Mesél a szakértő – Leszakad a teteje, teteje! | Autoszektor

használt autó vásárlás

Mesél a szakértő – Leszakad a teteje, teteje!

2021.03.23.

A Corsával vagy fejre álltak, vagy beszaladtak egy plató alá.

A D-Corsa népszerű, olcsó, formája a mai napig tartja magát, olcsó az alkatrész, egyszerű a technika. Nem csoda hát, hogy a modell a mai napig nagy érdeklődésre tart számot azok körében, akik költséghatékonyan szeretnének autózni.

Megbízónk egy hölgy volt, aki nagyon tudatosan szerette volna megnézni, mire ad ki egymillió háromszázezer forintot, ezért rendelt nálunk egy vásárlás előtti használt autó állapot felvételt. És milyen jól tette!

Olcsónak tűnhet az autó, ám, ha megnézzük a további paramétereket igazolódik a trend miszerint az egyszerű technológiájú, meghízható használt autók ára szépen szökik felfelé a magyar használt autó piacon. A kiválasztott autó az idén lesz 13 éves. 1.3-es motorja 80 lóerős. A kényelmet klímaberendezés, elektromos ablakemelők és tükörállítás növeli. Ezen kívül 4 légzsák, fedélzeti számítógép és ESP az említésre méltó felszereltség.

Gyönyörűnek hirdetve

Amikor ügyfeleink még megrendelés előtt arra kérnek, hogy nézzem át az általuk végzett keresésben leszűrt autók hirdetéseit, mindig udvariasan utasítom el a kérést. Hiszen a hirdetések alapján én is csak annyit látok, mint ők, és ez a Corsa (is) valóban gyönyörű esztétikai állapotot mutatott a fotók alapján.

A hirdetésben említik még a vezetett szervizkönyvet, a hazai üzembehelyezést, valamint a hibátlan műszaki állapotot. Az autót a rendszámmal együtt hirdetik, nincs tehát kétség afelől, hogy a központi nyilvántartásban is megbízható adatokat találunk majd a futásteljesítményről.

A kevesebb, mint 130.000 km-es futást a kocsi belső esztétikai állapota is alátámasztja. A hirdetés alapján egyedül az adhatott volna okot gyanakodásra, hogy mindkét visszapillantó tükör a jármű fekete színével ellentétben ezüst színű, de ez akár egyéni ízlést is tükrözhet.

A szomorú valóság

Az autóhoz érve még nekünk sem tűnt fel elsőre semmi gyanús. Egy ponton akadt meg a kolléga szeme és ez az utasoldali első ajtó tömítése volt. Kicsit csálén állt. A kédert óvatosan lehúzva aztán hamar meglett, hogy mitől: az ajtókeret távolról sem volt gyári kivitelű, azonnal látszott, hogy komoly javítások voltak és ezek nyomait nem is nagyon igyekeztek elfedni.

Előkerült a rétegmérő is. Ilyen helyzetekben, saját és ügyfelünk idejét is megspórolandó nem vesződünk a műszaki állapot részletes feltárásával, hanem, amennyiben szerkezeti elemeket érintő javításokat találunk, arról tájékoztatjuk az ügyfelet, hogy kívánja-e, hogy végig csináljuk a vizsgálatot.

Nevezett ajtókeret nem csak egyenetlen volt, hanem a fényezés is hiányos volt. A rétegmérő az oszlopok és küszöbök belső (ajtók által takart) részein 300 és 800 mikron között mutatott, a tetőlemezen 400 és 700 közötti értékeket mértünk. De java még csak ezután következett. A jobboldali A-oszlop külső felületén 1.280 és 1.350 mikrométer között mértünk.

Ezek alapján csak arra tudtunk következtetni, hogy az autó vagy felborult és a tetején áll meg, vagy becsúszott egy teherautó platója alá, ami alaposan megtépázta a tetejét és a jobboldalát.

Nem szabad megvenni

Nincs az a vizsgálat, amely (az autó szétvágása nélkül) kimutatná, hogy egy ilyen visszajavított szerkezetű autó egy következő hasonló balesetnél milyen mértékű védelmet fog nyújtani a bent ülőknek. Orosz rulettet pedig nem játszunk!

Ügyfelünket telefonon tájékoztattuk a látottaktól, aki érthető módon nem csak a vásárlástól, hanem a vizsgálatunk folytatásától is elállt.

Valaki viszont ilyennel fog járni

Bár a piacon szakértők tucatja sulykolja, használt autó vásárlás előtt mindenképpen bízzunk meg szakembert a kocsi előzetes átvizsgálásával, sajnos a kereskedők beszámolói alapján az eladott autók kb. felére kérnek az ügyfelek ilyesmit.

Pedig a felvállalt kockázathoz képest elenyésző áron elérhetők ezek a szolgáltatások, többek között a miénk is, akik néhány másodperces szemrevételezés után is képesek kiszűrni az ilyen csapdákat.

Ehelyett egyszer csak lesz egy vevőjelölt, aki megelégszik a csillogó külcsínnel, megveszi az autót és az elhallgatott tények jó esetben csak egy biztosítói szemlén derülnek majd ki (jelentős avultatást, vagyis anyagi kárt okozva), rosszabb esetben egy pedig balesetben mutatott kárkép alapján következtetnek majd a szakemberek a nem gyári szilárdságú járműszerkezetre. De akkor már lehet, hogy későn…

Senki ne hagyja magát megvezetni

Ha lassan is, de talán egyre tudatosabbak a használt autó vásárlók. Ennek a tudatosságnak azonban meg kell választani a megfelelő eszközét. A különböző jármű előtörténeti lekérdezések megbízhatóságához erős kétség fér, ráadásul több szolgáltatónál lekérdezve simán kiadják egy felkészült szakértő munkadíját.

A használt autó állapotát a legmegbízhatóbb módon egy helyszíni, vagy szervizkörülmények között elvégzett, részletes vizsgálattal lehet feltárni, a kockázatot csak így lehet a vállalható szintre csökkenteni. Ja, és természetesen mindezt a vásárlás előtt kell megtenni! Tudunk segíteni!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.06.24
Őrizetbe vettek Párizsban két fiatal nőt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy elektromos rollerrel....
2021.06.24
Megérkezett a vizet „kipufogó”, üzemanyagcellás Toyota Mirai. Kipróbáltuk.   ..
2021.06.24
Mozgáskorlátozott emberek számára készült a Renault Kangoo új, beépített rámpával rendelkező....
2021.06.24
A hőség miatt 40-80 kilométer/órás sebeségkorlátozásokat vezetett be a MÁV több vasútvonalon, az....
2021.06.24
A magyar gazdaság gerincoszlopa az autóipar. Az ország termelésének egyharmada származik az....
2021.06.24
Az oktatást, a kutatást és az Arrabona Racing Team hallgatói csapat munkáját is segíti az a....
2021.06.24
Egy ember meghalt, és tizenegyen megsérültek, amikor a 81-es főúton, Mór térségében négy gépjármű....
2021.06.24
Jean Todt az ENSZ-ben folytatott munkája során olyan kampányt indított, melynek az a célja, hogy a....
2021.06.24
A Magyar Közűt hőkamerája kamerája közel 49 fokos hőmérsékletet mért az M7-es autópálya burkolatán....
2021.06.24
A magyar rendőrök egy szolgálat alatt, két körözött személygépkocsit foglaltak le a Csanádpalota....