Mercedes

Mercedes-Benz CLS teszt: átkozottul jó

2018.09.01.

Magyarországot átszelve próbáltuk ki a jelenleg legszebb Mercedest. A CLS gyönyörű, kényelmes és átkozottul jó utazóautó. Csak a fránya zalai, vasi és somogyi utakra ne vezessen a navigáció...

Hogy néz ki?

A CLS álomautó, a CLS meseautó, beleszerettem. Egyszerűen ez jelenleg a legszebb Mercedes-Benz modell, karaktere ugyan az elődé, de részleteiben egészen újat ad. Lehet próbálkozni, de határozott vagyok, nem engedek a legszebb jelzőből. A fenekével azonban nem vagyok elégedett teljes mértékben, de mivel a szépség nem egyenértékű a tökéletességgel, tartom a véleményt. Több mint autó, autóipari kísértés, műalkotás. Azt is mondhatnám, hogy ez a legjobb Mercedes-Benz jelenleg, de ebben már magam sem hiszek, hagyjuk is a legeket. Akkor mit szóljunk az utastérhez, amely olyan elegáns, hogy legszívesebben levenném a cipőmet, amikor beszállok. A turbinaszerű, megvilágított levegőbeömlők láttán összefut a nyál a számban és még be sem kapcsoltam a hideg-meleg, vizes-száraz, színes-szagos, lávaköves masszázs programot. Melyiket? Van belőle dögivel. Ez már nem autó, hanem utazó wellnessközpont. A fekete kőris fabetétek beszélnek, arról az időkről mesélnek, amikor még a szél lengedezte ágait. A középkonzolon IWC Schafhausen óra stílusosan mutatja az időt. A nappabőr üléseket réz színű varrás díszíti, remekmű ez a kocsi kívül-belül. A Burmester hifi ezúttal is telitalálat, igaz, az S-osztályban alkalmazott forgó-csillogó eszement csipogókat kihagyták, a hangzás azonban parádés, a basszus kissé túlvezérelt, de szerencsére ezen állíthatunk.

A Mercedes-Benz lépést tart a pixelek forradalmával, két hatalmas (12,3 hüvelykes) - de optikailag egy egésznek tűnő - digitális monitoron közli az információkat. A hatalmas kijelzőn a navigációs adatok mellett a helyi időjárási információkat és a valós forgalmi adatokat is közli. Például tudomása volt egy a teszt előtt néhány nappal lezárt csepel-szigeti útszakaszról, ugyanakkor számos alkalommal irányított olyan rossz, már-már földútra, ahol alig tudtam haladni a sportautósan hangolt, minimális hasmagasságú autóval. Ebből is látszik, hogy van még hová fejlődnie a mesterséges intelligenciának.

A kormány gombjai érintésérzékenyek, szokni kell a kezelését, de akinek ez idegen, a hagyományos érintőpadot, a forgó-tekerő kapcsolót és a beszédvezérlést is alkalmazhatja. Használat előtt alapos felkészülést igényel, de a mai digitális bennszülötteknek nem jelent problémát. Az más kérdés, hogy a tőkével rendelkező konkrét vásárlóknak bizony okozhat kellemetlenséget az információk és funkciók özöne. A kormány mérete amúgy túl nagy, sokkal sportosabb, kisebb, esetleg alul vágott kormány illik ebbe a kocsiba, igaz, arra nem férne rá ez a temérdek gomb.

Érdekes és furcsa balesetet okozott ugyanakkor az ajtóreteszelő gombja. Erősen bordázott és éles, amivel nem lenne baj. A feleségem azonban rákönyökölt, a kiálló retesz vége záráskor hirtelen visszahúzódott és felsértette a bőrét, az apró bibi még napok múlva is látszott. Az ijedség persze nagyobb volt a kárnál, de ha mondjuk, vezetés közben a sofőr jár így, a bőrcsípésnél komolyabb következményei is lehetnek megijedésnek. Főleg 200 kilométer/óra fölött. Jó, nem kell annyival menni...

Alaktényezője 0,26-os, ami kiváló érték. Méretei luxusautókat idéznek, hossza 4988 milliméter, szélessége 1890 milliméter, magassága 1435 milliméter, tengelytávolsága 2939 milliméter. A keretnélküli ablakokkal szerelt CLS immár csakis ötüléses, minden üléspozícióban elegendő a helykínálat és még a csomagtartó is bőséges, 520 literes, ami a hátsó háttámlák 40/20/40 arányú ledöntésével tovább bővíthető. A hokistáskám simán befért, ami nagy szó és majdnem bepakoltam egy 140 centis ágyat is. Elvileg befért volna, de végül nem vettük meg.

Hogy megy?

