Renault

Megérkezett Zoe 400, a legcsajszisabb villanyautó

2017.02.24.

A Renault mindig is a világ autódivat iparának egyik nagy és bátor újítója volt. Közismertek és közkedveltek azok a formák és műszaki megoldások, amelyekkel a francia márka mindig is bizonyította: nem fél letérni a kijelölt útról.

Azt viszont kevesen tudják, hogy az autóipar jelenleg zajló legnagyobb műszaki-esztétikai forradalmának a villanyautózásnak is egyik úttörője a legendás rombusz jelét viselő autógyártó. Még régen nem volt közbeszéd a villanyautó, amikor a Renault Kangoo-ból már komoly villany hajtású flottákat árultak Európában és világszerte a franciák. Tény, hogy itthon, Magyarországon a Renault villanyverzióiról vajmi keveset tudhattunk, hiszen hivatalosan egyet sem forgalmazott belőlük az importőr.

Képre kattintva galéria nyílik!

De miért is jelent esztétikai forradalmat a villanyautózás? Láthatóan mindenki keresi a belső égésű motorok nélküli járművek adekvált formáját. A Toyota, a Nissan vagy a BMW meggyőződése az, hogy a jelenlegi modellektől radikálisan eltérő, azokkal semmilyen közös vonást nem mutató külső jegyekkel (is) meg kell különböztetni az elektromos járműveket a hagyományos hajtásúaktól. Ebből aztán keletkeznek elbűvölő formák, mint a BMW i8, bumfordi kis tákolmányok, mint a BMW i3 és egy, még kiforrottság előtt álló, a hagyományos autó formákat is magában foglaló sziluettek, mint a Nissan Leaf vagy a Toyota Prius. A Renault ebben is más utat járt. Első és legnépszerűbb villanymodelljük annak a kisárúszállítónak a formáját öltötte, amely belsőégésű motorral is divatsláger lett világszerte. Kisárúszállító még nem volt olyan kedves formájú, mint a Kangoo, ezért aztán a Renaultnál nyilván úgy döntöttek, az elektromos autójuk is megérdemel egy kis bájt, meg nyilván a nyerő formán sem szívesen változtattak.

Képre kattintva galéria nyílik!

Ennél sokkal érdekesebb a helyzet a most megújúlt és egyébként a világ tíz legnagyobb darabszámban eladott villanyautójával a kompakt kategóriás Zoe-val. Ezzel a modellel a Renault-nak jól láthatóan az volt a célja, hogy megalkossa és egyúttal átmentse az elektromos hajtású korszakba a Clio hosszú évtizedek óta tartó világsikerét. A Zoe tehát nem más, mint a villanykorszak Clio-ja, hasonló, de mégis más, mint belső égésű elődje. Annyi bizonyos, hogy jelen pillanatban a Renault Zoe 400, vagyis a franciák idén bemutatkozott 400 km megtételére alkalmas elektromos autója kétségtelenűl a legcsajszisabb és legdivatosabb, nagy szériában gyártott villanyhajtású autó a világon. 

Ráadásul a hír igaz, 2017-től mi magyarok is bekapcsolódhatunk a Renault villanyautó sikertörténetébe, hiszen hónapokon belül nálunk is megjelenik Zoe, Twizy és Kangoo Electric, hogy tovább bővítse a hazai piacon még jócskán bővítésre szoruló alternatív hajtású járművek piacát. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.04
Két súlyos baleset is történt vasárnap éjjel - írja a Katasztrófavédelem. ..
2022.12.04
A kormány bemutatta a villamosenergia-hiány kezelésére vonatkozó tervét.   ..
2022.12.04
Még sokáig a hagyományos olaj- és gázkitermelés marad a Mol fő profilja Algyőn, de a társaság....
2022.12.04
Hogyan működik? Kell-e ez nekünk? Itt mindenre választ talál.   ..
2022.12.04
Hatvan gépjárműből álló konvojjal rendezik meg december 17-én a Dédesi Fényparádét és Jótékonysági....
2022.12.04
Jubileumot ünnepel a hazai motorizáció. 130 éve kapott engdélyt az első benzinüzemű gépkocsi a....
2022.12.04
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: A Mikulás pickupja. ..
2022.12.04
Forgalmi akadályra kell számítani - írja a Katasztrófavédelem honlapja.   ..
2022.12.04
Lassan nem az a kérdés Európában, hogy mennyibe kerül a nyersolaj vagy az üzemanyag, hanem az, hogy....
2022.12.04
Újabb kerékpáros közlekedési kapcsolatok létrehozásával fejleszthetik a fenntartható közlekedési....