Mi kerül ezen ennyibe

Mégis mi kerül ennyibe a fényezésen meg a javító fényezésen?!

2021.07.13.

A járműfényezéssel foglalkozó műhelyekre is éppolyan szigorú szabályok vonatkoznak, mint a javító-karbantartó műhelyekre, bizonyos területeken pedig még szigorúbbak is, hiszen vegyi anyagokkal dolgoznak. A technológia kiemelkedő precizitást kíván, amit a szakember képesítésén felül a dologi feltételek is biztosítanak. A rezsióradíj, avagy mi kerül ebben ennyibe?! című sorozatunk 18. részében a fényezéssel és a javító fényezéssel foglalkozunk.

 

Az ehhez a szakmához előírt végzettség a Járműfényező képesítés. A szakembernek azonban a technológiai folyamat mellett tisztában kell lennie a fényezési művelet előkészítéséhez és a fényezéshez (festékszóráshoz) használt anyagok fajtáival, minőségével, minőségi jelével és mindezek használatának módját tartalmazó műszaki előírással. A tanúsítási kötelezettsége az elvégzett munka leírására terjed ki.

A tevékenység végzésének feltétele egy hidegpadlós, a fényezési munka előkészítésére (zsírtalanítás, kittelés, csiszolás stb.) alkalmas és további egy hidegpadlós, pormentes, festékszórásra szolgáló helyiség, azaz fényezőfülke.  A megfelelő működtetéshez létfontosságú a fényezéshez szükséges anyagok és eszközök szennyeződésmentes elhelyezésére alkalmas tároló, illetve a padozaton állva el nem érhető karosszériafelületek hozzáférhetőségét lehetővé tevő berendezés (állvány, lift stb.) és az előkészítési, fényezési technológiai műveleteknek megfelelő eszközök, berendezések.

 

 

Általánosságban elmondható, hogy aki javítófényezést szeretne igénybe venni a járművén, annak nagy összeggel kell kalkulálnia. Ezek az árak azonban figyelembe véve az anyagok minőségét, a fényezés iránytechnológiáját és a berendezések üzemeltetésének költségeit, nagyon is reálisnak bizonyulnak. Az olcsóbb szolgáltatás a kevésbé minőségi anyagok használatát és a technológiai sorrendből kihagyott fontos lépéseket is jelentheti.

A javítófényezés iránytechnológiája:

 1. Felületek csiszolása
 2. Kittelés
 3. Csiszolás a felület simaságának elérése végett
 4. Finomkittelés
 5. Csiszolás
 6. A felület portalanítása méhviaszos kendővel
 7. Maszkolás: nem fényezett felületek takarása
 8. Alapozás
 9. Töltőanyag felfújása
 10. Portalanítás
 11. Fedőréteg felfújása
 12. Színtelen lakk felfújása
 13. Ellenőrzés

A manapság nagy népszerűségnek örvendő kombinált fényezőkamrák egy légtérben valósítják meg a festést és a szárítást is. Ennek egyszeri vételára nagyobb kiadást eredményez a műhely részéről, de a környezeti viszonyok korlátozásával sokkal esztétikusabb, hibátlan felületet lehet kialakítani a járművön. Rendkívül fontos az is, hogy a száradás kritikus fázisaiban nem szennyeződik a bevonat a megfelelően kialakított szűrés és szellőzés miatt. A folyamathoz alkalmazott anyagok egy, vagy kétkomponensű, fizikai és/vagy kémiai úton száradó fényezőanyagok, így ezek a festékek szobahőmérsékleten nagyon nehezen száradnak. A fényezőfülke a szárítási hőmérséklet megnövelésével és a légáramlás biztosításával küszöböli ki a hosszú átfutási időt.

Az új járművek fényezésére vállalt jótállás a javított elemekre továbbra is érvényben maradhat, ha a javítófényezéskor betartják a gyártó által előirt technológiai utasításokat.

 

 

A fényezési díjak tehát nem csak a ténylegesen fényezéssel töltött időt tartalmazzák, hanem az előkészítési munkákat, a tisztaság biztosítását, a környezetvédelmi előírások betartását és azt a kivételes szaktudást, ami egy javító fényezés észrevehetetlenségéhez szükséges.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.19
Facebookos ismerőseinek akart dicsekedni sportkocsijával egy 70 éves olasz autós, ehelyett a....
2021.09.19
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Megyünk egy kört? ..
2021.09.19
A Müncheni Autószalonon bemutatott Cupra Tavascan Extreme E Concept az idén indult Extreme E....
2021.09.19
A napenergiával közlekedő és működő lakóautó prototípusának neve Stella Vita, és egy 17....
2021.09.19
Üzembe helyezte a hétvégén az ausztriai Villachban 1,6 milliárd eurós beruházással készült....
2021.09.19
A J.D. Power közvélemény-kutató intézet arra kérte az új autók tulajdonosait, hogy értékeljék,....
2021.09.19
Fokozott közlekedésrendészeti és mélységi migrációs ellenőrzést tartottak az autópálya Szabolcs-....
2021.09.19
Tedd le az autót, és válts aktív közlekedési formára! Tippek az Európai Mobilitási Hét alkalmából....
2021.09.19
A tűzoltók áramtalanítják a járműveket - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.09.19
Megkapta az építési engedélyt az új vasúti megálló a leendő közlekedési múzeumnál - közölte a....