A 400 d az erősebb dízel a modell kínálatában, de ha csak annyit mondok, hogy a 286 lovas gyengébb 350 d is 5,7 másodperc alatt futja a százat, már nem csodálkozunk, hogy a 2,9 literes, 340 lovas és 700 newtonméteres nyomatékú (már percenként 1200 fordulattól velünk van) 400 d pont 5 másodperc alatt tudja le ezt a sprintet. De milyen méltósággal teszi! Parádés! A sportülések kanyarban is jól tartanak, aktívak, azaz jól belevágnak az oldalunkba (az ívkülső oldalon nagyobb tempónál az oldaltámasz felfúvódik és úgy tart meg), nehogy leessünk a lóról. A sorhat dízel halk, kellemes az orgánuma, ráadásul elég takarékos, a több mint 800 kilométeres tesztünk során beérte 7 liter gázolajjal száz kilométerenként. A kilencfokozatú váltónak csak azt tudom hibaként felróni, hogy takarékoskodó módban vitorlázást követően picit rángatva tér vissza a melóba, de amúgy normál, komfort és sport módban pontosan és gyorsan dolgozik. A dízelmotor és a váltó összhangjáról elég csak annyit mondanom, hogy 175 kilométer/óra sebességnél kétezret forog a főtengely másodpercenként.  Alaphelyzetben nyugodt autó, de olyan erőtartalékkal bír, amely igazán sportos menetteljesítményt tesz lehetővé, ha valaki előttünk tököl, padlógázzal úgy elhagyjuk, mint légy a piszkát.

Milyen vezetni?

Jól uralható, kényelmes utazóautó. De csak ha autópályán autózunk. Amint a kissé nehézkes logikával működő navigáció levisz az M-mel kezdődő utakról a sima magyar rögvalóságba, átkozzuk azt, aki sportfutóművet, peres gumikat és 20 hüvelykes felniket tett a kocsi alá, még akkor is, ha hibáját adaptív rugókkal csillapította (más lenne légrugókkal...). Minduntalan leér az alja, nyomvályús, bordázott és egyenetlen utakon odacsapja a váltóházat, szikrázik a kipufogó. Az 1,9 tonnás CLS úton tartását intelligens összkerék-hajtás segíti, hátsókerekes érzet egyáltalán nem jellemző a négyajtós kupéra. A kormányzás pontos, a kormány jó fogású. Futóműve elöl kettős keresztlengőkaros, hátul többlengőkaros.

Mennyibe kerül?

Legolcsóbban dízel CLS-ünk 19 millióért lehet (négyhengeres, 245 lovas 300 d), a 400 d alapára 22,6 millió forint, jócskán túlextrázva a tesztelt Edition 1 változatért (ehhez alapáron jár az AMG külső csomag és fekete 20 hüvelykes kerekeket is megkapjuk) simán elkérnek 35 millió forintot és közben nem nevetnek. Hogy mit adnak ezért? Mindent. Az E- és S-osztály minden kényelmi és biztonsági extrája benne lehet a CLS-ben is. Csak tájékoztatásul: van távolságtartó tempomat, holttérfigyelő sávváltás-asszisztens (jól értették: a CLS már sávot is tud váltani magától, amit egy egyszerű indexeléssel kezdeményezhetünk), a kormányzásasszisztens, sebességkorlátozás-asszisztens, fékasszisztens, keresztirányú forgalomfigyelő és a kikerülési asszisztens. A biztonság mellett a kényelemre is nagyon ad a Mercedes-Benz, energizáló komfort néven a klíma, az illatosítás, az ülésfűtés-, -szellőzés és masszázs funkcióit hangolja össze. Olyan, mint egy frissítő, lazító, egészséges kúra. Elöl-hátul LED-es lámpák világítanak. Felárért a fényszórók adaptív módon állítják a fénycsóvát, a 84 LED-ből annyi működik (néha kacsintgat is), amennyi éppen szükséges, az időjárástól, forgalomtól függően, akár 650 méterre is elvilágít. A vezetősegédek néha természetesen a legrosszabbkor avatkoznak be, még gyerekcipőben jár a technika, senki sem állította, hogy a CLS önvezető lenne. A kitolatáskor befékező rendszernek örültem, mert nagy az autó és a kapumon elég nehéz a kiállás a nagy forgalom miatt. Annak azonban már kevésbé, amikor épp kikerülő manővert hajtottam végre (leesett egy előttem zakatoló platósról egy fadarab) és emiatt rámentem az út szélét jelző felfestésre nem átallott a CLS teljes erővel befékezni és visszarántani a kormányt. Valahogy megoldottam a helyzetet, de nem esett jól az ellenkezés. Máskor pont jól jött a segítség, mert elbambultam, és kellett a figyelmeztető fék.

Kép és szöveg: Biró Csongor

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.11
Miamiban állították ki a holland szolárművész, Marjan van Aubel interaktív audiovizuális művét,....
2023.12.11
A Datahouse adatai szerint 2023 első hét hónapjában 77 ezer 45 új személygépkocsit és....
2023.12.11
Többféle biztosítás meghosszabbítása, adók befizetése, parkolási díjak számontartása, vizsgáztatás....
2023.12.11
A győri Széchenyi István Egyetem, a Kaposvári Szakképzési Centrum és a Kaposvári SZC Eötvös Loránd....
2023.12.11
Egy nemzetközi felmérés szerint ez év első felében nem kevesebb, mint 8200 esetben szakadt meg....
2023.12.11
Sokkolta Németországot az a baleset, amelyben egy 49 éves anya és 23 éves lánya vesztette életét.....
2023.12.10
A tetejére borulva állt meg a kocsi – jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2023.12.10
Valószínűleg a Te autód is tudja a kábelmentes AA-t! ..
2023.12.10
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mentő ötlet. ..
2023.12.10
Olaf Scholz kancellár ellátogatott a BMW müncheni gyárába, és kommentálta az iparág folyamatban....