02
Nézze meg a videót! ..
2022.07.02
A Nyugat-Európából szabadságukra hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt....
2022.07.02
A Hyundai bemutatta a tisztán elektromos modelleket felsorakoztató IONIQ almárka második típusának....
2022.07.02
Megvan a varázsa, ha váratlanul találkozunk a múlttal, és egy pajtalelet pontosan ezt az érzést....
2022.07.02
Karambol történt a repülőtérre vezető úton. A műszaki mentés miatt a Gyömrői utat a Tapolcsányi....
2022.07.01
Menetdinamika, erő és színtiszta aerodinamika: ID. AERO. Június 27-én, Kínában tartott....