közleekedésbiztonság

Melyik ország közlekedése a leghalálosabb?

2021.07.25.

Utazások során az ember gyakran meglepődik más országok olykor szinte nem létező közlekedési kultúráján. Melyik országban a legbiztonságosabb és hol a legveszélyesebb autóval közlekedni?

Világszerte a vezető halálokok közé tartoznak a közúti balesetek, évente több, mint 1,3 millió ember veszti életét az utakon. Naponta csaknem 3.700 ember hal meg világszerte autók, buszok, motorkerékpárok, kerékpárok, teherautók vagy gyalogosok baleseteiben. Az elhunytak több, mint fele gyalogos, motoros vagy kerékpáros.

A becslések szerint a baleseti sérülések világszerte a nyolcadik leggyakoribb halálokok az összes korcsoportban, valamint az 5–29 éves gyermekek és fiatalok halálozásának legfőbb okozójának számítanak. Több ember hal meg balesetekben, mint HIV vagy AIDS miatt összesen.

A balesetek azonban nem egységesen oszlanak el, néhány ország kifejezetten biztonságos, míg máshol valóban veszélyes dolog az utakon való közlekedés.

A Zutobi nevű járművezetőket oktató vállalat által végzett kutatás szerint Dél-Afrika a világ legveszélyesebb országa, ha közlekedésről van szó. Dél-Afrikában nagyon magas az alkohol okozta közúti balesetek aránya, a balesetek 57,5 százalékában fogyasztott alkoholt valamelyik résztvevő. A közúti balesetek számában is a második legtöbbet szenvedték el, százezer emberre számítva 25,9-et.

A halálos balesetek számában az első helyen Thaiföld áll, ott 32,5 halálos baleset jut 100.000 lakosra. Az országban a rosszul karbantartott utak, a kaotikus közlekedési kultúra és az elég engedékeny alkoholfogyasztási szabályozás okozza ezeket az ijesztő számokat.

A legveszélyesebb országok nem elsősorban Dél-Amerikában találhatóak, de meglepő módon az Egyesült Államok is igen veszélyes terepnek számít az autóvezetők számára.

Ha konkrét utakról beszélünk, akkor is elsősorban Dél-Amerikában találhatóak meg a legveszélyesebb szakaszok. Világszerte a "halál útjaként" ismert Bolívia 43 mérföldes Yungas útja, amely összeköti az ország fővárosát, La Paz-t Coroico városával. A hegyek oldalába vájt út többnyire egy sávos, de természetesen mindkét irányban közlekednek rajta. Veszélyességét emellett a gyakori erős eső és köd, a kiszámíthatatlan földcsuszamlások és a 2000 méteres magasság adják. 2006-ig ez az út volt az egyetlen lehetőség Coroico és La Paz közötti utazásokra. A becslések szerint évente 200-300 emberéletet követelt, ennek ellenére sok helyi és merész turista a mai napig rendszeresen közlekedik a Halál úton.

Norvégia az egyik legbiztonságosabb ország, ha közlekedésről van szó, egymillió emberre csak 20 halálos autóbaleset jut. Ugyanakkor itt található az egyik legveszélyesebb átjáró, az Atlanti-óceán út. A területen gyakoriak a nagyobb tengeri viharok, olyankor pedig az úton található hidak veszélyesek lesznek a sofőrök és utasaik számára. A zord időjárás idején hatalmas hullámok lendülnek át rendszeresen a járdán, erős széllökések kíséretében. A gondatlan vezetés könnyen okozhat errefelé a problémát. Szerencsére kevés súlyos balesetet jegyeznek, ami elsősorban a számos óvintézkedésnek köszönhető, valamint annak, hogy ezt az utat a többség tényleg csak verőfényes napsütéskor választja.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.22
Váratlan, ám meggyőző formában léphet először európai földre a Peugeot fejlődő régiókba szánt....
2021.09.22
A Ford hétfőn bejelentette, hogy Elvira Schachermeiert nevezték ki a Ford Európa kommunikációs....
2021.09.22
A Mercedes-Benz elektromos haszongépjármű flottája és jövőképe. ..
2021.09.22
2021. szeptember 11-én a Sába királynője című operafilm zártkörű, vörösszőnyeges premier előtti....
2021.09.22
Munkatársunk fotózta ezekben a percekben az erősen lángoló kamiont az M1-es sztrádán, Bicskénél. ..
2021.09.22
Egy autó ütközött villamossal a XI. kerületben, a Karinthy Frigyes út és az Irinyi József utca....
2021.09.22
Megkérdőjelezhetően igényes megoldással vonzana be hagyományos autókat kedvelő tuningmániásokat a....
2021.09.22
Összeütközött egy kistehergépkocsi, egy traktor és egy nyerges vontató a vontató a 32-es főúton,....
2021.09.21
Messzire visz, és nagyon más, mint a többi, de biztosan megrázza az elektromosok mezőnyét. Vagy....
2021.09.21
Új háttér a NATO-gép alacsony magasságú repüléséhez Ausztriában címmel számol be az osztrák....