Forma 1

Meghatározó hétvége: érkeznek a Ferrari első fejlesztései

2019.04.24.

Az idei szezont meghatározó hétvégeként tekint a Ferrari az előttünk álló Azeri Nagydíjra. A csapat most veti be első komolyabb 2019-es fejlesztését, mely az eddigi problémákra kínálhat megoldást.

Az elmúlt három futam után sok találgatás folyt a Ferrari téli tesztekhez mérten csalódást keltő eddigi teljesítményéről. Egyesek szerint a megbízhatósági problémák, mások szerint az aerodinamikai koncepció hátráltatta leginkább a vörösöket. Tény, hogy a csapat a beállítások és az SF90-es működtetése terén kissé még bizonytalannak tűnt, és ez például abban is megnyilvánult, hogy riválisaival ellentétben a Scuderia nem vetett be igazán komoly újításokat az eddigi hétvégéken, mivel a rendelkezésére álló csomagot sem ismerte ki igazán.

Bakuban viszont változik a helyzet. Mattia Binotto már Kínában előrebocsátotta, hogy készül a Mercedeséhez hasonló, nagyobb leszorítóerőt előállító hátsó szárnyuk, most pedig csapata azerbajdzsáni előzetesében az eddigi nehézségeik megoldását célzó újításokat emlegetett. A szakember szerint a folytatás szempontjából meghatározó pillanatok várnak rájuk.

- Az első három verseny nem úgy alakult, ahogyan akartuk, de ez a nagydíj újabb fontos lépés lesz számunkra – bocsátotta előre. „Jól felkészültünk, kielemeztünk minden adatot, amit eddig gyűjtöttünk, megvizsgáltuk, mely területeken tudnánk javítani, és dolgoztunk az autó beállításának módosításán, valamint az erőforrás használatának javításán is.” Binotto hozzátette, a mostani fejlesztésekkel veszi csak kezdetét az idei „fegyverkezési versenyük”. „Lesz pár újdonságuk Bakuban, és ez lesz az első lépés az SF90-es fejlesztésében.”

Kínai harmadik helye után Sebastian Vettel is meghatározó időszaknak nevezte ezeket a heteket a szempontjukból. Elmondása szerint már kezdik érteni, mi hiányzik az új autójuktól, és azt is, milyen irányba kell továbbhaladniuk. A hiányosságaikra adott első válaszaik megmutatják, jól mérték-e föl a helyzetüket, és az is kiderülhet, mennyire ígérkezik rövidtávúnak, vagy esetleg elhúzódik-e a formán kívüli időszakuk és az eddig jellemző a teljesítményingadozásuk.

A Mercedes szerint a hosszú egyenese miatt Baku az e téren előnyben lévő Ferrarinak kedvezhet, ám Binotto már Kínában jelezte, nem ennyire egyszerű a helyzetük, és az sem magától értetődő, hogy jobban a padlógázas szakaszokon, mint ellenfelük. Rámutatott, a Ferrari eddigi egyik gyenge pontját jelentő gumikezelés sem lesz könnyű az utcai pályán. - Bakunak van egy hosszú egyenese, ami rendkívüli igénybevételt jelent az erőforrás számára, mind a belső égésű motor, mind a hibridrészek szempontjából. Eléggé könnyű az előzés ezen a pályán, részben a DRS miatt, és főleg idén, amikor nagyobb a hatása, mint eddig volt. A pálya felülete nagyon sima, ami miatt a gumikopás mértéke kicsi ugyan, de a gumikat nehéz is lesz emiatt a hőmérsékleti tartományukba vinni. Az eddigi tapasztalatok alapján nagy a valószínűsége a biztonsági autónak, amit fontos lesz észben tartani a versenystratégia megalkotásakor – összegezte, milyen kihívások várnak rájuk.

Versenyzője, Sebastian Vettel hozzátette, ugyanolyan dilemmával kell majd szembesülniük az egyenesekben és a lassú kanyarokban nyújtott teljesítmény szempontjából, mint legutóbb Kínában. „Bakuban nagy kihívás megtalálni a megfelelő szárnybeállításokat, hiszen jó tapadásra van szükséged a lassú kanyarokban, de elég gyorsnak kell lenned az egyenesekben, ahol sok időt töltesz padlógázon. Ez nem egy könnyű kompromisszum.”

A Ferrari az elmúlt két versenyen erőfölényben volt az egyenesekben, ám a kanyarokban jócskán lemaradt a Mercedestől. Utóbbi csapat úgy véli, kínai győzelmét a nagyobb leszorítóerőjének köszönhette, valamint annak, hogy több időt tudott nyerni a vörösökkel szemben a lassú kanyarokban, mint amennyit ők nyertek velük szemben az egyenesekben. Ilyen tekintetben érdekes lesz látni, Bakuban milyen irányban billen el a mérleg nyelve, és a maranellóiak rátalálnak-e egy olyan középútra, amely sikerre vezetheti őket.

Forrás: m4sport.hu

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.06.03
A Scania és Norvégia vezető élelmiszer-nagykereskedelmi vállalata, az ASKO régóta együttműködik....
2020.06.03
Gema Samudra Sutrisno Indonéziából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.06.03
Fenntarthatatlanná válna a Nissan jelenléte Nagy-Britanniában, ha London és az Európai Unió nem jut....
2020.06.03
Ahogy arról reggel mi is beszámoltunk halálos közelekedési baleset történt az M3-on. Egy autó a....
2020.06.03
Ismét kényszerszabadságra küldi 1100 dolgozóját júniusban a francia Renault tulajdonában levő....
2020.06.03
Egyöntetű, precíz, cicomátlan, értéksugárzó – ilyen az új Opel Mokka! Világosan igazodik az Opel....
2020.06.03
Kicsi, mégis sok szempontból felnőttebb, mint a nagy testvérei. Ki gondolta volna, hogy majd egy....
2020.06.03
Ford ezentúl egy minden eddiginél hatékonyabb pollenszűrőt is kínál, ami védelmet nyújthat a....
2020.06.03
A MINI Countryman a hagyományokkal átitatott brit prémiumgyártó legnagyobb és legsokoldalúbb....
2020.06.03
Az új BMW 4-es Coupé megérkezett, minden eddiginél egyedibb ruhát öltve, minden eddiginél....