kézipoggyász

Megszűnik a 100 ml-es szabály a repülőkön

2024.05.11.

Kevésbé lesznek biztonságosak a járatok?

 

A drogériák már régen ráálltak a mini termékek árusítására is. A legtöbb helyen van egy külön részleg az utazóknak, ahol 100 ml-es műanyag palackokban árulnak számtalan tisztálkodási eszközt. A speciális csomagolású samponok és tusfürdők ideje azonban leáldozóban van. Ugyanis már ez év folyamán, több reptérre megérkeznek a csúcstechnológiájú CT-szkennerek, amelyek feleslegessé teszik a 100 ml-es folyadékszabály alkalmazását.

De miért is létezik ez a szabály? A történet 2006-ra nyúlik vissza, amikor a brit rendőrség leleplezett egy terrorista cselekménykísérletet, amikor üdítőnek álcázott folyékony robbanóanyagot akartak felrobbantani több transzatlanti járaton. A tettesek több, az Egyesült Királyságból Amerikába és Kanadába induló járatot is célba vettek.

Közvetlenül a felfedezés után a kézipoggyászokat elővigyázatosságból teljesen betiltották a repülőgépeken. A tilalmat később enyhítették, miután teszteket végeztek annak meghatározására, hogy milyen mennyiségű folyadék szállítható biztonságosan: 100 ml-es határértéket vezettek be.

18 év után néhány országban hamarosan eltörlik ezt a szabályt az új és fejlettebb biztonsági szkennereknek köszönhetően. A számítógépes tomográfia technológiáját használva, hasonlóan az orvosi területhez, ezek a szkennerek tiszta és háromdimenziós képet adnak arról, hogy mi van az utasok zsákjában. A képek 360 fokkal elforgathatók és nagyíthatók, lehetővé téve a mélyreható elemzést, amely hasonlít a „táska digitális kicsomagolásához” - magyarázta a készülék gyártója, a Smiths Detection.

A szkennerek kifinomult fenyegetésérzékelő algoritmusokat is használnak, amelyek képesek robbanóanyagok - beleértve a folyadékokat is - és más veszélyek észlelésére. A meglévő 2D szkennerek képesek megkülönböztetni a szerves és a szervetlen anyagokat, különböző színekben jelenítik meg az objektumokat, de a CT szkennerek egy lépéssel tovább mennek. Képesek megkülönböztetni a folyadékokat, például a vizet, a hidrogén-peroxidot vagy az alkoholt. Ha egy tétel gyanúsnak tűnik, a táskát a biztonsági tisztviselők további ellenőrzésnek vetik alá.

A szkennerek bevezetése után az utasok már két liter folyadékot is szállíthatnak, de ez nem teszi kevésbé biztonságossá a repülést. Éppen ellenkezőleg. Az Egyesült Királyság Közlekedési Minisztériuma szerint az új szkennerek javítják a biztonságot: részletesebb képet adnak arról, hogy mit szállítanak az emberek, megkönnyítve a potenciális fenyegetések és a tiltott tárgyak észlelését. Emellett egyszerűsítik a repülőtéri tapasztalatokat, lerövidítik a biztonsági ellenőrzések idejét és kényelmesebbé teszik az utazást, hiszen a biztonsági ellenőrzés idején az utasok nem kötelesek a folyadékokat tartalmazó palackokat átlátszó műanyag zacskókba tenni és elkülöníteni azokat. További előny a műanyaghulladék csökkentése. Az új technológia pénzt is megtakaríthat az utasok számára, akik a drága repülőtéri üzletek helyett kintről hozhatnak vizet és egyéb italokat.

Az új szkennerek már használatban vannak az Egyesült Királyság és Amszterdam néhány repterén és terjednek világszerte. A szkennerek telepítése után a 100 ml-es szabályt a következő két évben fokozatosan megszüntetik.

Forrás: it.euronews.com

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..