Volkswagen AG

Meghalt a Volkswagen legendája

2019.08.26.

Életének 82. évében meghalt Ferdinand Piëch, a Volkswagen legendás alakja. Volt vezérigazgató, felügyelőbizottsági elnök, de mindenek előtt tulajdonos – jelentették német lapok hétfőn késő este.

 

 

Német lapok egybehangzó jelentése szerint Ferdinand Piëch 63 éves feleségével, Ursulaval vasárnap este egy étteremben volt, itt lett rosszul, egy rosenheimi klinikára szállították, ott azonban már nem tudtak segíteni rajta.

A Volkswagen legendája 1993 és 2002 között a Volkswagen vezérigazgatója volt, majd átvette a felügyelőbizottság elnöki posztját. 2015-ben összekülönbözött az akkori vezérigazgatóval, Martin Winterkornnal, s távozni kényszerült. Igaz, nem sokkal később a dízelügy kirobbanása után Winterkorn önként lemondott posztjáról, így az egykori két jó barát nem csak egymás barátságát, pozícióikat is elvesztették.

A huszadik század menedzsere kitüntető címet kapta a Global Automotive Elections Foundation-tól.

Ferdinand Piëch nevezetes családban született és alkotott nagyot. A még legendásabb Ferdinand Porsche unokájaként látta meg a napvilágot Bécsben, 1937-ben.

A VW egykori legendája utoljára márciusban szólalt meg, bírálta Anton fiát, aki saját elektromos autó gyártásába kezdett. A Piëch Zero e-autó Genfben mutatkozott be, gyártása várhatóan két éven belül kezdődik meg.

Ferdinand Piëch az elmúlt húsz évben gyakran vendégeskedett Győrben, az Audi Hungariánál. Tanított a Bécsi Műszaki Egyetemen, s csoportjainak gyakran bemutatta az ingolstadti konszern magyar leányvállalatát. Ezek a látogatások nem voltak sajtónyilvánosak. Ferdinand Piëch kerülte a nyilvánosságot, nagy ritkán adott interjút a német lapoknak, többnyire a Der Spiegel hetilap tudta csak megszólaltani.

Piëch - jobbról a harmadik - bécsi egyetemistákkal Győrben. Mellette felesége Ursula és Thomas Faustmann, az Audi Hungaria ügyvezetésének akkori elnöke.

A legendás VW-vezér halálának okát egyelőre nem közölték. Ferdinand Piëch osztrák volt, s haláláig büszke volt arra, hogy bécsi. Ausztria legvagyonosabb embereinek listáján régóta kibérelte a vezető helyet. A Porsche és a Piëch családok, amelyek a Porsche Holdingon keresztül a VW legnagyobb tulajdonosai, vagyonukat az osztrák lapok 37 milliárd euróra becsülik.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.09
Idén egy szépséges Porsche Boxstert nyerhet meg az, aki belépőt vált a koronavírus miatt....
2020.07.09
Nem csak a modern szuperkocsik találhatóak a futballcsillagok „istállóiban”. David Beckham....
2020.07.09
Ramiro Zapata Kolumbiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.07.09
Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint nagyjából szeptember környékén....
2020.07.09
Kísérleti Motorgyártó Központ nagy tapasztalattal: tíz éve támogatja a győri Kísérleti Motorgyártó....
2020.07.09
A Bentley Motors Roóz Balázst jelölte ki azonnali hatállyal a vállalat új európai regionális....
2020.07.09
Akár háromszázharminchét kilométeres tisztán elektromos hatótáv (WLTP1-ciklus szerint). Nulláról....
2020.07.09
 Kia bemutatta EcoDynamics+ Hybrid 48V-os dízelelektromos hajtásláncát Ceed-sorozatban  ..
2020.07.09
A Magyar Suzuki Zrt. az Esztergomban gyártott Vitarát benevezte az Év Magyar Autója 2021 díjra, de....
2020.07.09
Különleges fényezéssel, átdolgozott belső térrel, tökéletesített vezetőtámogató technológiákkal,....