vitorlásverseny

Megdőlt a sebességrekord

2021.01.24.

A különleges, a világon mindössze nyolc példányban létező AC75-ös hajók a sportág történetében először lépték át az 50 csomós (92,6 km/órás) sebességet.

Változékony irányú szélben rajtolt el a 36. Amerika Kupa vitorlás regatta utolsó felvezető versenye, a Prada-kupa záró versenynapja a hétvégén. A regattán, amely az új-zélandi főváros, Auckland partjainál lévő a Waitemata-öbölben ért véget, brit siker, és sebességi rekord született.

Az eddigi legkiélezettebb csatáját vívta az AC75-ösök mezőnyében a brit INEOS Team UK az olasz Luna Rossa legénysége ellen. A brit gárda azonban a szokatlanul sok, kilenc pozíciócsere ellenére is megőrizte veretlenségét, és ezzel bejutott a 36. Amerika-kupa előversenyének számító Prada-kupa döntőjébe.

A kezdés előtti percekben már voltak arra utaló jelek, hogy rendkívül szoros csata lesz az Amerika Kupa címvédője, az új-zélandi Emirates Team New Zealand két talpon maradt kihívója között. Amint a 75 lábas (22,86 méter) versenyhajók átlépték a startvonalat, a 16-22 csomós, változékony irányú szél ellenére mindketten lendületet tudtak venni, az INEOS Team UK szélirányban, míg a Luna Rossa Prada Pirelli szélárnyékban haladt.

A kiegyenlített párharc iskolapéldája volt a futam, amelyben az olasz kihívó az utolsó pillanatig küzdött a győzelemért.

A különleges, a világon mindössze nyolc példányban létező AC75-ös hajók a sportág történetében először lépték át az 50 csomós (92,6 km/órás) sebességet.

Újabb sikerével az angol királynő által nemrég lovaggá ütött egykori olimpikon, Sir Ben Ainslie legénysége zsinórban az ötödik futamát nyerte meg a Prada-kupa körversenyei során. A brit hajó kapitánya, nem véletlenül volt büszke csapatára:

„Elképesztő verseny volt, jó volt, hogy a részesei lehettünk. Akadt egy kis problémánk a kezdés előtt, az egyik fontos alkatrész, az orrvitorla beállításával bajlódtunk, de a srácok remek munkát végeztek. Egy darabban körbevitték a hajót és még a győzelmet is behúztuk” – fogalmazott Sir Ben Ainslie.

A 36. Amerika Kupa összecsapásai májusban kezdődnek Auckland partjainál.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.02.28
Egy 18 éves lány életét vesztette egy szánkóbalesetben vasárnap Ausztriában, a liezeni kerületben,....
2021.02.28
25 éve léteznek, még ma sem széria. Érdekes működési elvük most egyszerűen! ..
2021.02.28
Mileta Miloradovic Szerbiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2021.02.28
Az észt versenyző az első szakasztól az utolsóig dominált a havas versenyen, de a világbajnoki....
2021.02.28
Nem csak a Trabant, hanem időnként a Simson  motor is bekerül a rendőrségi hírekbe Németországban.....
2021.02.28
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Slamasztika. ..
2021.02.28
Korábban mi irányítottunk, így nem kellett ezzel számolnunk, de mi lesz a mozgásváltozás okozta....
2021.02.28
Hétfőtől negyedik alkalommal nyílik meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)....
2021.02.28
A flottakezelésben piacvezető LeasePlan új kereskedelmi igazgató kinevezésével indította a 2021-es....
2021.02.28
A tavaly ősztől már Magyarországon is rendelhető, és most tavasszal a hazai márkakereskedésekbe is....