autólopás

Mi lett volna, ha a Te anyádat...

2023.12.31.

Öngyilkosjelöltek és más idióták, akik álló autóval is képesek vészhelyzetet előidézni.

Van, aki kötéllel végez magával, van aki méreggel, és van aki kalandosabb megoldást választ.

A recept egyszerű: hagyd a kocsiban kulcsot, sőt, ha a fel akarod gyorsítani a történetet, akkor a motort se állítsd le, nyugodtan menj el vásárolni, de aztán ne csodálkozz, hogy elviszik az autódat. Ha csak nem biztosítási csalás, vagy öngyilkosság volt a célod.

Igaz, előbbinél kizáró ok a gondatlanság, vagyis a kocsiban hagyott indítókulcs. És az öngyilkosságra sem biztos ez a megoldás, hiszen más is lehet az áldozat, akkor pedig téged is felelősségre vonnak. Joggal.

Mert mi lett volna, ha a Te anyádat, vagy gyerekedet gázolják el az autótolvajok?

Az ilyen sztorikban a legkevésbé érdekes, hogy az elkötött autót összetörik, vagy szétszedik és alkatrészént eladják, sokkal súlyosabb, hogy ártatlanok kerülnek életveszélybe.

Márpedig az ilyen esetek megelőzhetőek. Ennek ellenére gyakori látvány, hogy nem csak kisebb értékű, de drágább járműveket is úgy hagynak nyitva tulajdonosaik, hogy még az indítókulcs is benne van, sőt motorja is jár. Ezt használják ki az elkövetők, akik sokszor a balhé kedvéért visznek el kocsikat néhány körre. Vagyis az autókra is érvényes örök igazság, hogy az alkalom szüli a tolvajt.

A rendőrségi statisztikák szerint ez a fajta felelőtlen magatartás már nem csak Budapesten, hanem vidéken is egyre gyakoribb.

Hol csökken, hol nő az autólopások száma, amit jelentősen befolyásol a védelem szintje. Vannak csodakütyük és tökéletesnek hirdetett rendszerek, aztán jönnek a hírek arról, hogy bizony illúziót kergetünk, ha ellophatatlan autóról álmodozunk.

Érdekes, hogy az elektrifikáció, a számítógéppel agyontömött és gyári indításgátlós autók korszakában, a megfelelő eszközökkel és némi tudással gyorsabban lehet szinte minden kocsit elindítani, és ehhez be sem kell jutni a motortérbe, vagy az utastérbe, olykor elég rácsatlakozni kívülről a fényszóróra.

A rendszerváltás utáni időszakban évi tízezer autót loptak el Magyarországon, a szigorúbb nyilvántartásoknak és a hatékonyabb rendőri munkának köszönhetően folyamatosan csökkent ez a szám: 2012-ben hétezer 2015-ben 2414, 2019-ben félezer, 2021-ben 350 személyautóra adtak ki körözést.

Az Europol novemberi nemzetközi akciója keretében az EU külső határain, valamint Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban, Moldovában, Montenegróban, Észak-Macedóniában és Szerbiában végzett akcióban 505 ellopott autót, kétezer ellopott járműalkatrészt, 16 motorcsónakot, 32 csónakmotort és 248 hamisított okmányt foglaltak le.

Forrás: Pest Vármegyei Főügyészség

Minden el lehet lopni, mindenhova be lehet törni, de meg kell nehezíteni a tolvajok, rablók dolgát. Van, aki nem így gondolja és inkább megkönnyíti az autólopást azzal, hogy benne hagyja a kulcsot. A biztosító ezt nem eszi meg, ráadásul az ilyen felelőtlenség könnyen halálos tragédiává válhat, amit hivatalos közlemény is igazol.

A Pest Vármegyei Főügyészség vádat emelt két férfi ellen, akik egy járó motorral hátrahagyott autót akartak elvinni, eközben pedig elgázolták annak tulajdonosát, aki cselekményüket akarta megakadályozni.

A vádirat szerint az elkövetők alkalmi ismerősök voltak. 2022 október 2-ának éjszakáján, egy váci dohánybolt előtt ugyanabban a társaságban fogyasztottak alkoholt.

Hajnali háromnegyed öt körüli időben érkezett a sértett gépkocsijával a dohánybolthoz, majd bement vásárolni, miközben az autót járó motorral, a két vádlottól pár méterre hátrahagyta.

Forrás: Pest Vármegyei Főügyészség

Miután a sértett bement a boltba, a két elkövető odalépett a járműhöz, abba beszálltak és el akartak onnan hajtani. A sértett a boltban ezt észlelte, kirohant az autóhoz és próbálta az elkövetők útját állni úgy, hogy a kocsi elé lépett.

A vád szerint a járművet vezető elkövető ennek ellenére gyorsított, miközben a sértett az autó motorháztetejére került. Ekkor a kocsit vezető férfi hirtelen balra, majd jobbra rántotta a kormányt és felhajtott a járdaszegélyre is, ahol az autó kissé megemelkedett. Az addig kapaszkodó sértett ekkor leesett a járműről a földre.

Az autót vezető elkövető ismét gázt adott, de elveszítette az uralmát a kocsi felett és egy közeli fának, majd egy oszlopnak hajtott. Az ütközést követően mindkét vádlott kiugrott az autóból és a helyszínt gyalog elhagyták.

A sértettet olyan súlyos sérüléseket szenvedett a cselekmény következtében, hogy rövid idővel a kórházba szállítását követően életét vesztette.

A Pest Vármegyei Főügyészség az autót vezető férfival szemben nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette, míg a mellette ülő másik elkövetővel szemben jármű önkényes elvételének bűntette miatt emelt vádat.

Magyarország Ügyészsége videója a gépjármű jogtalan elvételéről:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=ve5i82dCG14&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fugyeszseg.hu

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.21
A nyolcszoros világbajnok akkor állt az élre az utolsó napon, amikor mindkét versenytársa hibázott....
2024.04.21
Kölykök, szülők csodálták, amikor megjött, ma hűlt helye van, de nem azért mert mélyhűtött árukat....
2024.04.21
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Autó és a szép nők. ..
2024.04.21
Damiano, a világhírű Måneskin rockegyüttes frontembere ezúttal színészként jelenik meg a....
2024.04.21
A címvédő Michelisz Norbert a hetedik helyen zárt a vasárnapi második futamon a túraautósok....
2024.04.21
Pár hete adódott egy lehetőség, hogy kipróbálhassam milyen vezetni egy autóbuszt, persze csak zárt....
2024.04.21
- Folytatódnak a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér megközelíthetőségét is érintő útfelújítási munkák....
2024.04.21
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.04.21
Thierry Neuville vezet, de Elfyn Evans és Sébastien Ogier ott lohol a nyomában. A belga 108 km....
2024.04.21
Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt közlekedési baleset feltételezett okozója ellen....