szervíz

Mesél a szerviz – Szakértelem és felelősség (folytatás)

2016.07.26.

Elképesztő, mit találtak közvetlenül a műszaki vizsga után a kocsi alatt!

Felelősség!

Mai elrettentő példánk a fékjavításhoz kapcsolódik. Aki látott már féktárcsa, vagy fékbetét cserét az tudja, hogy kis túlzással olyan, mintha Lego játékot szednénk szét és raknánk össze, de azért ennél többről van szó, pláne akkor, ha nem csak a kopó-forgó alkatrészek cseréje szükséges.

Történt ugyanis, hogy egy SIKERES! műszaki vizsga után nem sokkal, megjelent a jármű tulajdonosa a szervizben arra panaszkodva, hogy a fék elég gyengén fog. Márpedig a fék a járművek legfontosabb része. A rendszert érő szakszerűtlen beavatkozások könnyen valaki életébe kerülhetnek, ezért a javításnál a legnagyobb körültekintésre van szükség. A szervizben megemelték a kocsit és amit láttak, az egyszerűen hihetetlen volt még azoknak is, akik azért már láttak egy s mást…

A sufniszervizek turpisságai szerencsés esetben csak akkor derülnek ki, amikor egy felkészült műhelybe keveredik valamiért az autó. Egy ilyen esetkor készítették a következő képet, amely önmagáért beszél.

A képen egy szorítófogó látható, amelyet gyorskötöző segítségével rögzítettek a fékcsőre! Ha nem látom, nem is hiszem el, de gondoljuk át, mit is jelent ez!

A fék nyilvánvalóan szivárgott valahol, ezért ki kellett volna cserélni csövet, vagy esetleg a komplett fékegységet. Ennyit azért még egy „okosba’” működő javító is tud, feltételezem, hogy tájékoztatta is az ügyfelét erről. Akinek nyilvánvalóan nem volt pénze a megfelelő javításra. Ehelyett a szorítással egyszerűen kiiktatták az egyik kerékhez tartozó féket, ami egyértelműen veszélyezteti a közlekedés biztonságát, ezért amelyik javító tudomást szerez egy ilyen hibáról, az bűncselekményt követ el már azzal is, hogy egyáltalán kiengedi a műhelyből javítás nélkül a kocsit.

Furcsa, hogy bevállalja, mert ennél kisebb műszaki hiányosságok is szoktak halálos baleseteket okozni. Foglalkozás körében elkövetett gondatlan, halált okozó veszélyeztetés. Ezért minimum egy év börtön jár egyébként a Btk. szerint. Más kérdés, ha valaki nem hallgat a szerelőjére és esetleg maga nyúl hozzá az autójához, de erről hallani sem akarunk.

Eszébe jutott egy történet?

Ha a fenti sorok olvasása közben eszébe jutott saját története, ne habozzon, írja meg nekünk. Minden lelkiismeretes autójavító történetét is várjuk a hozzájuk érkezett, hogy is mondjam, furcsán javított autókról.

Nem akar pórul járni?

Gondoljon csak bele, mit érezne, ha a megvásárolt használt autó első szervizelésekor ilyen sokk érné! Ez könnyen elkerülhető, egy vásárlás előtti, teljes körű, emelést is tartalmazó járművizsgálattal.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.27
Éves szinten 26,34 százalékkal nőtt januárban az autóipari termelés Romániában - írja az economedia....
2024.02.27
Nem kellett messze mennie a Mercedes-Benznek, hogy a kompakt kategóriában is hadrendbe állíthassa....
2024.02.27
A GreenGo az eddigi budapesti szolgáltatási területét öt helyszínnel bővítette, így mintegy 300 000....
2024.02.27
Az autóipar fejlődésével egyre több, egykoron extrának számító technológia válik a mindennapjaink....
2024.02.27
Magánház udvarába zuhant a Budaörsi repülőtér közelében egy vitorlázó repülőgép kedd délután -....
2024.02.27
2023-ban 107 ezer 720 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 3,42 százalékkal....
2024.02.27
A világ legnagyobb autógyártója 2025-től nem biztosít többé papírra nyomtatott, termékeket bemutató....
2024.02.27
Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán, Győrnél -....
2024.02.27
Ismét a belváros forgalmas közterületeit, illetve a szórakozóhelyek környékét ellenőrizték a....
2024.02.27
A Volvo Cars racionalizálja és egységesíti a teljesen elektromos autók modellneveit, összhangban a....