Mesél a szakértő! – Ja, így könnyű! | Autoszektor

szakértő

Mesél a szakértő! – Ja, így könnyű!

2015.03.25.

Amikor orvoshoz megy az állatorvos…Megvan a régi vicc?

Egy állatorvos megbetegszik és elmegy a háziorvosához.
-Mi baja van? – kérdezi az orvos.
-Ja, hát így könnyű…

Valahogy így voltam én azzal a néhány héttel ezelőtti írással, amely körbejárta a netet, és egy korábban törött, majd kijavítottan, sérülésmentes járműként árult Volkswagen-ről szólt. Röviden arról van szó, hogy valaki felismerte a korábban gazdasági totálkárosra tört autóját egy hirdetésben, majd leadta a drótot egy autós újságírónak, aki remek kis leleplező írást készített az ügyről.

Mire mondom, hogy így könnyű?

Bár a viccből remélem mindenkinek világos, hogy mire gondolok, inkább tisztázom: úgy azért elég könnyű felfedezni egy autó korábbi jelentősebb sérülését, hogy pontosan tudom, mit kell keresni. Ezzel szemben a szakértőnek nap, mint nap meg kell találnia azokat az árulkodó jeleket, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy bizony a kocsit valamikor csúnyán megzúzták.

Meggyőző - így elsőre mindenképpen

Első ránézésre a kombi Octavia igen tetszetős autónak látszik. Az órájában mindössze 122 ezer kilométer, az idei évet márkaszervizben elvégzett olajcsere karbantartással indította, és az utastérben, a koszon kívül, nem volt nyoma jelentős kopásnak. A felszereltségek összeírása, és a rövid menetpróba után neki is álltam a karosszéria átvizsgálásának. A rétegmérő a hátsó sárvédőkön és a jobb első ajtón, valamint sárvédőn mutatott javítást. A csomagtér ajtón szintén korábbi javításra lehetett következtetni, de a 200 mikront sehol nem haladta meg a vastagság.

"Szépen" kikenceficézték

Sajnos tapasztalat, hogy egy nagyobb sérüléskor a külső burkolati elemet (jelen esetben a csomagtér ajtót) lecserélik, viszonylag vékonyan le is fényezik, de a teherhordó elemek inkább csak kalapálást kapnak – nem vesződnek a vágással, hegesztéssel. Így járt ez a Skoda is, nézzük, hogyan kellene kinéznie egy gyári fenéklemez-hátfal illesztésnek.

Egy másik ugyanolyan Skoda, ám gyári kivitelben: egyenletes, tökéletes

Rendben, hozom a térdelős pokrócomat és alánézek. Itt már az várt, amire számítottam. A fenéklemez és a hátfal illesztésénél látható tömítőanyag nyilvánvalóan nem gyári kivitelű.

Kívülről vizsgálva sem jobb a helyzet

Az egyenetlen felületű tömítőanyagot láthatóan nem programozott robot, hanem egy „ügyes” kezű lakatos produkálta. A gyári kivitelezéskor így mutat a szigetelés.

Zongorázni lehet a különbséget

Ennek a fele sem tréfa! Most már meg kell nézni, mi történt ezzel az autóval. Mivel már tudtam, hogy a kocsi hátsó része volt összetörve, kérdésként merült fel bennem, hogy meddig terjedt ez a sérülés. Az autók szerkezete hála Istennek nem tartogat meglepetéseket. A gyári elemeket megszokott helyeken illesztik és hegesztik össze a gyárban. Amikor egy ilyen hegesztett elem sérül, akkor a gyári vágási pontoknál kell azt elflexelni, majd az új elemet behegeszteni. A hegesztési varratokat megfelelő korrózióvédelemmel ellátni, majd az egészet színre fújni, lakkozni.

Ha jó munkát végez a lakatosműhely és a fényező is, ezek a javítások elvileg nem kellene, hogy feltűnjenek, de ezúttal nem így volt.

Érdemes félrehajtogatni a gumicsíkot...

Itt látható a baloldali D-oszlop, vagyis a bal hátsó „ajtófélfa”. A lámpa felső részénél van az előbb említett illesztési pont. Ha közelebbről megnézzük, látható az újjabb turpisság…

Reccs!

…és látható az is, hogy a fényezés máris meg van repedve. Ha nem zár megfelelően a fényezési réteg, akkor oda mi jut be? Na, mi? A nedvesség. És jaj annak az acélnak, amire víz jut. Míg egy gyári kivitelnek eszébe sem jut 15 évnél előbb rozsdásodni, egy így javított autónak – pláne ha nem garázsban áll – én legfeljebb 3-4 évet jósolok, mielőtt hallani kezdjük majd a rozsda csámcsogását. El ne felejtsem, naná, hogy mindkét oldalon ilyen volt.

Mutatom ezt is eredetiben (csak ez jobboldali)

Eladó a kocsi!

Tehát adott egy 4 éves, 122 ezret futott családi kombi, szervizkönyve makulátlan, az 1.4 TSI motor szépen jár. Könnyű beleszeretni, és nem észrevenni ezt a kisebb makulát. Aztán néhány év múlva, amikor szervizhez fordulunk a csúnyán rohadó elemek miatt majd készséggel elmagyarázzák nekünk, amit a vásárláskor is látnunk kellett volna. Ha Ön ezt nem látná, akkor vigyen magával szakembert a használtautó vásárláshoz!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.14
Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az....
2022.08.14
Inárcs közelében lassítja a forgalmat a baleset - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2022.08.14
Jól fogadták az utasok a Szeged és Hódmezővásárhely között menetrendszerűen közlekedő....
2022.08.14
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában tisztázzunk a titokzatos autós rövidítéseket, és a....
2022.08.14
Zwickaui járműgyárában aVolkswagen július 14-én üzembe helyezte Szászország első olyan gyorstöltő-....
2022.08.14
"Annyi durva dolog történt mostanában az utakon, hogy úgy gondoltuk, hozunk egy kis pozitív....
2022.08.14
Ahogy mozdul az autóipar a villanyosítás és az önvezetés felé, úgy lesz a vezetés élménye egyre....
2022.08.14
Meghalt egy fának ütköző autó sofőrje Bakonysárkány és Mór között - írja az MTI. ..
2022.08.13
Ideiglenesen kikerült a rendelhető modellek közül az új Lexus LX Japánban, ugyanis annyi rendelés....
2022.08.13
Valami gyanús, inkább hagyjuk. ..