vezetésbiztonság

Megbüntetik-e, aki strandpapucsban vezet?

2020.07.12.

Itt a nyár, csábítanak a strandok. A vakáció és a szabadságolások időszakában gyakori, hogy az autósok strandpapucsban ülnek a volán mögé. De vajon bírságolhatnak-e ezért a hatóságok? A spanyol gyakorlatnak az autopista.es spanyol autós szakportál nézett utána. 

A kánikulai hetekben, aki csak teheti, a vízpartra menekül, Ilyenkor mindenki jobban elereszti magát – az öltözködésben is. Valljuk be: ilyenkor az ember még arra is lusta, hogy cipőt vegyen fel a vezetéshez. Bermuda és starndpapucs – ez a legkényelmesebb. Még akkor is ezt választják sokan, amikor az autójukba ülnek, noha mindenki tisztában van vele, hogy ez a viselet az autóban balesetveszélyt jelent. A lehetséges bírságról nem is beszélve.

Bizonyára mindenki hallott már ezer féle verziót arról, milyen viseltért büntetnek és milyenért nem büntethetnek a rendőrök. A helyzet tisztázására a spanyol közlekedésrendészet a saját twitter-oldalán egy bejegyzésre tett közzé, ami talán világosabbá teheti a jogi helyzetet. De a gyakorlatot kevésbé. Az ugyanis nagyon szubjektív.

Azt írják: vezetés közben a strandpapucs viselése nem von maga után automatikusan pénzbírságot. Ám szankcionálható, ha a közlekedési rendőr úgy ítéli meg, hogy a lábbeli akadályozza viselőjét a szabad mozgásban és balesetveszélyes helyzetet okozhat.

A spanyol KRESZ kimondja: "A járművezetőknek mindig képesnek kell lenniük járműveik irányítására ..." és "kötelesek garantálni saját mozgásszabadságukat". Aligha vitatható: a strandpapucs olykor korlátozza az autóvezetőt szabad mozgásában. Ráadásul nagy az esélye, hogy a gumipapucs pántja beakad a pedálok közé. Esetleg úgy hajlik meg a talpa, hogy a vezető ne tudja lenyomni a fékpedált, vagy épp akarata ellenére nem tudja levenni a lábát a gázpedálról.

Ezért a spanyol rendőrök azt tanácsolják, mindig hordjon az autóvezető cserecipőt a csomagtartóban. Ne azért, mert fél a bírságtól, hanem azért, mert ilyen apróságon is múlhat az autóban utazók biztonsága.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.10
Interjúnk előző részeiben Borsodnádasd polgármesterével beszélgettünk azokról a fejlesztésekről,....
2020.08.10
A Fiat 500 immár 60 éve gyűjti maga köré a rajongókat világszerte. Ezek egyike a japán Seiro Itoh,....
2020.08.10
Baha Khalid Marokkóból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.08.10
Életveszélyes sérüléseket szenvedett az a férfi, aki hétfőn autójával vonat elé hajtott a Nógrád....
2020.08.10
Harmincöt autós igyekezett a megengedettnél is jobban a Balatonra, volt, aki 177, más 193 km/h-s....
2020.08.10
Az LC Convertible ősszel debütáló, limitált szériás különleges kivitelének kék-fehér színvilága a....
2020.08.10
Júliusban biciklis rekord született a Tisza-tónál: 18 075, a duzzasztóművön áthaladó kerékpárost....
2020.08.10
A britekhez képest szerencsésnek mondhatják magukat a francia autókereskedők, akik a korlátozások....
2020.08.10
A megszokott hárommal ellentétben csak egy szabadedzést rendeznek majd Imolában, a Forma-1-es....
2020.08.10
A MOL használt sütőolaj-gyűjtő programja 2011-ben indult, és azóta több mint 1900 tonna sütőolaj....