- csepp- és ütésálló indítókulcs

Megkezdődött az új Lada Vesta sorozatgyártása, előnyök és hátrányok

2023.04.01.

Az AvtoVAZ megkezdte az új Lada Vesta sorozatgyártását, az autó felszereltsége bizonyos tekintetben rosszabbnak bizonyult az elődjénél. A modell ára ennek ellenére valószínűleg nőni fog, de versenytársak hiányában ez aligha fogja eltántorítani a vásárlókat a jármű beszerzésétől.

Az új Lada Vestát lassan több mint egy éve, tavaly február végén mutatták be, de akkoriban csak mintegy ezer autót gyártottak le, és dobtak piacra, még mielőtt a Lada izsevszki üzemcsarnokaiban leálltak a gyártósorok. Miután az Ukrajna ellen elindított háború és az uniós szankciók miatt a francia Renault kivonult az AvtoVAZ-ból, az orosz gyár vezetői úgy döntöttek, hogy a zászlóshajó Lada gyártását áthelyezik a Togliattiban lévő fő telephelyre, ahol néhány napja újraindították a termelést.

A leállás óta eltelt egy évben az AvtoVAZ a Vesta számára szükséges alkatrészek beszerzésével volt elfoglalva, több mint kétszáz alkatrész és anyag gyártására találtak orosz beszállítót. A motor, a sebességváltó, a karosszéria, az alváz alkatrészei, az ülések és más belső részek Oroszországban készülnek, de „baráti” országokból, főként Kínából is szállítanak új partnerek az AvtoVAZ-nak.

Ennek eredményeképpen az új Lada Vesta olyan alapfelszerelést kapott, amely jelenleg más AvtoVAZ modellekhez nem áll rendelkezésre. Az autót LED-es fényforrásokkal, blokkolásgátlóval, parkolást elősegítő funkciókkal, fűthető szélvédővel, tükrökkel és első ülésekkel látták el. Emellett két első légzsákot, légkondicionálót, kormánykerékről vezérelt multimédiás rendszert, hétcolos érintőképernyőt, 17 colos könnyűfém keréktárcsát is kapott.

A második generációs modell fő dizájnbeli változásai elsősorban a fényszórókat, illetve karosszéria műanyag részeit érintik. A nagy metamorfózis az utastérben történt, különösen a csúcsváltozatban a digitális műszeregységgel és a függőlegesen tájolt érintőképernyővel ellátott multimédiával.

Annak ellenére, hogy a modell konfigurációja meglehetősen gazdagnak mondható az orosz autóipar mostani helyzetében, a motorháztető alatti térben lévő „kellékek” tekintetében azonban egyáltalán nincs választék – mutattak rá orosz szakportálok. A Lada Vesta egyelőre csak az 1,6 literes, 90 lóerős, nyolcszelepes motorral lesz kapható, amelyet a Lada Granta is birtokol. Beharangozták azonban, hogy már májusban megjelenik a 16 szelepes, 106 lóerős motorral szerelt változat is. Mindkét motorhoz ötfokozatú kézi sebességváltó jár, az automata váltó csak jövőre lesz elérhető a Vestához.

Az új autó májusban kerül forgalomba. Az AvtoVAZ még nem közölte az új modell árait. Az első generációs Vesta szedán alapváltozata 1,12 millió rubeltől (5,2 millió Ft), a kombié 1,21 milliótól (5,6 millió Ft) kezdődik. A Lada Vesta eladásai a tavalyi év végén csaknem hetven százalékkal csökkentek éves viszonylatban, az autó jelenleg a második legnépszerűbb Oroszországban a Lada Granta után. Az AvtoVAZ azt tervezi, hogy ősszel visszahozza a piacra a Lada Largus-t, de a Lada Xray ferdehátút nem, mivel gyártása erősen függ a külföldi alkatrészek beszerzésétől.  

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.05.30
A motorsport szerelmesei mostantól testközelből tanulmányozhatják a Toyota egyedülálló versenyautó-....
2023.05.30
Ahogy változik a világunk, nem csak bennünk záródnak kapuk, de az autóiparban is. Ezért is üdítő,....
2023.05.30
A Citroën újabb lépést tesz az elektromos mobilitás elérhetőbbé tétele felé: a C5 Aircross....
2023.05.30
Nehéz időszak elé néznek az ukrán gazdák, hiszen több százezer hektárnyi földet aknáztak alá az....
2023.05.30
A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített....
2023.05.30
A tisztán elektromos meghajtású BMW i7 csupán néhány hónapja gurult fel a luxusszegmens progresszív....
2023.05.30
2023-ban első alkalommal végzett felmérést kiadónk, az Autós Nagykoalíció a magyarországi független....
2023.05.30
A Daimler Truck Holding érdekeltségébe tartozó két japán leányvállalat és a Toyota száz százalékos....
2023.05.30
A Magyar Suzuki Zrt. Igazgatóságának ajánlása alapján a május végi közgyűlés úgy határozott, hogy....
2023.05.30
Feltehetően ittasan hajtott egy 40 éves férfi – írta a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-....