közleekedésbiztonság

Melyik ország közlekedése a leghalálosabb?

2021.07.25.

Utazások során az ember gyakran meglepődik más országok olykor szinte nem létező közlekedési kultúráján. Melyik országban a legbiztonságosabb és hol a legveszélyesebb autóval közlekedni?

Világszerte a vezető halálokok közé tartoznak a közúti balesetek, évente több, mint 1,3 millió ember veszti életét az utakon. Naponta csaknem 3.700 ember hal meg világszerte autók, buszok, motorkerékpárok, kerékpárok, teherautók vagy gyalogosok baleseteiben. Az elhunytak több, mint fele gyalogos, motoros vagy kerékpáros.

A becslések szerint a baleseti sérülések világszerte a nyolcadik leggyakoribb halálokok az összes korcsoportban, valamint az 5–29 éves gyermekek és fiatalok halálozásának legfőbb okozójának számítanak. Több ember hal meg balesetekben, mint HIV vagy AIDS miatt összesen.

A balesetek azonban nem egységesen oszlanak el, néhány ország kifejezetten biztonságos, míg máshol valóban veszélyes dolog az utakon való közlekedés.

A Zutobi nevű járművezetőket oktató vállalat által végzett kutatás szerint Dél-Afrika a világ legveszélyesebb országa, ha közlekedésről van szó. Dél-Afrikában nagyon magas az alkohol okozta közúti balesetek aránya, a balesetek 57,5 százalékában fogyasztott alkoholt valamelyik résztvevő. A közúti balesetek számában is a második legtöbbet szenvedték el, százezer emberre számítva 25,9-et.

A halálos balesetek számában az első helyen Thaiföld áll, ott 32,5 halálos baleset jut 100.000 lakosra. Az országban a rosszul karbantartott utak, a kaotikus közlekedési kultúra és az elég engedékeny alkoholfogyasztási szabályozás okozza ezeket az ijesztő számokat.

A legveszélyesebb országok nem elsősorban Dél-Amerikában találhatóak, de meglepő módon az Egyesült Államok is igen veszélyes terepnek számít az autóvezetők számára.

Ha konkrét utakról beszélünk, akkor is elsősorban Dél-Amerikában találhatóak meg a legveszélyesebb szakaszok. Világszerte a "halál útjaként" ismert Bolívia 43 mérföldes Yungas útja, amely összeköti az ország fővárosát, La Paz-t Coroico városával. A hegyek oldalába vájt út többnyire egy sávos, de természetesen mindkét irányban közlekednek rajta. Veszélyességét emellett a gyakori erős eső és köd, a kiszámíthatatlan földcsuszamlások és a 2000 méteres magasság adják. 2006-ig ez az út volt az egyetlen lehetőség Coroico és La Paz közötti utazásokra. A becslések szerint évente 200-300 emberéletet követelt, ennek ellenére sok helyi és merész turista a mai napig rendszeresen közlekedik a Halál úton.

Norvégia az egyik legbiztonságosabb ország, ha közlekedésről van szó, egymillió emberre csak 20 halálos autóbaleset jut. Ugyanakkor itt található az egyik legveszélyesebb átjáró, az Atlanti-óceán út. A területen gyakoriak a nagyobb tengeri viharok, olyankor pedig az úton található hidak veszélyesek lesznek a sofőrök és utasaik számára. A zord időjárás idején hatalmas hullámok lendülnek át rendszeresen a járdán, erős széllökések kíséretében. A gondatlan vezetés könnyen okozhat errefelé a problémát. Szerencsére kevés súlyos balesetet jegyeznek, ami elsősorban a számos óvintézkedésnek köszönhető, valamint annak, hogy ezt az utat a többség tényleg csak verőfényes napsütéskor választja.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.27
A német ipar az export növekedésére számít, és különösen az autóipar optimista – írja az....
2021.09.27
A Sandero és a Logan után megújult a márka zászlóshajója, a Magyar Év Autója 2022 díjra jelölt....
2021.09.27
Michelisz Norbert autóversenyző, Talmácsi Gábor motoros világbajnok, dr. Hanula Barna belsőégésű....
2021.09.27
Túlsúlyos karavánt intettek ki a forgalomból a Pest megyei rendőrök - írja a police.hu ..
2021.09.27
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) és Magyar Autóklub (MAK) összefog a....
2021.09.27
Bécs város összes taxijának több mint 99 százaléka nem e-taxi. Ennek hamarosan változnia kell, mert....
2021.09.27
A Budapesti Rendőr-főkapitányság fennállásának 140. évfordulója alkalmából szervezett nagyszabású....
2021.09.27
Átmenetileg mentesíti a brit kormány a versenyszabályok alól az üzemanyag-forgalmazó vállalatokat....
2021.09.27
Tudta Ön, kedves olvasó, hogy hamarosan ötven éves lesz a legendás olasz Motron motor márka? ....
2021.09.27
Az Audi Hungaria, az Audi Környezetvédelmi Alapítvány és a CLEAR RIVERS együttműködésében egy....