közlekedésbiztonság

Mezőgazdasági gépek az utakon

2013.08.14.

Javában tartanak a nyári mezőgazdasági munkák. A nehéz munkagépek időszakos jelenléte az utakon speciális veszélyeket jelentenek a személykocsi-vezetők részére. 

A nyári mezőgazdasági munkák idején a nap szinte minden időszakában találkozhatunk a közutakon munkába vagy munkából hazafelé tartó mezőgazdasági járművekkel.

A mezőgazdasági járműveket vezetők a munkájukat a mezőgazdasági területeken végzik, de ki- és bevonuláskor a közutakat is igénybe veszik. Gyorsforgalmú utakon nem találkozunk ezekkel a különleges, speciális felépítményű járművekkel, járműszerelvényekkel, azonban a vidéki, különösen a kisebb falvak közötti alsóbbrendű utakon ezeknek a járművek előfordulása igen gyakori.

 A sebességkülönbség mellett a sárfelhordásis komoly veszélyeket jelent, továbbá a keskenyebb és általában rosszabb burkolatú, „kátyúsabb” utakon a baleseti kockázat jóval magasabb, sok esetben még a szükséges útpadka sem áll rendelkezésre.

Fontos, hogy aki földútról aszfaltozott, betonozott útra szándékozik hajtani, az útra történő kihajtás előtt távolítsa el a járművén lévő olyan szennyeződéseket, amely később az útra rakódhatnak és veszélyeztethetik a közlekedés biztonságát. 

A járművek mérete, alakja szinte minden esetben eltér az általunk megszokott járművekétől. Vezetőjének óriási felelőssége van, hiszen – gyakran – a teljes útfelületet elfoglalja vonulásakor. A szemből érkező vagy őt előző/kerülő járművekkel való találkozáskor elsősorban a mezőgazdasági jármű vezetőjenek kell mindent megtenni a saját és a mások biztonsága érdekében. 

Az ilyen járműveknél különösen előtérbe kerül az a KRESZ előírás, amely arra vonatkozik, hogy járművel a forgalmi, az időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának) megfelelően kell közlekedni és figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra és a rakományra. Az átlagtól eltérő tulajdonságokkal rendelkező járművek közlekedését emiatt külön NFM rendelet is szabályozza, meghatározva a közúti közlekedésben való részvételük külön feltételeit.  

Ezért különösen fontos a túlsúlyos,túlméretes mezőgazdasági rendeltetésű erőgépekkel és vontatmányaikkal közlekedők részvételével történő balesetek megelőzése érdekében, hogy ezek a járművezetők tartsák meg a közlekedésükre vonatkozó speciális szabályokat is.

Akik ilyen járművekkel találkoznak, segítsék őket mozgásukban, járművüket fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítsék meg, felkészülve az átlagtól eltérő közlekedési manőverekre. 

A mezőgazdasági gépek melletti elhaladás, előzés is jóval veszélyesebb, nagyobb odafigyelést és türelmet igényel még jó látási körülmények között is. Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között különösen vigyázni kell, hiszen méreteik, mozgásuk nem a megszokott személygépkocsi, tehergépkocsi mozgása.  

Az úton partnerek vagyunk, segítsük egymás közlekedését, és lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel elkerülhetők a balesetek!

ORFK-OBB

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.17
A legnépszerűbb európai Lexus-ként ismert, és szegmense egyik legkelendőbb modelljének számító UX....
2021.09.17
A helyszínelés idejére a rendőrök teljes szélességében lezárták az érintett útszakaszt, kerülni a....
2021.09.17
Romániában 16 százalékkal nőtt a járműgyártás az első nyolc hónapban a tavalyi azonos időszakhoz....
2021.09.17
- Forgalomkorlátozás lesz a 10-es főút Pilisvörösvári szakaszán burkolatfelújítás miatt szeptember....
2021.09.17
A járvány miatti kényszerszünet után ismét elindul a fiatal vezetőket továbbképző Ford-tréning. Az....
2021.09.17
Bármit építünk, fontos, hogy ismerjük a leendő felhasználó jellemzőit és igényeit. Így tett az a....
2021.09.17
Túlsúlyos karavánt intettek ki a forgalomból a Pest megyei rendőrök. ..
2021.09.17
Belgiumban a cég minden negyedik munkatársa a tisztán elektromos meghajtású MINI-t választotta, a....
2021.09.17
Az Ioniq 5 után három évvel jöhet a nagy terepjáró az elektromos almárka kínálatába. ..
2021.09.17
Néhány perc különbséggel adott hírt tegnap késő este a katasztrófavédelem két oszlopnak csapódó....