vezetésbiztonság

Megbüntetik-e, aki strandpapucsban vezet?

2020.07.12.

Itt a nyár, csábítanak a strandok. A vakáció és a szabadságolások időszakában gyakori, hogy az autósok strandpapucsban ülnek a volán mögé. De vajon bírságolhatnak-e ezért a hatóságok? A spanyol gyakorlatnak az autopista.es spanyol autós szakportál nézett utána. 

A kánikulai hetekben, aki csak teheti, a vízpartra menekül, Ilyenkor mindenki jobban elereszti magát – az öltözködésben is. Valljuk be: ilyenkor az ember még arra is lusta, hogy cipőt vegyen fel a vezetéshez. Bermuda és starndpapucs – ez a legkényelmesebb. Még akkor is ezt választják sokan, amikor az autójukba ülnek, noha mindenki tisztában van vele, hogy ez a viselet az autóban balesetveszélyt jelent. A lehetséges bírságról nem is beszélve.

Bizonyára mindenki hallott már ezer féle verziót arról, milyen viseltért büntetnek és milyenért nem büntethetnek a rendőrök. A helyzet tisztázására a spanyol közlekedésrendészet a saját twitter-oldalán egy bejegyzésre tett közzé, ami talán világosabbá teheti a jogi helyzetet. De a gyakorlatot kevésbé. Az ugyanis nagyon szubjektív.

Azt írják: vezetés közben a strandpapucs viselése nem von maga után automatikusan pénzbírságot. Ám szankcionálható, ha a közlekedési rendőr úgy ítéli meg, hogy a lábbeli akadályozza viselőjét a szabad mozgásban és balesetveszélyes helyzetet okozhat.

A spanyol KRESZ kimondja: "A járművezetőknek mindig képesnek kell lenniük járműveik irányítására ..." és "kötelesek garantálni saját mozgásszabadságukat". Aligha vitatható: a strandpapucs olykor korlátozza az autóvezetőt szabad mozgásában. Ráadásul nagy az esélye, hogy a gumipapucs pántja beakad a pedálok közé. Esetleg úgy hajlik meg a talpa, hogy a vezető ne tudja lenyomni a fékpedált, vagy épp akarata ellenére nem tudja levenni a lábát a gázpedálról.

Ezért a spanyol rendőrök azt tanácsolják, mindig hordjon az autóvezető cserecipőt a csomagtartóban. Ne azért, mert fél a bírságtól, hanem azért, mert ilyen apróságon is múlhat az autóban utazók biztonsága.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.12
A Lexus bejelentette, hogy a Japánban forgalmazott ES modell számos fontos műszaki újdonságot kap,....
2020.08.12
Bak Zsolt Romániából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.08.12
Szaporodnak a fellendülésre utaló jelek a kínai autópiacon. Júliusban az új autók ékesítése 7,9....
2020.08.12
A fagyállóval és annak használatával kapcsolatban rengeteg kérdés merül fel az autó tulajdonosokban....
2020.08.12
Baleset miatt több kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán Hegyeshalom felé, Győr....
2020.08.12
Az összehangolt akcióban három, gépkocsikat fosztogató férfire csaptak le a zsaruk az M1-es....
2020.08.12
Azt szokták mondani, hogy a disztribúciós költségek egy autó árának nagyjából harmadát jelentik. Ez....
2020.08.12
A Hyundai Motor Company meghatározó piaci szereplőként új fejezetet nyit a villamosított mobilitás....
2020.08.12
Zivatarveszély miatt a fél országra figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. ..
2020.08.12
A nyáron előtérbe kerülnek a vízi sportok.  Ezek közül sok, így például a búvárkodás vagy az....